Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ετοιμαστείτε για επιστροφή - σοκ στο 2014: Ακραία πτώση ως -65% στον S&P 500, στις 1.800 μονάδες

Ετοιμαστείτε για επιστροφή - σοκ στο 2014: Ακραία πτώση ως -65% στον S&P 500, στις 1.800 μονάδες
Kάποιοι προειδοποιούν…
Σχετικά Άρθρα
Παρότι οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, αλλά και παγκοσμίως, κλίνουν προς νέα ιστορικά υψηλά, κορυφαίοι αναλυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν τα σημάδια που προαναγγέλλουν… οδυνηρή πτώση.
Κάποιοι προειδοποιούν για ύφεση λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο, η οποία συνέπεσε με την αύξηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται να υπάρξει κραχ παρόμοιο με αυτό του 1929.
Και αν ακόμη καμία από αυτές τις προβλέψεις δεν έχουν υλοποιηθεί, καλό είναι οι επενδυτές να ρίξουν μια ματιά, στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν τρύπες στο σταθερά κυρίαρχο ανοδικό αφήγημα σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα εταιρικά κέρδη και το χρηματιστήριο.
Ακολουθεί σύνοψη των πρόσφατων πτωτικών προβλέψεων της Wall Street.

Gary Shilling: Η ύφεση σημαίνει βουτιά 30% στο χρηματιστήριο

Ο βετεράνος της Wall Street, Gary Shilling, δήλωσε στο Business Insider ότι αναμένει ύφεση στην αμερικανική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης.
Και μια αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας θα συντρίψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προκαλώντας πτώση ως 30% στη χρηματιστηριακή αγορά.
«Οι εικασίες που γίνονται εκεί έξω είναι ενδεικτικές της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, και αυτό συνήθως διορθώνεται και διορθώνεται βίαια» είπε ο Shilling.
«Νομίζω ότι έρχεται ύφεση μέσα στο 2024 και αξίζει να ποντάρουμε σε αυτήν»…
Ο Shilling φημίζεται για την ικανότητά του να διαγιγνώσκει φούσκες ειδικά στην αγορά ακινήτων, κάτι το οποίο έκανε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

John Hussman: Ένα κραχ στο χρηματιστήριο 65% δεν θα ήταν έκπληξη

Ο John Hussman, πρόεδρος του Hussman Investment Trust, εξέδωσε πτωτική προειδοποίηση για τις μετοχές την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε επίπεδα ακραία, παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, λόγω του φόβου της απώλειας αποδόσεων που καταλαμβάνει τους επενδυτές.
«Στατιστικά, το τρέχον σύνολο συνθηκών της αγοράς μοιάζει περισσότερο με μια σημαντική ανοδική αιχμή της αγοράς από οποιοδήποτε άλλο σημείο του περασμένου αιώνα, με πιθανή εξαίρεση την αιχμή του 1929» είπε ο Hussman, προσθέτοντας ότι ο συνδυασμός «ακραίων αποτιμήσεων, τα δυσμενή εσωτερικά της αγοράς και δεκάδες άλλοι παράγοντες» του δίνουν άνεση να διατηρεί πτωτικό outlook για το χρηματιστήριο.
Ο Hussman είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν ο S&P 500 κατέρρεε κατά 65%, κάτι που θα διέγραφε μια δεκαετία κερδών στο χρηματιστήριο και θα έβαζε τον δείκτη περίπου στις 1.800 μον. ή όπου διαπραγματευόταν τον Φεβρουάριο του 2014.
Ο Hussman είναι γνωστός από το γεγονός πως κατάφερε να προβλέψει τη φούσκα dot-com του 2000 και το κραχ της στεγαστικής αγοράς το 2008.

BCA Research: Μια ύφεση στις αρχές του 2025 θα προκαλέσει πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 30%

Ο επικεφαλής αναλυτής της BCA Roukaya Ibrahim ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε μια πτώση -30% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, λόγω ύφεσης.
Σύμφωνα με τον Ibrahim, ο συνδυασμός των αυξημένων αποτιμήσεων των μετοχών και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα οδήγησε τον S&P 500 πίσω στις 3.600 μονάδες, που είναι περίπου εκεί που ο δείκτης έπεσε τον Οκτώβριο του 2022.
Όπως και οι προηγούμενοι δύο αναλυτές, ο αναλυτής της BCA στάθηκε στην έκθεση για την απασχόληση του Απριλίου, βάσει της οποίας δημιουργήθηκαν 175.000 θέσεις εργασίας.
Τα πιο χαμηλά αυτά νούμερα σηματοδοτούν μετατόπιση του αφηγήματος προς «την οικονομική καθοδική πορεία, όχι προς τα πάνω».
«Τελικά, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί και αυτό θα οδηγήσει σε ανησυχίες για ύφεση», είπε ο Ibrahim.

David Rosenberg: Ενισχύονται τα σημάδια

Οι ΗΠΑ μπορεί να «υπνοβατούν» κινούμενοι ολοταχώς προς ύφεση, με την αγορά εργασίας να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, όπως επισημαίνει ο κορυφαίος οικονομολόγος David Rosenberg.
«Μας ρωτούν συνεχώς πότε σκοπεύουμε να ρίξουμε λευκή πετσέτα σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς μας για ύφεση, αλλά ίσως είναι καιρός οι άνθρωποι να αρχίσουν να ρωτούν πότε θα συμβεί» είπε ο Rosenberg.
«Έχουμε δει καθοδική μετατόπιση στη ροή δεδομένων, που αρχίζει να δείχνει ότι η ύφεση στην οικονομία μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο πολλοί πιστεύουν».
Ο Rosenberg είπε ότι ο δείκτης Sahm αναβοσβήνει προειδοποίηση ύφεσης αφού το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% τον Απρίλιο και ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για 17ο μήνα από τους τελευταίους 18 μήνες.
«Μην εφησυχάζετε. Η αγορά εργασίας ραγίζει, η επιβράδυνση της δραστηριότητας των υπηρεσιών επιβραδύνει την ανάπτυξη και τα μελλοντικά οικονομικά σήματα εξακολουθούν να δείχνουν επιβράδυνση» δήλωσε ο Rosenberg.

Τα 3 σημάδια

Η Federal Reserve είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε μια δύσκολη κατάσταση.
Εάν η Fed ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα, οι πληρωμές τόκων για το αμερικανικό κρατικό χρέος ύψους 34 τρις. δολαρίων θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο και οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι τώρα.
Η First Republic πήρε την πρώτη γεύση θέτοντας κυριολεκτικά χιλιάδες άλλες μικρές και μεσαίες τράπεζες σε σοβαρό κίνδυνο.
Θα ήταν λοιπόν αυτοκτονικό να αυξηθούν τα επιτόκια σε αυτό το σημείο.
Αλλά αν η Fed μείωνε τα επιτόκια, αυτό θα ήταν σαν να ρίχνει καύσιμα σε μια μανιασμένη φωτιά.
Η συνεχιζόμενη κρίση πληθωρισμού συντρίβει τους πάντες, ειδικά εκείνους με χαμηλό εισόδημα.
Έτσι, η Fed φαίνεται πολύ διστακτική να μειώσει τα επιτόκια, γιατί αυτό θα έκανε τον πληθωρισμό ακόμη χειρότερο.
Ουσιαστικά, η Fed είναι παγιδευμένη σε μια στιγμή που δεν ξέρει προς ποια κατεύθυνση να πάει.
Αλλά η παραμονή στο μονοπάτι που ακολουθεί αυτή τη στιγμή θα καταλήξει μόνο σε καταστροφή.
Αυτό αναφέρει ο Mark Spitznagel, ο επικεφαλής επενδύσεων της Universa Investments, ο οποίος προειδοποίησε ότι το «χειρότερο κραχ της αγοράς από το 1929» είναι μπροστά μας…
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ακόμη περισσότερα σημάδια ότι η συνολική οικονομία επιβραδύνεται πραγματικά.
Για παράδειγμα, η Rue21 πρόκειται να κλείσει και τα 543 καταστήματά της…
Η Rue21 – η αλυσίδα μόδας για εφήβους που είναι σταθερή σε εμπορικά κέντρα σε όλη την Αμερική – πρόκειται να κλείσει και τα 543 καταστήματα στις ΗΠΑ.
Οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν προσφορές ενώ η εταιρεία εκκαθαρίζει τις μετοχές της τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες – αλλά τότε η 40χρονη αλυσίδα θα εξαφανιστεί για πάντα.
Στην ακμή της είχε 1.200 μαγαζιά.
Σε όλη την Αμερική, όμως, τα καταστήματα κλείνουν, οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τις βασικές αστικές περιοχές και τα πολυσύχναστα κτίρια γραφείων παραμένουν άδεια.
Οι Κινέζοι σίγουρα κατανοούν την κατεύθυνση που κινούνται τα πράγματα.
Άλλωστε, οι αρχές της αγοράζουν χρυσό σαν να μην υπάρχει αύριο…
«Η Κίνα οδηγεί αναμφισβήτητα την τιμή του χρυσού», δήλωσε ο Ross Norman, διευθύνων σύμβουλος της MetalsDaily.com, μιας πλατφόρμας πληροφοριών για πολύτιμα μέταλλα με έδρα το Λονδίνο.
«Η ροή του χρυσού στην Κίνα έχει μετατραπεί από συμπαγής σε απόλυτο χείμαρρο».
Η κατανάλωση χρυσού στη χώρα αυξήθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την China Gold Association.
Ήρθε μετά από μια αύξηση 9% πέρυσι.
Οι Κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν αδηφάγα χρυσό επειδή η δική τους οικονομία καταρρέει και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.
Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας καταβροχθίζει τον χρυσό με πρωτοφανή ρυθμό…
Ένας άλλος σημαντικός αγοραστής χρυσού στην Κίνα είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Τον Μάρτιο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε στα αποθέματά της σε χρυσό για 17ο συνεχόμενο μήνα.
Πέρυσι, η τράπεζα αγόρασε περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, προσθέτοντας περισσότερα στα αποθέματά της από όσα είχε σε σχεδόν 50 χρόνια.
Το Πεκίνο αγοράζει χρυσό για να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά του και να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο ΗΠΑ, που θεωρείται από καιρό το πιο σημαντικό νόμισμα που διατηρείται σε αποθεματικό.
Η Κίνα έχει μειώσει τις διαθέσεις της στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα για περισσότερο από μια δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης