Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova (Ρωσία): Το ταξίδι Putin στην Κίνα έθεσε τις βάσεις για το μέλλον όλου του κόσμου

Zakharova (Ρωσία): Το ταξίδι Putin στην Κίνα έθεσε τις βάσεις για το μέλλον όλου του κόσμου
«Προδιέγραψαν τα σημαντικά βήματα που θα καθορίσουν το μέλλον όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη», είπε η διπλωμάτης.
Το ταξίδι στην Κίνα και η συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, είναι το πιο καθοριστικό ταξίδι που έκανε ο πρόεδρος Vladimir Putin, όχι μόνο για τις σχέσεις των δύο χωρών, Ρωσίας - Κίνας, αλλά για όλο τον κόσμο, αφού έθεσε τις βάσεις για πολλά χρόνια ακόμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Κίνα πρόκειται να καθορίσει το μέλλον του κόσμου.
Το ταξίδι έθεσε τις βάσεις για πολλά χρόνια ακόμα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην τηλεόραση TVC.

«Αυτά είναι σημαντικά βήματα που θα καθορίσουν το μέλλον όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη», είπε ο διπλωμάτης.
Η Zakharova είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θεωρούνται από τις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας ως εναλλακτική λύση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι η επίσκεψη του Putin στην Κίνα επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών ξεπερνούν σε ποιότητα τις παραδοσιακές συμμαχίες της προηγούμενης εποχής και συνεχίζουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και της ισορροπημένης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Putin και Xi έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ, γκρεμίζουν την κυριαρχία της - Η πυρηνική απειλή

Ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ έστειλαν ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, καθώς καταδίκασαν την Πέμπτη την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της και δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους ήδη στενούς αμυντικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των χωρών τους.
Σε μια σαφή αιχμή προς την Ουάσινγκτον, ο Xi  σηματοδότησε ότι το Πεκίνο και η Μόσχα συμφωνούν σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, μεταξύ άλλων για την Ουκρανία, και ότι θα αντισταθούν στις πιέσεις της Δύσης να υποβαθμίσουν τους δεσμούς τους.

Κοινή δήλωση - χαστούκι στις ΗΠΑ

Σε κοινή δήλωση γίνεται λόγος για ανησυχίες σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παραβιάσουν τη στρατηγική πυρηνική ισορροπία, για την παγκόσμια αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ που απειλεί τη Ρωσία και την Κίνα και για τα σχέδια των ΗΠΑ για μη πυρηνικά όπλα υψηλής ακρίβειας.
Δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, διαμήνυσαν.
Ο Putin, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αυτόν τον μήνα για την πέμπτη του προεδρική θητεία, χαρακτήρισε τη συνεργασία της Μόσχας και του Πεκίνου στις παγκόσμιες υποθέσεις ως έναν από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή.
«Μαζί υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δικαιοσύνης και μιας δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης που αντανακλά τις πολυπολικές πραγματικότητες και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Putin στον Xi.

Η επίσκεψη του Putin πραγμτοποιήθηκε εβδομάδες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠ Anthony Blinken επισκέφθηκε την Κίνα για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την υποστήριξη, όπως είπε, της Κίνας προς τον ρωσικό στρατό και μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.
Το ταξίδι του Blinken στην Κίνα φαίνεται ότι ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια να υπονομεύσει μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» που διακηρύχθηκε όταν ο Putin επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
Επιλέγοντας την Κίνα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του αυτόν τον μήνα για την εξαετή θητεία που θα τον κρατήσει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030, ο Putin στέλνει ένα μήνυμα στον πλανήτη, σχετικά με τις προτεραιότητές του και την ισχύ των προσωπικών του δεσμών με τον Xi.

Η κοινή δήλωση περιγράφεται ως εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης και αναφέρεται συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο η κοινή συνεργασία στους τομείς της άμυνας μεταξύ των δύο εθνών βελτιώνει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και στα σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών.
Κίνα και Ρωσία καταδίκασαν επίσης τις πρωτοβουλίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων ξένων κρατών, μια σαφής αναφορά στις κινήσεις της Δύσης να ανακατευθύνει τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Ο Xi δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης είναι η «σωστή κατεύθυνση» και η κοινή δήλωση αναφέρει ότι και οι δύο χώρες είναι αντίθετες σε μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και στην πιθανή μετάβασή της σε μια ανεξέλεγκτη φάση.

Ο Putin ο οποίος έφτασε την Πέμπτη για διήμερη επίσκεψη και συνομιλίες για την Ουκρανία, την Ασία, την ενέργεια και το εμπόριο, δήλωσε ευγνώμων στην Κίνα για την προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τον Xi για την κατάσταση, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε πολλά μέτωπα.
Περιγράφοντας τις πρώτες συνομιλίες του με τον Xi ως «θερμές και συντροφικές», περιέγραψε τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες ενισχύουν τους δεσμούς τους, από την πυρηνική και ενεργειακή συνεργασία έως τις προμήθειες τροφίμων και την κατασκευή κινεζικών αυτοκινήτων στη Ρωσία.
Οι ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια τσαγιού και δείπνου αργότερα την Πέμπτη, αναμένεται να αποτελέσουν το κλειδί του διήμερου ταξιδιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης