Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλυσιδωτή αντίδραση… κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου, εάν οι Ρώσοι πάρουν τo Chasiv Yar

Αλυσιδωτή αντίδραση… κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου, εάν οι Ρώσοι πάρουν τo Chasiv Yar
H στρατιωτική νίκη της Ρωσίας θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί την κόπωση των Δυτικών λέει το Newsweek
Για αλυσιδωτή αντίδραση κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου, εάν ο ρωσικός στρατός καταλάβει τo Chasiv Yar κάνει λόγο σε δημοσίευμα του το Newsweek.
«Η μάχη στο Chasiv Yar είναι ένα σημαντικό, σχεδόν αποφασιστικό κομμάτι για την ενεργοποίηση ενός πιθανού φαινομένου ντόμινο που φυσικά, κανείς από εμάς δεν θέλει» υποστήριξε ο αναλυτής Radu Hossu.
Όπως λέει, η επιτυχία του ρωσικού στρατού σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιτρέψει στη Μόσχα να αποκτήσει πλεονέκτημα και να εκμεταλλευτεί την κόπωση των Δυτικών για τον πόλεμο καθώς και τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να αυξήσει τη διεθνή πίεση για την έναρξη μιας ειρηνικής διευθέτησης που δεν θα ικανοποιεί τους όρους του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Hossu, η μάχη του Chasiv Yar είναι η πιο σημαντική.
Όπως επισημαίνει, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν σε θέσεις των Ρώσων νότια του Ivanivske, εκμεταλλευόμενοι μια αδυναμία στη ρωσική επίθεση με αποτέλεσμα να προχωρήσουν περίπου 500 μέτρα και να βάλουν σε περιπέπειες το σχέδιο των Ρώσων ενώ τονίζει ότι οι Ουκρανοί ανατίναξαν τρεις γέφυρες ανατολικά του Chasiv Yar, γεγονός που αναμένεται να δώσει πολύτιμο χρόνο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να οργανώσουν την άμυνα τους.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι παραδόθηκαν πύραυλοι για τα συστήματα Patriot, θα συνδράμει τους Ουκρανούς να αναχαιτίσουν τις ρωσικές βόμβες ολίσθησης που αφανίζουν τις πρώτες γραμμές τους.
Σύμφωνα με τον Hossu, όλα αυτά τα γεγονότα οδηγούν σε μια βελτίωση της κατάστασης για τους Ουκρανούς, χωρίς αυτό να σημαίνει και σταθεροποίηση.

Δεν πέφτει ακόμα

Ωστόσο, όπως τονίζει, τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι το Chasiv Yar δεν θα πέσει έως τις 9/5 και εάν οι Ουκρανοί διοικητές πάρουν τις σωστές αποφάσεις και οι Ρώσοι κάνουν τακτικά λάθη, τα οποία εκτιμά ότι θα κάνουν, τότε το Chasiv Yar θα αντέξει για μερικές εβδομάδες... ίσως και μήνες και ανάλογα με το τι θα κάνουν οι Ρώσοι στον άξονα Kupiansk και Pokrovsk.
Σύμφωνα με τον Hossu, το Chasiv Yar είναι ουσιαστικά το τελευταίο φρούριο με γεωγραφικό πλεονέκτημα (υψόμετρο και υδάτινο κανάλι στα ανατολικά της πόλης) που μπορεί να αντέξει (ακόμα και με μεγάλες απώλειες και από τους Ουκρανούς) και από την αντίσταση του οποίου εξαρτάται ένας στρατηγικός στόχος για τη Ρωσία: η κατάκτηση του Donbass.

Ντόμινο κατάρρευσης


Ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το Donbass θα έπεφτε ως αποτέλεσμα της πτώσης του Chasiv Yar, το οποίο θα οδηγούσε σε αύξηση του ρωσικού ηθικού, με ανάλογη αντίστροφη επίδραση στο ηθικό της Ουκρανίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των άμυνων γύρω από την Kostyantinivka και έτσι να δημιουργήσει ένας πολύ πιο εύκολος δρόμος για τις ρωσικές συγκεντρώσεις για να προετοιμάσουν την τελική επίθεση στο Kramatorsk και το Sloviansk, τις πόλεις-κλειδιά για την κατάκτηση του Donbas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης