Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόλαφος η Morgan Stanley – Τα American statistics ανέβασαν τη Wall Street… απειλούν με κραχ όμως τα ομόλογα

Κόλαφος η Morgan Stanley – Τα American statistics ανέβασαν τη Wall Street… απειλούν με κραχ όμως τα ομόλογα
Οι εποχικές προσαρμογές από τους στατιστικολόγους της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν γίνονται σωστά, με τρόπο που καθορίζει τους αριθμούς του πρώτου τριμήνου υψηλότερα και του υπόλοιπου έτους προς τα κάτω
Σε μια παράξενη διαπίστωση κατέληξε η Morgan Stanley σχετικά με την πορεία των αγορών.
Στην προσπάθεια της να αναζητήσει τους λόγους για τους οποίους ανεβαίνει η Wall Street, δεν κατέληξε πουθενά…
Περιπαικτικά μάλιστα, απέδωσε το ράλι που οδήγησε τον S&P 500 πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών για πρώτη φορά από τις 12 Απριλίου στα… σφυρίγματα των διαιτητών στους Knicks.

Πέραν όμως της χιουμοριστικής διάθεσης, κατά την Morgan Stanley, κλειδί για το ράλι είναι οι αναδυόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ, που φάνηκε κυρίως στην αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 175.000 τον Απρίλιο.
Και ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει περίπου 20 μονάδες βάσης τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, οι αναλυτές στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley λένε ότι υπάρχει ένας διαφαινόμενος παράγοντας που θα «ανοίξει τα μάτια των επενδυτών στο τέλος του έτους».
Ποιος είναι αυτός ο παράγοντας;
Η υπολειμματική εποχικότητα.
Δηλαδή, η ιδέα ότι οι εποχικές προσαρμογές από τους στατιστικολόγους της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν γίνονται σωστά, με τρόπο που καθορίζει τους αριθμούς του πρώτου τριμήνου υψηλότερα και του υπόλοιπου έτους προς τα κάτω.
Η υπολειπόμενη εποχικότητα δεν είναι κάτι νέο, αλλά αυτό που ήταν ένας μικρός παρατηρούμενος παράγοντας από το 2010 έως το 2019 έχει αναδειχθεί σε γιγάντιο παράγοντα τώρα.

Ο αντίκτυπος

Για να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο, η Morgan Stanley χρησιμοποιεί μια τεχνική που συγκρίνει τους μέσους ετήσιους αριθμούς για ένα τρίμηνο με τον μέσο όρο των τεσσάρων τριμήνων.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι βασικές τιμές PCE - οι αριθμοί πληθωρισμού που σημαίνουν τα περισσότερα για τη Fed - έχουν δει μια γιγάντια ώθηση 1,32 ποσοστιαίας μονάδας στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου που διαβρώνεται καθώς συνεχίζεται το έτος.
Αυτή η υπολειπόμενη εποχικότητα έχει εμφανιστεί και αλλού — στη σειρά του δείκτη κόστους απασχόλησης καθώς και στα δεδομένα κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στους αριθμούς παραγωγικότητας.
«Όταν τόσες πολλές μετρήσεις τιμών εμφανίζουν υπολειπόμενη εποχικότητα και δείχνουν ένα παρόμοιο μοτίβο ενδυνάμωσής τους, οι επενδυτές δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το μοτίβο θα συνεχιστεί το επόμενο έτος», εξηγούν οι αναλυτές.
Μεταφράζοντας τα παραπάνω, η Morgan Stanley αναμένει ότι ο τριμηνιαίος ετησιοποιημένος ρυθμός του βασικού πληθωρισμού PCE θα μειωθεί στο 1,81% για τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2024 που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2025 και το εξάμηνο σε ετήσια βάση θα μειωθεί στο 1,96%.

Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές;

«Ακόμη και αν η οικονομία αντέξει, οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν δραματικά καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό απογοητεύουν τους πιστούς», λένε: «Αγοράστε ομόλογα».
Όπως εξηγούν, με βάση το παρακάτω γράφημα, το χάσμα που έχει ανοίξει μεταξύ της Fed και των αγορών μετοχών πρέπει να κλείσει.

Το γράφημα απεικονίζει τις προσδοκίες για το επιτόκιο του S&P 500 και των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, δείχνοντας ότι μια προηγούμενη στενή συσχέτιση έχει καταρρεύσει.
«Καθώς οι μετοχές αποσυνδέονταν από τη Fed, η αγορά έκανε σιωπηρά την υπόθεση της επιτάχυνσης της ανάπτυξης, αλλά αυτό μπορεί να μην υλοποιηθεί», καταλήγουν, προκαλώντας κραχ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης