Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απορίας άξιον: Από μαχητικά J-10C έως υποβρύχια - Το υπερχρεωμένο Πακιστάν, με τον λαό να λιμοκτονεί, αποκτά το πιο σύγχρονο στρατιωτικό υλικό

Απορίας άξιον: Από μαχητικά J-10C έως υποβρύχια - Το υπερχρεωμένο Πακιστάν, με τον λαό να λιμοκτονεί, αποκτά το πιο σύγχρονο στρατιωτικό υλικό
Ο στρατός δεν αντιμετωπίζει οικονομικούς περιορισμούς κατά την εισαγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού
Η Κίνα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του στρατού του Πακιστάν παρέχοντας μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, τεχνολογία πυραύλων, drones, κ.λπ. αλλά και διάφορες άλλες συμμαχίες.
Κατά την επίσκεψη του προέδρου Xi Jinping στο Πακιστάν το 2015, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της China Shipbuilding & Offshore International Company Ltd και της κυβέρνησης του Πακιστάν.
Ως μέρος της συμφωνίας, η Κίνα θα κατασκευάσει οκτώ υποβρύχια κλάσης Hangor για το ναυτικό του Πακιστάν, εκ των οποίων τα τέσσερα θα κατασκευαστούν στην Κίνα και τα υπόλοιπα τέσσερα στο Πακιστάν.
Σε μια μεγαλειώδη τελετή έναρξης της πρώτης τελετής κατασκευής κινεζικής κατασκευής που πραγματοποιήθηκε σε μια κτιριακή βάση στο Wuhan, παραβρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Πακιστάν και την Κίνα.
Με την ευκαιρία, ο αρχηγός του Πακιστανικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχος Asraf  δήλωσε: «Τα υποβρύχια θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Θα προστεθεί μια νέα διάσταση στην πάντα δοκιμασμένη φιλία Πακιστάν-Κίνας». 

Εισαγωγές όπλων του Πακιστάν

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Ούρων της Στοκχόλμης (SIPRI), που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, το 82% των εισαγωγών όπλων του Πακιστάν ήταν από την Κίνα μεταξύ 2019-2023, σε σύγκριση με το 69% την περίοδο 2014-2018.
Κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2023, η Κίνα παρέδωσε όπλα σε 40 κράτη, αλλά περισσότερες από τις μισές από αυτές τις εξαγωγές, περίπου το 61%, στάλθηκαν μόνο στο... Πακιστάν.
Επικαλούμενη τους Financial Times, η South China Morning Post (SCMP) στις 28 Απριλίου έγραψε ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πακιστάν με γνώση των διαπραγματεύσεων είπε το 2015 ότι η σύμβαση ενδεχομένως θα κοστίσει μεταξύ 4 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σχολιάζοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Πακιστάν, η SCMP παρατήρησε ότι οι δύο χώρες ήταν στρατηγικοί συνεργάτες παντός καιρού από τότε που ο Xi επισκέφθηκε το Πακιστάν το 2015 και οι στενοί τους δεσμοί υποστηρίχθηκαν από τη μακροχρόνια επιφυλακτικότητα του κοινού τους γείτονα. και αντίπαλος, η Ινδία. Αυτό είναι το επίκεντρο της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Το μεγάλο ερώτημα

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορεί μια χώρα που αποζητά διακαώς μετρητά, όπως το Πακιστάν, με εξωτερικό χρέος ύψους 124,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αγγίζει το 42% του ΑΕΠ της, θαα αντέξει οικονομικά να προχωρήσει σε ένα έργο 4-5 δισεκατομμυρίων για την απόκτηση οκτώ υποβρυχίων;
Παρά τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν έχει διαθέσει 1804 δισεκατομμύρια ρουπίες για την άμυνα, που παρουσιάζει αύξηση 15,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πέρυσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ 5%, το οποίο μειώθηκε στο 2% λόγω καταστροφικών πλημμυρών. Όμως για το τρέχον έτος έχει μειωθεί στο 0,29%. Το Πακιστάν δεν έχει τροφή για τον λαό του, αλλά αγοράζει όπλα.
Εδώ και μερικά χρόνια, έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες οικονομικών κρίσεων και χρηματοπιστωτικής κρίσης που αφορούν την πολιτική του Πακιστάν. Τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν μάλιστα τρομακτικές ιστορίες για έλλειψη ειδών διατροφής όπως σιτάρι, λάδι, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λπ. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και οι άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.
Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης; Οι πακιστανικές αρχές είναι απρόθυμες να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Υπήρξε πολιτική αναταραχή, εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και φρικτές ιστορίες προσωπικής και κομματικής βεντέτας. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια σκοτεινή κατάσταση.
Μια ιστορία με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός Πακιστάν αναφέρει ότι εφόσον η πραγματική εξουσία παραμένει στα χέρια του στρατού.
Ο στρατός φέρεται να παίρνει τη μερίδα του λέοντος στον εθνικό προϋπολογισμό.
Εκτός από αυτό, ο στρατός έχει έναν τεράστιο μηχανισμό παραγωγής χρήματος, καθώς διαθέτει εργοστάσια, κτήματα και επιχειρηματικά κέντρα, νόμιμα και παράνομα, τα οποία παράγουν τεράστιο πλούτο που πηγαίνει εξ ολοκλήρου στα ταμεία των στρατηγών.
Το ΔΝΤ έθεσε έντονα αυτό το σημείο κατά τις παρατεταμένες συνομιλίες του με την κυβέρνηση του Πακιστάν για την αποδέσμευση της εκκρεμούς δόσης του δανείου.
Ο στρατός δεν επέτρεψε περικοπές στις επιχορηγήσεις. Ως εκ τούτου, ο στρατός δεν αντιμετωπίζει οικονομικούς περιορισμούς κατά την εισαγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού.
Το κανάλι Αφγανικής Διασποράς (AND), ανέφερε ότι ενώ οι πολίτες του Πακιστάν κάνουν ουρές για όσπρια σιταριού και φάρμακα, οι Στρατηγοί έχουν σφετεριστεί μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για νέα όπλα.
Συνεχίζει κάνοντας αυτή την εντυπωσιακή αποκάλυψη: «Σε περιόδους κρίσης, οι λεγόμενοι φύλακες του Πακιστάν –ο στρατός– αρνήθηκαν να μοιραστούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια που παράγουν κάθε χρόνο οι διάφορες επιχειρήσεις τους».
Η κυβέρνηση επέβαλε βαρείς φόρους για να εκπληρώσει τους όρους δανείου του ΔΝΤ. Ποιος θα πληρώσει αυτό το τεράστιο ποσό φόρου: η κοινωνία των πολιτών, όχι ο στρατός;
Στον στρατό διατέθηκαν 669 εκατομμύρια δολάρια το 2019, τα οποία αυξήθηκαν σε 760 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και 884 δολάρια το 2022. Ήταν τα χρόνια που το Πακιστάν υπέφερε από την πανδημία του κορωνοϊού και ακολούθησαν οι μεγάλες πλημμύρες.

Η αποκάλυψη BBC για Ουκρανία...

Το BBC έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για το πώς ο στρατός του Πακιστάν ήλεγχε την εξωτερική πολιτική.
Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενέπλεξαν το Πακιστάν στη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ δύο κορυφαίων πολιτικών κομμάτων, δηλαδή του Tehreek-I-Insaf του Imran Khan και του PDM, με επικεφαλής τον Shahbaz Sharif.
Οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση στο Πακιστάν να αποχαιρετήσει την ουδετερότητά του στο ζήτημα της Ουκρανίας και να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Δύο αμερικανικές εταιρείες, η Global Mobility και η Northrop Grumman, μετέφεραν μέσω βρετανικού στρατιωτικού αεροπλάνου τεράστια ποσότητα πακιστανικών πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία.
Το Πακιστάν αρνήθηκε ότι πούλησε πυρομαχικά στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι δεν παραβίασε ποτέ την ουδετερότητά του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το BBC ανέφερε ότι τα στοιχεία της κρατικής τράπεζας του Πακιστάν δείχνουν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές όπλων για το οικονομικό έτος 2022-23.
Το διεθνές πρακτορείο, ανέφερε μια μυστική συμφωνία υπό την πίεση των ΗΠΑ, στην οποία οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν το Πακιστάν να κερδίσει την πλειοψηφία υπέρ του Πακιστάν στο ΔΝΤ, καθώς το Πακιστάν πάλευε να αποδεσμεύσει το υπόλοιπο μέρος του δεσμευμένου ποσού του δανείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης