Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψύχραιμη πτώση στις αγορές, προς εκτόνωση η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ο DAX -0,53%

Ψύχραιμη πτώση στις αγορές, προς εκτόνωση η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ο DAX -0,53%
Οι πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν έπληξαν σοβαρά τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αγορές

(upd) Συγκρατημένη ήταν η πτώση στις αγορές της Ευρώπης, με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, με τους αναλυτές ωστόσο να βλέπουν αποκλιμάκωση.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,53% στις 17.742 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή αύξηση 0,24%, στις 7.895 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε οριακές μεταβολές στις 8.022.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,12% στις 33.922 μονάδες
Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,6%, με τις βιομηχανικές και κατασκευαστικές μετοχές να υποχωρούν κατά 1,3%.
Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στο 2024, ο δείκτης οδεύει προς την πρώτη μηνιαία του απώλεια από τον Οκτώβριο.

Ισχυρές απώλειες στην Ασία

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα οι αγορές της Ασίας, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν που ενέτειναν περαιτέρω τις ανησυχίες για την επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή, ενώ οι επίμονες προειδοποιήσεις για τα αμερικανικά επιτόκια έπληξαν επίσης το κλίμα.
Την δια ώρα, μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της βιομηχανίας τσιπ και της τεχνολογίας, ιδίως μετά από την αρνητική προοπτική για τη ζήτηση τσιπ από την Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Οι ιρανικές ειδήσεις μετέδωσαν επίσης ότι οι εκρήξεις ήταν κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Ισφαχάν, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Απομακρύνονται από το ρίσκο

Οι πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν έπληξαν σοβαρά τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, προκαλώντας ευρείες απώλειες στις ασιατικές αγορές.
Οι ιαπωνικές μετοχές επλήγησαν περισσότερο, με τον δείκτη Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 3,4% πριν κλείσει στο -2,53%, ενώ ο δείκτης TOPIX υποχώρησε 1,92%.
Ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε -0,98%, ενώ οι απώλειες των μετοχών τεχνολογίας παρέσυραν τον KOSPI της Νότιας Κορέας με πτώση 1,62%.
Οι απώλειες στην Κίνα περιορίστηκαν κάπως από την επίμονη αισιοδοξία για περισσότερα μέτρα τόνωσης.
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite έχασαν 0,98% και 0,29% αντίστοιχα.
Οι απώλειες στον τεχνολογικό τομέα παρέσυραν τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -1,04%.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν έως και 13,5 μονάδες βάσης στο 4,512%.
Το ασφαλές γεν σημείωσε άνοδο περίπου 0,4% έναντι του δολαρίου και 0,7% έναντι του ευρώ, ενώ το ελβετικό φράγκο σημείωσε άνοδο περίπου 0,9% έναντι του δολαρίου.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,3% στα 2.409,45 δολάρια, κατευθυνόμενος ξανά προς το ιστορικό υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας στα 2.431,29 δολάρια.
"Είδαμε μια μαζική κίνηση απομάκρυνσης του ρίσκου", σχολιάζει ο Khoon Goh, επικεφαλής έρευνας στην Ασία στην ANZ.
"Οι αγορές θα ανησυχήσουν πολύ ότι αυτή είναι η αρχή μιας κλιμάκωσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια μεταβλητότητα στη Μέση Ανατολή", σημείωσε.

Οι επόμενες κινήσεις

Μετά το περιορισμένο... και κυρίως συμβολικό χτύπημα που εξαπέλυσε με drones σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου το Ισραήλ κατά στόχων στην κεντρική επαρχία Isfahan αλλά και σε στόχους σε Ιράκ και Συρία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση του Ιράν, η οποία και θα σηματοδοτήσει εάν η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα βυθιστεί στο απόλυτο χάος και σε μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση ή αν τελικά μετά από αυτές τις αλλεπάλληλες επιθέσεις θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση.
Οι Ιρανοί είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση κατά του εδάφους του, θα υπάρξει άμεση, δυναμική και πολύ ισχυρή απάντηση.
Από τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί φέρονται να είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι επικείται η επίθεση καθώς οι Αμερικάνοι δεν εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται από αυτήν, και παρά το γεγονός ότι έως χθες διακινούνταν από την αμερικανική πλευρά πως η ισραηλινή επίθεση αναμενόταν να γίνει μετά τις 30 Απριλίου.
Πάντως, αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία περίπτωση σε αυτήν την επίθεση.

Δεν υπάρχει σχέδιο απάντησης στο Ισραήλ

Σε μια πρώτη ένδειξη των προθέσεων της Τεχεράνης, ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πως το Ιράν δεν έχει σχέδια για άμεση απάντηση στο Ισραήλ.
Μάλιστα υποστήριξε πως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα για το ποιος είναι πίσω από την επίθεση, αν και ήδη το Ιράν έχει κάνει λόγο για ταπείνωση των Ισραηλινών.
«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Δεν δεχθήκαμε καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς τη διείσδυση παρά την επίθεση», υποστήριξε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το Reuters, Ιρανός αναλυτής είπε επίσης στην ιρανική κρατική τηλεόραση  ότι τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα στο Isfahan εκτοξεύτηκαν από «εισβολείς από το εσωτερικό του Ιράν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης