Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα - κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου σε Ελλάδα και ΕΕ - Απειλές, αδιαφάνεια και παρακολουθήσεις

Έρευνα - κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου σε Ελλάδα και ΕΕ - Απειλές, αδιαφάνεια και παρακολουθήσεις
Απειλές για την ανεξαρτησία και τα οικονομικά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης
Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης περιορίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ και βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά στο όριο» σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με κορυφαίο δίκτυο για τις πολιτικές ελευθερίες, επισημαίνοντας τις εκτεταμένες απειλές κατά δημοσιογράφων και τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
Η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties), με έδρα το Βερολίνο, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η οποία συντάχθηκε με 37 ομάδες δικαιωμάτων σε 19 χώρες, ότι οι ανησυχητικές τάσεις που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως εξακολουθούν να υφίστανται και το 2023 - αν και η νέα νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδες βελτίωσης.
«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σαφώς σε σταθερή πτώση σε ολόκληρη την ΕΕ - σε πολλές χώρες ως αποτέλεσμα εσκεμμένης βλάβης ή παραμέλησης από τις εθνικές κυβερνήσεις», δήλωσε η Eva Simon, ανώτερη υπεύθυνη υπεράσπισης της Liberties.
«Η μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους δικαίου.
Υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ των δύο.
Αυτό είναι το εγχειρίδιο των αυταρχικών καθεστώτων».
Η ίδια δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα μέσα ενημέρωσης «έχει δυνατότητες», αλλά πρέπει να εφαρμοστεί σωστά.

Αδιαφάνεια και απειλές

Το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη συνέχισε να χαρακτηρίζεται πέρυσι από μεγάλη συγκέντρωση ιδιοκτησίας στα μέσα ενημέρωσης, ανεπαρκείς κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας και πολυάριθμες απειλές για την ανεξαρτησία και τα οικονομικά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ανέφερε η Liberties.
Καταγράφηκαν επίσης πολλαπλές περιπτώσεις απειλών, εκφοβισμού, παρακολούθησης και βίας κατά δημοσιογράφων σε πολλά κράτη μέλη, καθώς και περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και στην πρόσβαση στην πληροφόρηση σε όλο το μπλοκ.
Η Liberties συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή από τα κράτη μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία, σύμφωνα με τον Simon, παρά τους συμβιβασμούς της, δημιούργησε μια νομική βάση για τη βελτίωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και αρχές, αλλά η πράξη σημαίνει ότι οι υποθέσεις μπορούν πλέον να προσφύγουν σε ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα αποφανθεί για το τι πραγματικά σημαίνουν η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, η παρακολούθηση των δημοσιογράφων κ.ο.κ.», δήλωσε.
Μια νέα οδηγία της ΕΕ που στοχεύει στις καταχρηστικές στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (Slapps), οι οποίες χρησιμοποιούνται συστηματικά εναντίον δημοσιογράφων σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να έχει αντίκτυπο, δήλωσε ο Simon - αν και πάλι, η εφαρμογή θα είναι το κλειδί.
Δημοσιογράφοι σε χώρες όπως η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετώπισαν σωματικές επιθέσεις το 2023, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κακοποιήσεις και απειλές από εκλεγμένους πολιτικούς.
Στη Ρουμανία και τη Σουηδία, η αστυνομία απέτυχε να διερευνήσει σωστά τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω έλλειψης βούλησης, ανέφερε η έκθεση, ενώ στη Γαλλία και τη Βουλγαρία αστυνομικοί επιτέθηκαν οι ίδιοι σε δημοσιογράφους.
Οι δημοσιογράφοι στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Πολωνία τέθηκαν υπό παρακολούθηση από κατασκοπευτικά προγράμματα όπως το Pegasus και το Predator.
Η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης παρέμεινε υψηλή στην Κροατία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία, με πολλές εταιρείες μέσων ενημέρωσης να ανήκουν σε λίγα μόνο άτομα, απειλώντας την ποικιλομορφία των φωνών των μέσων ενημέρωσης και αυξάνοντας τον κίνδυνο μεροληψίας.
Στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και την Ολλανδόα, δημοσιογράφοι που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση βρέθηκαν αποκλεισμένοι από συνεντεύξεις Τύπου ή άλλες επίσημες εκδηλώσεις ή τους αρνήθηκαν έγγραφα στα οποία θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης