Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αρχηγός του στρατού της Φινλανδίας προειδοποιεί: «Η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη απέναντι στη Ρωσία»

Ο αρχηγός του στρατού της Φινλανδίας προειδοποιεί: «Η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη απέναντι στη Ρωσία»
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέψευσε το ενδεχόμενο μιας επίθεσης του ΝΑΤΟ ως ανοησία
Σχετικά Άρθρα
«Η Ρωσία πιθανώς να δοκιμάσει την αμοιβαία ενότητα του ΝΑΤΟ με μια επίθεση σε χώρα μέλος τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει τις υβριδικές επιθέσεις, όπως οι παρεμβολές και οι παρεμβάσεις στις εκλογές», προειδοποίησε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας, Janne Jaakkola.
«Φυσικά η δοκιμή του Άρθρου 5 είναι συνεχώς πιθανή, αλλά αν αναλάβουμε την σωστή δράση και παραμείνουμε ενωμένοι, θεωρώ ότι είναι απίθανη μια επίθεση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο στρατηγός.
Ο Janne Jaakkola, η δουλειά του οποίου είναι να παρακολουθεί στενά τις κάνει η Ρωσία πίσω από τα μακρά σύνορα που μοιράζεται με την Φινλανδία, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Μόσχα είναι πολύ απασχολημένη με την προετοιμασία της νέας της εαρινής επίθεσης στην Ουκρανία για να σκεφθεί μια επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ.
Στα τέλη του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέψευσε το ενδεχόμενο μιας επίθεσης του ΝΑΤΟ ως «ανοησία», αλλά το Κρεμλίνο επίσης είχε προειδοποιήσει ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα είναι αναπότρεπτη εάν οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, o Janne Jaakkola είπε ότι η Ρωσία πιθανώς θα συνεχίσει όπως τις χαρακτήρισε, υβριδικές επιθέσεις εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών, με την μορφή των παρεμβολών στο σύστημα πλοήγησης GPS, των επιχειρήσεων επιρροής και στοχεύοντας τους γείτονες της συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας με το να στέλνει μετανάστες.
Το Κρεμλίνο αρνείται συνήθως ότι παρεμβαίνει στις εκλογές και εργαλιοποιεί την μετανάστευση.
Δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Εσθονίας περί παρεμβολών στο σύστημα GPS τον περασμένο μήνα αλλά είχε αρνηθεί και προηγουμένως ότι προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογία παρεμβολών.
«Το θέμα για τους Ρώσους είναι ότι εύχονται να προκαλέσουν όσο τον δυνατόν περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη, ώστε η ενότητα και η συνοχή μας να είναι πιο αδύνατη» δήλωσε ο στρατηγός.
Ο διορισμός του Janne Jaakkola ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας από την 1η Απριλίου, σηματοδότησε την πρώτη επέτειο της ένταξης Φινλανδίας στην στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης, στην οποία προσχώρησε σε απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Επίσης, η Φινλανδία ως μέλος του ΝΑΤΟ αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες, φθάνοντας το 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και το 2,3% το 2024, ανανεώνοντας τον στόλο της πολεμικής της αεροπορίας, υπογράφοντας διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και διπλασιάζοντας την δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών έως το 2027.
«Η κατεύθυνση της άμυνας μας και συνεπώς της αποτροπής είναι ανοδική» είπε.
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης