Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τριγμοί στο Μαξίμου λόγω Rama και Erdogan - Καυτό διήμερο Μητσοτάκη - Διάβημα της Αθήνας πριν τη συνάντηση με Erdogan (13/5)

Τριγμοί στο Μαξίμου λόγω Rama και Erdogan - Καυτό διήμερο Μητσοτάκη - Διάβημα της Αθήνας πριν τη συνάντηση με Erdogan (13/5)
Λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, η Ελλάδα κατέθεσε διάβημα  στην UNESCO για τη Μονής της Χώρας
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη στην Αθήνα την Κυριακή 12/5 του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama και την ομιλία του ομοεθνείς του στο Γαλάτσι, αλλά και για την επίσκεψη στις 13/5 του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan, και το Μαξίμου βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αφού ξεκινά ένα διήμερο που δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις.
Από αύριο, Κυριακή 12/5, το επιτελείο της κυβέρνησης θα βρίσκεται σε ...αναμμένα κάρβουνα, αφού η επίσκεψη του Edi Rama στην Ελλάδα γίνεται ανήμερα της επετείου σύλληψης του Φρ. Μπελέρη, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις ευρωκάλπες του Ιουνίου.
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κρατά χαμηλά τους τόνους και να υποβαθμίζει το θέμα, κάνοντας λόγο για ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού που δεν έχει διμερή χαρακτηριστικά, ωστόσο η χρονική επιλογή αυτό να γίνει ανήμερα της επετείου σύλληψης του Φρ. Μπελέρη, βάζει ...φωτιά στο Μαξίμου.
«Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται», έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαγορεύσει το δικαίωμα της επίσκεψης,ούτε της συνάθροισης.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, είμαστε μια δημοκρατία, δεν απαγορεύουμε το δικαίωμα της συνάθροισης το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, οπότε δεν αποδίδω και τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή», έχει πει ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις»,
αλλά και λέγοντας για τη συγκέντρωση που θα γίνει στο Christmas Theater στο Γαλάτσι στις 11:00 το πρωί, πως «ούτε θα το απαγορεύσουμε, ούτε θα το διευκολύνουμε».
Πάντως, για την υπόθεση Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών παραδέχτηκε πως «η υπόθεση αυτή έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το ζήτημα δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό, σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική Δικαιοσύνη», υπενθυμίζοντας ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ «δεν έχουμε έναν, έχουμε δύο εκπροσώπους από την ελληνική μειονότητα και ειδικά με σημείο αναφοράς τη Χειμάρρα. Όπως να πω και κάτι ακόμα: έχουμε και εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ψηφοδέλτιά μας».
Για «ιδιωτική επίσκεψη» μίλησε το προηγούμενο 24ωρο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως «δουλειά μας δεν είναι να ερμηνεύσουμε την σκοπιμότητα της επίσκεψης του Edi Rama, δουλειά μας είναι με τις πράξεις μας να δείχνουμε το σεβασμό μας στο κράτος δικαίου».
«Η Ελλάδα δε φοβάται, αν υπάρξει κάποια αφορμή θα απαντήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Rama στην Αθήνα - Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

'Ενα 24ωρο απομένει για την επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Edi Rama στην Αθήνα και η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο Edi Rama αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το πρωί της Κυριακής (12/5), γύρω στις 9 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζελος» και θα μεταβεί απευθείας στο Christmas Theater στο Γαλάτσι, όπου είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 η ομιλία στους ομοεθνείς του, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνέλευση του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα.
Επί ποδός θα βρίσκονται δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι την ώρα αποχώρησή του, ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ και drone θα πετάνε στον Αττικό ουρανό, ενώ θα προηγηθεί έλεγχος στο στάδιο του Γαλατσίου.

Κρίσιμος σταθμός Μητσοτάκη η Άγκυρα στις 13/5

Μετά την αυριανή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Ελλάδα,  ακολουθεί ακόμη ένα 24ωρο επαγρύπνησης για την Ελληνική κυβέρνηση, αφού τη Δευτέρα 13/5 θα μεταβεί στην Άγκυρα  ο Κ. Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες άναψε...φωτιές με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος.
Πρόκειται για θέμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα θέσει στον Erdogan, που όμως είναι ένας απρόβλεπτος συνομιλητής. 
«Πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση», ανέφερε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας περιττή και λανθασμένη την συγκεκριμένη επιλογή του Erdogan να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας.
Στο μεταξύ, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, η Ελλάδα κατέθεσε διάβημα  στην UNESCO για τη Μονής της Χώρας.

Μονή της Χώρας: Διάβημα της Αθήνας στην UNESCO για την μετατροπή της σε τζαμί

Διάβημα κατέθεσε η Ελλάδα στην UNESCO για την μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, με απόφαση του Τούρκου προέδρου Erdogan.
Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας (στις 13/5), στο πλαίσιο της οποία θα τεθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα, χθες- Παρασκευή 10/5- ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατέθεσε το διάβημα με το σκεπτικό ότι η μετατροπή του βυζαντινού ναού απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας σε τζαμί παραβιάζει τον χαρακτήρα ενός μνημείου που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Επίσης, η Ελλάδα, μέσω του εκπροσώπου της στον διεθνή οργανισμό για την προστασία των μνημείων, εξέφρασε την ανησυχία της για πιθανές φθορές και αλλοίωση του ίδιου του μνημείου που μπορούν να προκύψουν από την αλλαγή της χρήσης του, ενώ σημείωσε πως η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε πως ο Οργανισμός να εξετάσει σε βάθος και με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα.

www.bankimngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης