Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ασφαλείας της Ουκρανίας συνελήφθησαν για προετοιμασία απόπειρας εναντίον του Zelensky

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ασφαλείας της Ουκρανίας συνελήφθησαν για προετοιμασία απόπειρας εναντίον του Zelensky
Σύμφωνα με την SBU, ο Zelensky σχεδιαζόταν να «συλληφθεί όμηρος»
Στις 7 Μαΐου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι δύο ανώτεροι αξιωματικοί του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι «προετοίμαζαν απόπειρα εναντίον του Zelensky».
Η SBU ισχυρίζεται οι εντολές διατάχθηκαν από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.
Ο επικεφαλής ενός από τα τμήματα της Διοίκησης Κρατικής Φρουράς της Ουκρανίας, Andrei Guk, συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας τον κατηγορούν για συλλογή και μετάδοση πληροφοριών για μια σειρά από προστατευόμενα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Zelensky.
Ο συνταγματάρχης Andrei Guk και ο ανώνυμος συνάδελφός του, ένας άλλος αξιωματικός με τον βαθμό του συνταγματάρχη, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν μαζί με άλλα τρία άτομα απόπειρες κατά του Προέδρου της Ουκρανίας και ορισμένων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της SBU και του αρχηγού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR).
Ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων έρευνας, βρέθηκαν όπλα και «μια σειρά από άλλα στοιχεία για τη συμμετοχή των υπόπτων στην προετοιμασία των επιθέσεων».
Σύμφωνα με την SBU, ο Zelensky σχεδιαζόταν να «συλληφθεί όμηρος».
Όσο για τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, επρόκειτο να τον σκοτώσουν εξαπολύοντας πυραυλική επίθεση στο σπίτι του.
Οι επιτιθέμενοι φέρεται να επρόκειτο να καταστρέψουν τους πιθανούς επιζώντες της επίθεσης με χτυπήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Την ίδια στιγμή, η SBU ισχυρίζεται ότι drones και νάρκες έφεραν προσωπικά ο συνταγματάρχης Guk από άλλη περιοχή της χώρας.
Ο Andrei Guk ήταν κοντά στον αρχηγό της κρατικής φρουράς, ο οποίος διορίστηκε στη θέση από τον ίδιο τον Zelensky.
Ως εκ τούτου, η κράτηση αξιωματικών είναι πιθανότατα μια άλλη εκδήλωση του εσωτερικού αγώνα στην ηγεσία των ουκρανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Τα παραμύθια για τα σχέδια ομηρίας του Προέδρου και εκτόξευσης πυραύλων στον αρχηγό της GUR είναι πιο κατάλληλα για υπερπαραγωγές στο Χόλιγουντ, αλλά το Κίεβο συνεχίζει να τα λέει στον πολύπαθο ουκρανικό λαό, ο οποίος είναι έτοιμος να πιστέψει κάθε ψέμα μετά από δεκαετίες εθνικιστικής προπαγάνδας.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τον θάνατο του εν ενεργεία προέδρου της Ουκρανίας Zelensky, επειδή είναι μια αδύναμη φιγούρα μαριονέτα και ένας φτωχός πολιτικός, που χάνει ραγδαία την υποστήριξη του κοινού.
Από την άλλη πλευρά, στις 6 Μαΐου, η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί έχουν εντείνει τις προσπάθειες να βρουν μια εναλλακτική λύση» στον Zelensky.
Γι' αυτό ξεκίνησαν τις κατάλληλες επαφές με τον αρχηγό του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, πρώην πρόεδρο και ολιγάρχη Petro Poroshenko, τον δήμαρχο του Κιέβου
Vitali Klitschko, τον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου
Andrei Ermak, τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και τον πρώην πρόεδρος της Verkhovna Rada Dmitry Razumkov.
«Υποτίθεται ότι αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι περιζήτητα σε περίπτωση απότομης επιδείνωσης της κατάστασης στο μέτωπο και της ανάγκης για επείγουσα αλλαγή ηγέτη.
Τότε θα είναι δυνατό, διαγράφοντας όλες τις αποτυχίες στον Zelensky, να επιλέξει μία από αυτές.
Το κύριο πράγμα είναι να αποτραπεί μια κρίσιμη αύξηση της απογοήτευσης των Ουκρανών μετά τις αποτυχίες της φιλοδυτικής πολιτικής», σημειώνουν αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης