Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυροβόλησε τα… πόδια του το γερμανικό AfD – Στο επίκεντρο δύο στελέχη για δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα

Πυροβόλησε τα… πόδια του το γερμανικό AfD – Στο επίκεντρο δύο στελέχη για δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα
Γερμανοί εισαγγελείς στην πόλη της Δρέσδης είχαν ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για τους ισχυρισμούς ότι ο Maximilian Krah, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD για τις ευρωπαϊκές εκλογές, είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής»
Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες των ισχυρισμών ότι δύο από τους κορυφαίους υποψηφίους του για τις ευρωεκλογές έχουν δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο σήμερα, νομοθέτες από όλο το πολιτικό φάσμα επέκριναν το AfD, κατηγορώντας το κόμμα ότι συνδιαλέγεται με αυταρχικά καθεστώτα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της δημοκρατίας της Γερμανίας.
Το κόμμα «προδίδει και ξεπουλά τον γερμανικό λαό», δήλωσε ο Marc Henrichmann, βουλευτής της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Το AfD, πρόσθεσε, είναι ένα «δεξιό κόμμα της προδοσίας».
Ο Dirk Wiese, βουλευτής που ανήκει στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Olaf Scholz, κατηγόρησε το AfD για «προσποιητό πατριωτισμό», προσθέτοντας ότι «ίσως δεν είναι η χώρα σας που αγαπάτε τόσο πολύ.
Ίσως είναι δικτατορίες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Λευκορωσία».

Οι αποκαλύψεις

Η σφοδρή κριτική του AfD έρχεται μετά τις αποκαλύψεις την Τετάρτη ότι οι Γερμανοί εισαγγελείς στην πόλη της Δρέσδης είχαν ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για τους ισχυρισμούς ότι ο Maximilian Krah, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD για τις ευρωπαϊκές εκλογές, είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής».
Αλλά για το AfD, αυτές οι προκαταρκτικές έρευνες μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του Krah για ισχυρισμούς ότι κατασκόπευε υπέρ της Κίνας.
Την ίδια ώρα, ο Petr Bystron, δεύτερος στη λίστα του AfD για τις ευρωεκλογές, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες, τις οποίες αναφέρει εκτενώς το γερμανικό μέσο Der Spiegel, ότι έλαβε 20.000 ευρώ από άτομα με διασυνδέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.
Τόσο ο Krah όσο και ο Bystron αρνήθηκαν ότι έκαναν αδικοπραγία.

Δημοσκοπικό ροκάνισμα

Το AfD κατακλύζεται από αναταραχές από τότε που εμφανίστηκαν οι καταγγελίες για ξένη παρέμβαση και κατασκοπεία.
Το κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο, αλλά έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις μετά από μια σειρά σκανδάλων.
Τον Ιανουάριο, μια ερευνητική έκθεση αποκάλυψε ότι μέλη του κόμματος ήταν παρόντα σε μια συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών στην οποία συζητήθηκε ένα «κύριο σχέδιο» για απέλαση μεταναστών και «μη αφομοιωμένων πολιτών».
Αυτή η αποκάλυψη πυροδότησε μαζικές και συνεχείς διαμαρτυρίες κατά του κόμματος σε όλη τη Γερμανία που φάνηκε να μειώνουν τη δημοτικότητα του κόμματος.
Την Τετάρτη, οι ηγέτες του AfD, Alice Weidel und Tino Chrupalla, ανακοίνωσαν σε δήλωση ότι ο Krah θα λείψει από την εναρκτήρια εκδήλωση του κόμματος για τις ευρωεκλογές «για να μην βλάψει την προεκλογική εκστρατεία ή τη φήμη του κόμματος».
«Οποιαδήποτε επιρροή που ασκείται από ξένα κράτη μέσω κατασκοπείας, καθώς και απόπειρες αγοράς απόψεων και θέσεων, πρέπει να διερευνηθεί και να αποτραπεί με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για το AfD, οι ισχυρισμοί που αντιμετωπίζουν οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες απέχουν μόλις έξι εβδομάδες, αποτελούν μια ιδιαίτερα ενοχλητική πρόκληση.
Είναι πολύ αργά για να αφαιρεθούν οι υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο και το πρόσωπο του Krah παραμένει στις προεκλογικές αφίσες, ακόμη και όταν προσπαθεί να έχει χαμηλότερο προφίλ.
Κάποιοι στο ακροδεξιό κόμμα προσπαθούν να παρουσιάσουν τις κατηγορίες εναντίον των υποψηφίων τους ως σχέδιο των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας για να υπονομεύσουν το AfD πριν από τις εκλογές.

www.bankingnews.r

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης