Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Borrell (ΕΕ): Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία θα αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Βόμβα Borrell (ΕΕ): Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία θα αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου
Άλλα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας και της Νορβηγίας, δήλωσαν επίσης πρόσφατα ότι επιδιώκουν να αναγνωρίσουν ένα Κράτος της Παλαιστίνης
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell αποκάλυψε ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν κι επίσημα παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρωτήθηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό RNE.
Ακολούθως, ο Borrell έκανε γνωστό ότι η 21η Μαΐου θα ήταν η πιο πιθανή ημερομηνία, αφενός διότι είχε τέτοια ενημέρωση από τον Ισπανό ΥΠΕΞ Jose Manuel Albares και αφετέρου διότι η Σλοβενία έχει ήδη εκκινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
«Και πιθανώς, μετά από αυτό, θα υπάρξουν και περισσότερα κράτη  καθώς και το Βέλγιο εξέταζε μια τέτοια κίνηση, αλλά καθυστέρησε την απόφαση καθώς επιδιώκει περισσότερες χώρες να ενταχθούν σε αυτό», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Άλλα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας και της Νορβηγίας, δήλωσαν επίσης πρόσφατα ότι επιδιώκουν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος όταν, ωστόσο, οι συνθήκες για μια τέτοια πρωτοβουλία έχουν ωριμάσει επαρκώς.
Παρά τις αποκαλύψεις του Borrell, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας δεν επιβεβαιώνουν ακόμα επίσημα την ημερομηνία.
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Albares τόνισε ότι, αν και δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την 21η Μαΐου, η απόφαση για την πληρη αναγνώριση της Παλαιστίνης έχει ληφθεί και θα δρομολογηθεί λίαν συντόμως.
Από τη μεριά του, ο Ιρλανδός ηγέτης Simon Harris αρνήθηκε επίσης να δεσμευτεί για την ημερομηνία όταν του ζητήθηκε, αλλά υπόσχεται να κάνει κινήσει τη διαδικασία σύντομα.
«Δεν υπάρχει ποτέ λάθος στιγμή για να κάνουμε το σωστό και το σωστό τώρα είναι να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης», ξεκαθρισε ο Harris σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο την Πέμπτη.
«Δεν μπορείς να πεις ότι πιστεύεις σε μια λύση δύο κρατών και να μην αναγνωρίζεις ότι υπάρχουν δύο κράτη», εξήγησε ο νέος πρωθυπουργός της ΕΙΡΕ.
Εν τω μεταξύ, η σλοβενική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει επίσημο αίτημα στο κοινοβούλιο για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης πριν από τις 13 Ιουνίου.
Η 21η Μαΐου ενέχει έντονους συμβολισμούς για τα  κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης