Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα κράτη της Βαλτικής «γυρίζουν την πλάτη» στη ρωσική ενέργεια

Τα κράτη της Βαλτικής «γυρίζουν την πλάτη» στη ρωσική ενέργεια
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής συμφώνησαν να θέσουν ως προθεσμία για τον συγχρονισμό με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ευρώπης τις «αρχές του 2025»
Σχετικά Άρθρα
Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, τα τρία κράτη της Βαλτικής θέλουν να επιταχύνουν την αποσύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και να τον ολοκληρώσουν το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2025.
Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στην ΕΕ, τα ηλεκτρικά τους δίκτυα παραμένουν συγχρονισμένα με τα δίκτυα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις χώρες έχει την ίδια συχνότητα και μπορεί εύκολα να ρέει πέρα από τα σύνορα.
Οι χώρες της Βαλτικής σχεδίαζαν από καιρό να συγχρονίσουν αντ’ αυτού τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο της ΕΕ, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 κατέστησε το ζήτημα αυτό ακόμη πιο έκτακτο.
«Τα δίκτυα είναι η καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος και έχουν μεγάλη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία. Αυτό έγινε ολοφάνερο από τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας», δήλωσε στο Euractiv η Εσθονή Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.
Η Simson δήλωσε επίσης ότι «η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα ενσωματωθούν πλήρως στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.worldenergynews.gr/

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης