Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stavridis (ναύαρχος ε.α.): Ο Putin θέλει τη «λίμνη του ΝΑΤΟ» - Δεν έχει ελπίδες, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι υπέρ μας

Stavridis (ναύαρχος ε.α.): Ο Putin θέλει τη «λίμνη του ΝΑΤΟ» - Δεν έχει ελπίδες, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι υπέρ μας
«Ευτυχώς, η προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία δίνει στο ΝΑΤΟ περισσότερες επιλογές από ποτέ στη Βαλτική Θάλασσα»
Κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του υποτιθέμενου σχεδιασμού της Ρωσίας και του ίδιου του προέδρου Vladimir Putin δίνει με άρθρο του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ναύαρχος ε.α. James Stavridis.
Όπως επισημαίνει, σκοπός του Ρώσου προέδρου είναι η Βαλτική, που έγινε νατοϊκή λίμνη κατά μεγάλο μέρος, δεδομένου ότι υπάρχει και ο θύλακας του Kaliningrad (σ.σ. όπου διοικητής είναι Ρώσος ελληνικής καταγωγής), μετά την ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, να περιέλθει υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
«Η Ρωσία ελέγχει ένα κομμάτι της ακτής μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, λόγω του παράξενου θύλακα του Kaliningrad.
Και ο Πρόεδρος Putin εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της μακρινής ανατολικής γωνίας της Βαλτικής Θάλασσας, προς την Αγία Πετρούπολη, που κάποτε θεωρούνταν παράθυρο στον δυτικό κόσμο» γράφει ο Stavridis, προσθέτοντας πως «Σήμερα, σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, οποιοδήποτε από τα ρωσικά πολεμικά πλοία βρισκόταν εκεί θα καταστρεφόταν γρήγορα και εύκολα».

Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον Stavridis, να εκμεταλλευτεί τη νέα λίμνη της, με τις χώρες μέλη να διεξάγουν συχνά πυκνά στρατιωτικά γυμνάσια.
Μια τέτοια άσκηση είναι τα BALTOPS, που διεξάγεται από το 1972.
«Η περσινή άσκηση Baltic Operations περιελάμβανε 20 έθνη, με τη Φινλανδία στη θάλασσα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος και τη Σουηδία ως αιτούσα.
Συμμετείχαν σχεδόν 50 πλοία, 45 αεροσκάφη και 6.000 προσωπικό.
Είναι σημαντικό ότι η εκδήλωση περιελάμβανε έναν περίπλοκο ιστό ασκήσεων αεράμυνας, που συνδέει ολόκληρο το επίγειο αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ, μαζί με πλοία που κουβαλούν κατευθυνόμενους πυραύλους. Έμοιαζε πολύ με τον συνασπισμό που συνέταξαν οι ΗΠΑ πριν από μερικές εβδομάδες και βοήθησε στην κατάρριψη 250 drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ».
Η άσκηση BALTOPS, λέει ο Stavridis, έδειξε με επιτυχία πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του στη Βαλτική για να στείλει στη Ρωσία ένα μήνυμα ικανότητας και αποτροπής.
«Ο έλεγχος της Βαλτικής είναι ζωτικός για το ΝΑΤΟ, προκειμένου να καταστεί δυνατό να συγκρατηθεί η ρωσική αεροπορική και θαλάσσια ικανότητα.
Ο απόστρατος ναύαρχος James Fogo, πρώην διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (και ο βασικός μου βοηθός στο ΝΑΤΟ πριν από μια δεκαετία), ήταν ανώτερος παρατηρητής της άσκησης.
Μου είπε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που είδαμε μια γαλλική ομάδα κρούσης υπό την ηγεσία του ισχυρού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle υπό πλήρη διοίκηση του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά.
Η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντιδράσει, αν και ο συσχετισμός των δυνάμεων στη θάλασσα βαρύνει πολύ εναντίον τους.
Τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτό μοιάζει με κάτι που φέρεται να επιχειρούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, με εμπορικά αεροσκάφη ως στόχους».

Kaliningrad

Τέλος, όπως λέει ο ναύαρχος, το ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βαλτική του λίμνη για να ασκήσει πίεση στο μικροσκοπικό Kaliningrad, το οποίο λειτουργεί ως σφήνα μεταξύ των βαλτικών κρατών του ΝΑΤΟ —Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας— και της υπόλοιπης συμμαχίας.
Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στόλου της Βαλτικής Θάλασσας εδρεύει στο λιμάνι Baltiysk και το Kaliningrad φιλοξενεί σημαντικές αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις. (Μπορεί επίσης να υπάρχουν τακτικά πυρηνικά όπλα.)
Σε περίπτωση πολέμου, το Kaliningrad θα πρέπει να εξουδετερωθεί, ώστε οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις —που πιθανόν να λειτουργούν μέσω του υποτελούς κράτους της Μόσχας Λευκορωσία— να μην πάρουν τον έλεγχο του Tical Suwalki Gap, που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.
Αυτά τα μικρά έθνη σίγουρα το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη: Ο πρώην αρχηγός της μονάδας στρατιωτικών πληροφοριών της Εσθονίας προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιτεθεί εντός τεσσάρων ετών. Μάλιστα αναλυτές προβλέπουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να καταλάβουν τις πρωτεύουσες της Εσθονίας ή της Λετονίας σε λιγότερο από τρεις ημέρες.
«Ευτυχώς, η προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία δίνει στο ΝΑΤΟ περισσότερες επιλογές από ποτέ στη Βαλτική Θάλασσα».

James Stavridis είναι απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων στον Όμιλο Carlyle. Είναι στα διοικητικά συμβούλια της Fortinet, της NFP, της Ankura Consulting Group και της Neuberger Berman και έχει συμβουλεύσει τη Shield Capital, μια εταιρεία που επενδύει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης