Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μπλε Κέδρος: Τα μαγικά με την αποτίμηση του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη και ο δικαστικός μύλος

Μπλε Κέδρος: Τα μαγικά με την αποτίμηση του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη και ο δικαστικός μύλος
Το ξενοδοχείο είχε κατασκευαστεί με συνολικό ύψος 33 μέτρα, δηλαδή περίπου 9 μέτρα και το δώμα έχουν σφραγιστεί σήμερα
Σχετικά Άρθρα
Η υπόθεση του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη αναμένεται να διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια, αφού από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων χρήσης 2023 της Μπλε Κέδρος «χάνεται η μπάλα» με τις δικαστικές διαμάχες και τις εκατέρωθεν προσφυγές.
Η πιο σημαντική εξέλιξη ωστόσο για το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην Οδό Φαλήρου 5 στην Αθήνα έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 29 του μήνα, όταν το Υπουργείο Τουρισμού προέβη σε μερική σφράγιση της ξενοδοχειακής επιχείρησης COCO-MAT Athens BC, που λειτουργεί η μισθώτρια εταιρεία Hotel Cluster στο κτίριο ιδιοκτησίας της εταιρείας και συγκεκριμένα των χώρους που βρίσκονται άνωθεν της στάθμης των 24 μέτρων καθώς και του δώματος, σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Το υπόλοιπο τμήμα του ξενοδοχείου συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, αναφέρει η εταιρεία, η οποία αναμένει τις εξελίξεις δεδομένου ότι εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αίτηση αναστολής της ανωτέρω μισθώτριας εταιρείας κατά του Υπουργείου Τουρισμού, επί της οποίας αναμένεται το επόμενο διάστημα η έκδοση απόφασης οπότε και θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της.
Σχεδόν τρεις σελίδες είναι η ανάλυση της εταιρείας για τη δικαστική εμπλοκή στον ισολογισμό, αλλά τελική απόφαση θα αργήσουμε να δούμε και αυτό γιατί σε κάποιες προσφυγές δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία για τη δίκη.
Το παράδοξο είναι πως κοιτώντας και τον ισολογισμό του 2022 η αποτίμηση του ξενοδοχείου βελτιώνεται παρά τις εξελίξεις.
Το ξενοδοχείο είχε κατασκευαστεί με συνολικό ύψος 33 μέτρα, δηλαδή περίπου 9 μέτρα και το δώμα έχουν σφραγιστεί σήμερα.
Έχουν ανακληθεί άδειες δόμησης, έχει ζητηθεί ανάκληση απόφασης, έχει συζητηθεί η υπόθεση μέχρι και το ΣτΕ, έχουν επιβληθεί πρόστιμα κ.α.
Στην υπόθεση η εταιρεία έχει βάλει και γειτονικά κτίρια για τη νομιμότητα των αδειών που κατέχουν.

Επηρεάζεται η αποτίμηση λέει ο ορκωτός αλλά αυτή παρά τις απομειώσεις αυξάνεται

Η δικαστική πορεία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς επηρεάζει την αποτίμηση του ακινήτου όπως επισημαίνει και ο ορκωτός ελεγκτής αλλά με λουκέτα ορόφων και πρόστιμα φαίνεται πως η αποτίμηση παρά τις απομειώσεις, αυξάνεται.
Έτσι στον ισολογισμό του 2023 αναφέρεται: «Η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε από 32.598.000 ευρώ σε 20.411.000 ευρώ λόγω της μειωμένης δυναμικότητας και της μη λειτουργίας του ξενοδοχείου για ένα έτος προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις ενώ η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε περεταίρω κατά τα κόστη αναδιαμόρφωσής και κατά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για να προκύψει τελική αξία για το ακίνητο 14.502.000 ευρώ.
Στον ισολογισμό του 2022 αναφερόταν: H αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε από 30.350.000 ευρώ σε 19.486.488 ευρώ λόγω της μειωμένης δυναμικότητας και της μη λειτουργίας του ξενοδοχείου για ένα έτος προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις ενώ η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε περεταίρω κατά τα κόστη αναδιαμόρφωσής και κατά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για να προκύψει τελική αξία για το ακίνητο 11.670.000 ευρώ.
Δηλαδή η τελική αξία αυξήθηκε και κατά 3 εκατ. ευρώ περίπου σε ένα χρόνο.
Αναφορικά με τον υπολογισμό των προστίμων όπως αναλυτικά ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σύμφωνα με την απόφαση της 26.01.2023 του ΣΥΠΟΘΑ σε επανα-υπολογισμό των προστίμων που είχαν αρχικά καταλογιστεί, υπολογίζοντας αυτά σύμφωνα με το υπηρεσιακό σημείωμα σε 4.059.203,86 ευρώ για το πρόστιμο ανέγερσης και 2.029.601,93 ευρώ για το πρόστιμο διατήρησης, ήτοι σύνολο 6.088.806 ευρώ.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η Εταιρεία προέβη σε ρύθμιση του προστίμου.
Μετά τις αποπληρωμές που έγιναν, το ποσό της υποχρέωσης στις 31.12.2023 ανήλθε σε 5.978.876 ευρώ ενώ έγινε επιπλέον 2.029.602 ευρώ διενεργηθείσα πρόβλεψη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης