Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία - Project Maven: Πως η Ρωσία μετέτρεψε την Τεχνητή Νοημοσύνη των ΗΠΑ σε ... άτεχνη ανοησία

Ουκρανία - Project Maven: Πως η Ρωσία μετέτρεψε την Τεχνητή Νοημοσύνη των ΗΠΑ σε ... άτεχνη ανοησία
Το αμερικανικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης Maven απέτυχε να λάβει υπόψη έναν «πλήθος παραγόντων» σε πραγματικό χρόνο κατά την αξιολόγηση της ρωσικής άμυνας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστράτευσαν μεν το εργαλείο μηχανικής μάθησης Maven για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να επεξεργάζονται δεδομένα πληροφοριών, ωστόσο αποδείχτηκε ότι ήταν ένα ακόμη δημιούργημα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουάσιγκτον που δεν έδωσε στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου απολύτως κανένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
Μάλιστα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τις ελλείψεις του αμερικανικού συστήματος αναγνώρισης στόχων που είναι γνωστό ως Project Maven, τόνισε σχετικά στο Sputnik ο βετεράνος Ρώσος στρατιωτικός παρατηρητής και εμπειρογνώμονας αμυντικής τεχνολογίας Alexei Leonkov.
Ενώ το εν λόγω σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό στόχων, αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην επιβεβαίωση των προετοιμασιών της Ρωσίας για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, συνετρίβη όταν άρχισαν οι μάχες και η κατάσταση στο έδαφος άρχισε να αλλάζει γρήγορα, εξήγησε ο Leonkov.
«Εδώ είναι ένα παράδειγμα. Μια μονάδα παρατήρησης - ένα drone ή ένας δορυφόρος - εντοπίζει ένα τανκ. Εδώ είναι μια ερώτηση: είναι δεξαμενή; Είναι αληθινό τανκ; Είναι το ίδιο τανκ που εντοπίστηκε εκεί χθες ή είναι ένα νέο τανκ που έφτασε εκεί πριν από 15 λεπτά;» εξήγησε διαφωτιστικά ο στρατιωτικός αναλυτής.
«Βασικά, όταν τα δεδομένα "στατικής νοημοσύνης" έγιναν ξαφνικά δυναμικά δεδομένα πληροφοριών, το έργο Maven κατέρρευσε, γεγονός που οδήγησε σε λάθος υπολογισμούς κατά την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης», υπερθεμάτισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αντεπίθεση» της Ουκρανίας πέρυσι μετεξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Maven: το σύστημα προφανώς απέτυχε να λάβει υπόψη έναν «πλήθος παραγόντων» σε πραγματικό χρόνο κατά την αξιολόγηση της ρωσικής άμυνας, γεγονός που συνέβαλε, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να υποστούν μια ταπεινωτική ήττα.
Το Maven απέτυχε επίσης να προβλέψει τη ρωσική επίθεση στην Avdiivka, επεσήμανε ο Leonkov, προσθέτοντας ότι η απώλεια αυτής της πόλης προφανώς επέφερε τεράστιο πλήγμα στη φήμη του συστήματος στα μάτια του Πενταγώνου.

Τι είναι το Project Maven

Το Project Maven είναι μια από τις πιο πρόσφατες και πιο επιτυχημένες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον σύγχρονο πόλεμο.
Ο Maven χρησιμοποιεί ουσιαστικά τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού επεξεργαζόμενο δεδομένα που λαμβάνονται από διάφορες πηγές, όπως η επιτήρηση των drones, αλλά και η δορυφορική παρατήρηση.

fsefdadawa.JPG

Στην ιδανική περίπτωση, αυτό το σύστημα θα επέτρεπε στους χειριστές να ανιχνεύουν γρήγορα τις κινήσεις των εχθρικών στρατευμάτων και ίσως ακόμη και να προβλέπουν τις ενέργειες του εχθρού, με ταχύτητα μεγαλύτερη αυτής των αναλύσεων που προέρχονται από ανθρώπινο νου.
Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ενεργά τον Maven στην ουκρανική σύγκρουση, με το σύστημα να χρησιμοποιείται για να παρέχει στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων έγκαιρα, σημειώνουν οι New York Times.
Παρά την πρόοδο που σημείωσε ο αμερικανικός στρατός σε αυτόν τον τομέα, το Maven απέχει ακόμα παρασάγγας από το ... τέλειο.
Για παράδειγμα, τα μέλη του 18ου Αερομεταφερόμενου Σώματος των ΗΠΑ «μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά ένα τανκ στο 84% των περιπτώσεων», ενώ από την άλλη το Maven «μετά βίας πλησιάζει στο 60%,» ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας ότι οι επιτυχημένες αναγνωρίσεις του μπορούν να πέσουν ακόμη και στο 30%.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας είναι μια χιονισμένη μέρα που δυσκολεύει αρκετά τις δυνατότητες του συστήματος, καθώς το «μπερδεύει».
Πάντως οι NYT υπογράμμισαν ως αιτία της αποτυχίας και τη χρήση του συστήματος από τον ανθρώπινο παράγοντα, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου απέτυχαν να εφαρμόσουν ένα από τα συστατικά στοιχεία του Maven, δηλαδή την παροχή «της εικόνας του πεδίου μάχης» από ένα Κέντρο Διοίκησης προς τους Ουκρανούς στρατιώτες των χαρακωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης