Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global: Υποχώρησε η ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο 2024, στις 55,2 μονάδες

S&P Global: Υποχώρησε η ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο 2024, στις 55,2 μονάδες
Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν ισχυρές και έντονες με βάση τα ιστορικά δεδομένα, σημειώνεται στη σχετική έκθεση
Συνέχισε να αναπτύσσεται αν και υποχώρησε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Απρίλιο 2024, σύμφωνα με την S&P Global.
Ειδικότερα, παρότι ελαφρώς ηπιότερες, οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν ισχυρές και έντονες με βάση τα ιστορικά δεδομένα, σημειώνεται στη σχετική έκθεση.
Παράλληλα, οι συνθήκες ζήτησης από τους πελάτες του εξωτερικού ενισχύθηκαν, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021.
Η συνεχιζόμενη άνοδος των νέων παραγγελιών στήριξε τις προσλήψεις και την αγοραστική δραστηριότητα σε όλο το εύρος του τομέα, ενώ η αύξηση της απασχόλησης ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω συρρίκνωση στα επίπεδα αποθεμάτων, καθώς η χρήση εισροών και ετοίμων προϊόντων για τη συμπλήρωση της παραγωγής και των πωλήσεων υπερέβη τις απαιτήσεις αναπλήρωσης, εν μέρει λόγω των περαιτέρω καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Εν τω μεταξύ, οι ρυθμοί αύξησης του κόστους εισροών και των χρεώσεων εκροών αυξήθηκαν λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών και των καυσίμων.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI®) υποχώρησε στις 55,2 μονάδες τον Απρίλιο, από 56,9 μονάδες του Μαρτίου.
Παρότι ήταν η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών μηνών, η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε ισχυρή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα και ήταν μεταξύ των δριμύτερων σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Στην έντονη συνολική άνοδο συνέβαλε η απότομη αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Απρίλιο.
Παρά την εξασθένησή του, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος δριμύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η συνεχής άνοδος των πωλήσεων στήριξε την ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες επισήμαναν την εντονότερη ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού.
Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα τον Απρίλιο.
Με εξαίρεση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν συνεχές ενδιαφέρον για τα μεταποιητικά αγαθά. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου δυόμισι ετών. Σύμφωνα με αναφορές, η ζήτηση στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή στήριξε την άνοδο των πωλήσεων στο εξωτερικό.
Ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στις εγκαταστάσεις των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκε με εντονότερο ρυθμό τον Απρίλιο, καθώς οι μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής ενθάρρυναν τις προσλήψεις. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα και ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.
Παρότι ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για ένατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν τη βραδύτερη υποχώρηση των ανεκτέλεστων εργασιών στην τρέχουσα περίοδο συνεχούς μείωσης.
Η μείωση ήταν μόνο οριακή, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών άσκησε πίεση στην παραγωγική ικανότητα.
Επιπλέον, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αύξησαν περαιτέρω τις αγορές εισροών τους σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα αποθέματα, τα οποία εξαντλήθηκαν και πάλι για να συμπληρώσουν την παραγωγή.
Η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, καθώς τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν με έντονους ρυθμούς.
Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα, λόγω της παράκαμψης των παραδόσεων που κανονικά περνούσαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε έντονο βαθμό, παρότι οι καθυστερήσεις ήταν οι λιγότερο σημαντικές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα το 2024.
Ως εκ τούτου, οι τιμές των πρώτων υλών και των καυσίμων αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Ο ρυθμός ανόδου του κόστους αυξήθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023. Οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης επέτρεψαν στις εταιρείες να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον δεύτερο δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023. Τέλος, τον Απρίλιο, οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν, σε διάστημα 11 μηνών, μεταξύ των πιο αισιόδοξων για την άνοδο της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η αισιοδοξία βελτιώθηκε λόγω των προγραμματισμένων επενδύσεων σε νέες σειρές προϊόντων και της μεγαλύτερης δέσμευσης των πελατών, καταλήγει η S&P Global.
Η Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, σχολίασε: "Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης παρέμεινε σε καλή κατάσταση στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, καθώς η συνεχιζόμενη και έντονη άνοδος των νέων παραγγελιών στήριξε την αύξηση της παραγωγής. Παρότι ασθενέστεροι από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων περιόδων της έρευνας, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν ιστορικά σημαντικοί. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού ενισχύθηκε.
Ωστόσο, ο τομέας εξακολούθησε να περιορίζεται από τις καθυστερήσεις των παραδόσεων εισροών, μετά την παράκαμψη των διαδρομών εφοδιασμού για την αποφυγή της διώρυγας του Σουέζ. Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης πρώτων υλών και η επιταχυνόμενη αύξηση του κόστους εισροών παρεμπόδισαν τις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων.
Η δριμύτερη αύξηση της επιβάρυνσης κόστους από τις αρχές του 2023 ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πώλησης με ταχύτερο ρυθμό.
Νότα αισιοδοξίας ήταν η εκ νέου αύξηση της απασχόλησης, καθώς η δημιουργία των θέσεων εργασίας κατέγραψε ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Οι περισσότερες προσλήψεις έλαβαν χώρα παράλληλα με τις πιο θετικές προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% το 2024."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης