Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελευταία εξέλιξη - Μείωση χρεώσεων και διευκολύνσεις για 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Τειρεσία

Τελευταία εξέλιξη - Μείωση χρεώσεων και διευκολύνσεις για 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Τειρεσία
Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ - Λήγει σήμερα η προθεσμία διασύνδεσης ταμειακών με μηχανήματα πληρωμής
Ανώτατο όριο προμήθειας 0,5% για συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτες και «πράσινο φως» σε 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία για την προμήθεια τερματικών μηχανημάτων πληρωμής POS, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που κατατίθενται στη Βουλή με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Με την ίδια τροπολογία ενεργοποιείται το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με το μήνα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν τραβήξει χειρόφρενο και θέλουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό και να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τροπολογίες:

1. Χρεώσεις με κάρτες: Επιβάλλονται χαμηλότερες προμήθειες στις συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτες με το κόστος της επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις να μειώνεται στο μισό καθώς η μέση προμήθεια του 1% ψαλιδίζεται στο 0,5%.
Το μέτρο δεν θα πιάνει τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, δηλαδή πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ παρά μόνο περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές, μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου οι οποίες σήμερα δεν έχουν κανένα κέρδος από τις πληρωμές με POS με αποτέλεσμα να μπαίνουν και μέσα.
Το πλαφόν στο ποσοστό της προμήθειας θα είναι οριζόντιο και για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει «απαγορευτικό» στις επιμέρους χρεώσεις των παρόχων POS και των εταιριών (Mastercard, Visa).
Πρακτικά με τη νέα διάταξη που θα αφορά συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι τα «μαγαζάκια της γειτονιάς». Για παράδειγμα θα ψαλιδίζεται η προμήθεια στον φούρνο της γειτονιάς αλλά δεν θα ισχύει το ίδιο για την μεγάλη αντίστοιχη αλυσίδα.

2. Κόκκινες επιχειρήσεις: Δίνεται λύση στο πρόβλημα για τις περίπου 4.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία.

3. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν άρση ακινησίας και πάρουν πίσω τις πινακίδες αφού προηγουμένως καταβάλλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα. Έτσι εάν κάποιος «ξαναβγάλει στους δρόμους» το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.
Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).

Την ίδια στιγμή εκπνέει σήμερα 30/4  η προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις «κλασικές» ταμειακές μηχανές καθώς αν κάποια επιχείρηση έχει τον πιο εξελιγμένο τύπο (με το λογισμικό ERP) θα έχει δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Εκτιμάται ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης και μένει μία «ουρά» 30.000 εποχικών οι οποίες όταν ανοίξουν είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν στο νέο περιβάλλον.
Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση και ήδη η ΑΑΔΕ έχει εντείνει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν αυτή την υποχρέωση «κόβοντας» μέχρι στιγμής πάνω από 30 πρόστιμα σε εταιρίες με τζίρο άνω του ενός 1 εκατ. ευρώ τα οποία φθάνουν έως 20.000 ευρώ.
Παράλληλα στο ραντάρ των ελεγκτών βρίσκονται και οι επαγγελματίες (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κα.) από τους 35 κλάδους οι οποίοι από την 1η Απριλίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης