Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Patriot δεν μπορούν να σώσουν το Kharkiv από τη Ρωσία – Η αεράμυνα στην Ουκρανία είναι διάτρητη, κανένα όπλο δεν τη γλιτώνει

Οι Patriot δεν μπορούν να σώσουν το Kharkiv από τη Ρωσία  –  Η αεράμυνα στην Ουκρανία είναι διάτρητη, κανένα όπλο δεν τη γλιτώνει
Η ουκρανική αεράμυνα είναι διάτρητη και μερικές συστοιχίες Patriot - που δεν βρίσκονται εύκολα - δεν μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα του Κιέβου
Σχετικά Άρθρα
Η βοήθεια των ΗΠΑ σε όπλα είχε μικρό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να διασπούν ισχυρά οχυρωμένες ουκρανικές άμυνες στο Donbass και να κατευθύνονται προς την περιοχή του Kharkiv.
Για να σταματήσει την επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε από τις ΗΠΑ περισσότερες συστοιχίες Patriot.
Δεν θα βοηθήσουν, λέει ένας κορυφαίος Σουηδός ειδικός στην αεράμυνα.


Ο  Zelensky θέλει περισσότερους πυραύλους Patriot

«Θέλω να συζητήσω μαζί σας σήμερα για ορισμένα –νομίζω– πολύ σημαντικά θέματα», είπε ο Zelensky στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του τελευταίου στο Κίεβο την Τρίτη (14/5/2024).
«Το πρώτο: η απόφαση για το πακέτο βοήθειας ήταν κρίσιμη.
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να το αποκτήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Το δεύτερο σημείο είναι η αεράμυνα – το μεγαλύτερο έλλειμμα για εμάς. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε ο Zelensky.
Σε μια συνέντευξη στο ABC News μια μέρα αργότερα, ο Zelensky προειδοποίησε ότι χωρίς τις συστοιχίες πυραύλων Patriot, το Κίεβο θα μπορούσε να χάσει το Kharkiv - τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, από τη ρωσική επίθεση.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το Kharkiv…
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι δύο συστήματα Patriot», τόνισε, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση «φταίει ο κόσμος» επειδή απέτυχε να παράσχει έγκαιρη υποστήριξη στο Κίεβο.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση Biden «εργάζεται» για την παράδοση ενός επιπλέον Patriot στο Κίεβο, με τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνούν να προμηθεύονται επιπλέον συστήματα για την παράδοση στην Ουκρανία ενός από τα δικά τους αποθέματα.

 Ζώνη  ασφαλείας θέλει η Ρωσία στο Kharkiv

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ξεκαθάρισε από την Κίνα ότι η Ρωσία «δεν έχει σχέδια» να εισβάλει στην πόλη σε αυτό το στάδιο και ότι η προέλαση στην περιοχή του Kharkiv είναι λάθος του καθεστώτος του Κιέβου, «επειδή έχουν βομβαρδίσει και συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αμάχους σε παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Belgorod».
«Είπα δημόσια ότι αν συνεχιστεί αυτό, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια υγειονομική ζώνη», είπε ο Putin.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει σταθερές, προσεκτικές προόδους στη βόρεια περιοχή Kharkiv τις τελευταίες εβδομάδες, παίρνοντας τον έλεγχο των συνοριακών περιοχών και στοχεύοντας ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμό με επιθέσεις από αεροπορία και πυροβολικό.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις στο Kharkiv επεκτάθηκαν το 2024 αφού το Κίεβο κλιμάκωσε τις επιθέσεις με πυραύλους, drones και πυροβολικό σε αστικές υποδομές και πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Belgorod, μιας μεγάλης πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

patriot_4.JPG

Ακριβό αλλά όχι θαυματουργό όπλο οι Patriot

Οι συστοιχίες των πυραύλων Patriot για τις οποίες παρακαλεί ο Zelensky δεν είναι το πιο θαυμαστό όπλο στον κόσμο, με τη Ρωσία να καταστρέφει τακτικά εξαρτήματα των ακριβών συστημάτων των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας πυραύλους Iskander και Zircon.
Τον Μάρτιο, ο τότε υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ανέφερε ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η Ουκρανία έχασε πέντε εκτοξευτές Patriot.
Μπροστά στην «συνολική ρωσική αεροπορική ανωτερότητα δύο συστήματα Patriot θα βελτίωναν φυσικά πολύ την ουκρανική ικανότητα στο μέτωπο του Kharkv, αλλά μόνο για λίγο και σε περιφερειακό επίπεδο», λέει ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικός στην αεράμυνα.
«Για να είναι χρήσιμοι ενάντια στα ρωσικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν βόμβες ολίσθησης, οι εκτοξευτές Patriot δεν πρέπει να τοποθετηθούν πολύ βαθιά μέσα στην Ουκρανία, καθιστώντας τα έτσι ευάλωτα στις ρωσικές επιθέσεις», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
Επιπλέον, «δεν έχουν επίσης καμία επίδραση στα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρωσική επίθεση», είπε.
Η απόλυτη αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας στον ουκρανικό χώρο μάχης ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην επιτυχία των πρόσφατων χερσαίων επιχειρήσεων της, είπε ο ειδικός.
Αυτό εξηγεί την απεγνωσμένη αναζήτηση του Κιέβου για μέσα προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητές του στην αεράμυνα, τόνισε.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να σωθεί από κανένα απολύτως όπλο

«Δύο νέα συστήματα Patriot θα ενίσχυαν τις ουκρανικές άμυνες αλλά δεν θα άλλαζαν το παιχνίδι στο μέτωπο του Kharkiv.
Το πιο σημαντικό πράγμα μπορεί να είναι η ενίσχυση του χαμηλού ηθικού της Ουκρανίας», είπε ο Valtersson, αναφερόμενος στους μήνες κακών ειδήσεων από το μέτωπο, την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών και την αυξανόμενη αντίσταση μεταξύ των αντρών σε ηλικία στράτευσης σχετικά με την επιστράτευση.
Ο Valtersson δεν είναι σίγουρος ότι το Κίεβο θα έστελνε ούτως ή άλλως νέους Patriot που θα πάρει στο μέτωπο του Kharkiv, «καθώς υπάρχουν πολλές πιο σημαντικές τρύπες για να καλύψει η ουκρανική αεράμυνα».
Ο ειδικός σε θέματα αεράμυνας δεν αποκλείει η έκκληση του Zelensky «να είναι μια προσπάθεια εισαγωγής οποιουδήποτε νέου συστήματος Patriot» στην Ουκρανία, «με τον ισχυρισμό ότι χρειάζονται για να σωθεί το Kharkiv».
Το πρόβλημα του Κιέβου, λέει ο Valtersson, είναι ότι οι Patriot είναι «ακριβά, εξοπλιστικά προϊόντα με μεγάλη ουρά πελατών», που σημαίνει ότι εάν σταλούν στην Ουκρανία, κάποιος άλλος δεν θα πάρει τα δικά του ή κάποιος θα μείνει χωρίς αεράμυνα .
«Η κύρια χώρα με συστήματα Patriot είναι οι ΗΠΑ και μπορεί να στείλουν μερικούς Patriot στην Ουκρανία, αλλά ακόμη και εκεί, υπάρχει απροθυμία να αποχωριστούν τα εν λόγω συστήματα πριν μπορέσουν να αποκτήσουν νέους.
Στο μεγάλο πακέτο στήριξης που ενέκρινε πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο, η πλειοψηφία των κεφαλαίων αφορούσε την Ουκρανία και την παραγγελία νέων συστημάτων με έτος παράδοσης το 2025 ή το 2026 και όχι τους επόμενους μήνες εξηγεί ο Σουηδός ειδικός.
Για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα, η Ουκρανία θα χρειαζόταν πολλούς νέους Patriot, και γρήγορα, μαζί με «μια σταθερή ροή αντικαταστάσεων» για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες.
Εάν είναι μόνο δύο ακόμη, θα έχει «ελάχιστη διαφορά για τις προοπτικές της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη μάχη», συνόψισε ο Valtersson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης