Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει στις αγορές - Από Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το Τόκιο... όλοι οι δείκτες σε ιστορικά υψηλά

Τι συμβαίνει στις αγορές - Από Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το Τόκιο... όλοι οι δείκτες σε ιστορικά υψηλά
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί οδηγοί για να διατηρήσουν το ράλι σε τροχιά, όπως τα 6 τρισ. δολάρια που βρίσκονται σε funds της χρηματαγοράς, ενώ οι κίνδυνοι δείχνουν πλέον να είναι σπάνιοι
Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο μέχρι το Τόκιο, υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ των παγκόσμιων αγορών μετοχών: τα υψηλά ρεκόρ.
Από τα 20 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, τα 14 έχουν φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών πρόσφατα.
Ο δείκτης MSCI ACWI, ο οποίος παρακολουθεί τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Στις ΗΠΑ, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 σημείωσαν ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average ξεπέρασε τις 40.000 για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Εν τω μεταξύ, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία βρίσκονται επί του παρόντος στα υψηλότερα επίπεδα ή κοντά σε αυτά.
Οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, οι υγιείς οικονομίες και τα εταιρικά κέρδη οδηγούν αυτήν την κίνηση.
Και επιπλέον, υπάρχουν πολλοί πιθανοί οδηγοί για να διατηρήσουν το ράλι σε τροχιά, όπως τα 6 τρισ. δολάρια που βρίσκονται σε funds της χρηματαγοράς, ενώ οι κίνδυνοι δείχνουν πλέον να είναι σπάνιοι.
«Από μακροοικονομική άποψη, δεν υπάρχουν κόκκινα σήματα», δήλωσε ο Salman Ahmed, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Fidelity International.
«Η κυκλική εικόνα παραμένει ισχυρή και το ράλι διευρύνεται».
Η υποχώρηση των παγκόσμιων μετοχών του Απριλίου δεν κράτησε πολύ, καθώς οι αγοραστές εμφανίζονταν συνεχώς στην πτώση, αυτό εξηγεί γιατί ο S&P 500 δεν σημείωσε πτώση πάνω από 2% σε 311 ημέρες, το μεγαλύτερο σερί του από το 2017-2018.
Και ακόμη και οι κινεζικές μετοχές, οι οποίες δυσκολεύονται από τότε που έφτασαν σε υψηλό τον Φεβρουάριο του 2021, αρχίζουν να επανέρχονται.

Ράλι 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο S&P 500 σημείωσε 24 νέα υψηλά όλων των εποχών το 2024 μετά από δύο χρόνια χωρίς να έχει κάνει κάποιο, καθώς οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε ράλι 12 τρισ. δολαρίων από τα τέλη Οκτωβρίου.
Ένα μέρος αυτού είναι οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση με την οικονομία να παραμένει ισχυρή ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί, γεγονός που δίνει ώθηση στα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική αμέσως μετά το τρέχον έτος.
Ένα άλλο μέρος είναι ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Ο γίγαντας τσιπ AI Nvidia από μόνη της ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των κερδών του S&P 500.
Και μαζί με τη Microsoft, την Amazon.com, τη Meta Platforms και τη μητρική Google Alphabet, περίπου το 53% της ανόδου του δείκτη αναφοράς είναι προέρχονται από μόλις πέντε μετοχές.
Έτσι, ίσως το νέο ορόσημο του Dow αυτή την εβδομάδα ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι λιγότερο βαρύς προς αυτούς τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, σύμφωνα με τον Dave Mazza, διευθύνοντα σύμβουλο της Roundhill Investments.
«Ενώ η δύναμη του τεχνολογικού τομέα ήταν απίστευτα σημαντική για να βοηθήσει τις αγορές να φτάσουν ψηλά μετά από υψηλά, απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος τομέας που τα πάει καλά», είπε.
«Ενώ κάποιοι έδειχναν ότι η αγορά ήταν πολύ συγκεντρωμένη πέρυσι, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο το 2024».

Έκπληξη για τα κέρδη της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται επίσης σε κορυφαίο ξεφάντωμα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν σημάδια πτώσης εν μέσω θετικών εκπλήξεων φέτος.
Αυτό τροφοδοτεί τα εταιρικά κέρδη και ωθεί τις προσδοκίες για τις αγορές να συνεχίσουν να χτίζουν πάνω στο ράλι.
«Η αναμενόμενη υποτονική περίοδος κερδών αποδείχθηκε καλύτερη από ό,τι αναμενόταν», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της BNP Paribas με επικεφαλής τον Georges Debbas, σημειώνοντας ότι τα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών εταιρειών ανταποκρίθηκαν ή ξεπέρασαν τις προσδοκίες για κέρδη, με τα περιθώρια να βελτιώνονται.
Αυτό τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μελλοντικά κέρδη, ανεβάζοντας τις μετοχές υψηλότερα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο τους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες, με την απόκλιση στη νομισματική πολιτική από τις ΗΠΑ να είναι πιθανότατα θετικός άνεμος για τις μετοχές της περιοχής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέσπασε έναν πιο επικίνδυνο τόνο από τη Fed τους τελευταίους μήνες και οι αγορές ομολόγων αναμένουν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια έναντι της ομολόγου της στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.
Ενώ το ράλι συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε λίγες μετοχές, διευρύνεται από τον Φεβρουάριο, με 16 μετοχές να συνεισφέρουν το 50% των ετήσιων κερδών στο Stoxx 600.
Η Novo Nordisk A/S είναι η μεγαλύτερη, αποτελώντας το 10% των αποδόσεων του δείκτη φέτος, ενώ η ASML Holding NV και η SAP SE αντιστοιχούν σε 7,7% και 4,3% αντίστοιχα.

Η άνοδος των εμπορευμάτων

Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε το Euro Stoxx 50 σε όρους δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες, ανακτώντας μεγάλο μέρος της υποαπόδοσής του από την αρχή του έτους.
Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων υπήρξε βασικός μοχλός, βοηθώντας μια από τις φθηνότερες ανεπτυγμένες αγορές μετοχών στον κόσμο να αρχίσει να φτάνει τους αντιπάλους της.
Ο οικονομικά ευαίσθητος τομέας των εμπορευμάτων έχει επίσης ωθήσει στο βασικό σημείο αναφοράς των μετοχών του Καναδά, τον S&P/TSX Composite Index, σε υψηλό όλων των εποχών.
Ο χρυσός και ο χαλκός έχουν σημειώσει επανειλημμένα ρεκόρ φέτος, δίνοντας ώθηση στον τεράστιο τομέα εξόρυξης της χώρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% της στάθμισης του δείκτη.
«Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων πλησιάζουν στα υψηλά της δεκαετίας που σημειώθηκαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει τον καναδικό δείκτη στηριμένο προς το παρόν, αν και μια αναστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Gillian Wolff και Gina Martin Adams.

Η Ιαπωνία επέστρεψε

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 16% φέτος, προσθέτοντας άνοδο 28% πέρυσι.
Η χώρα προσέλκυσε επενδυτές και οδήγησε σε κέρδη με μια εκστρατεία για τη βελτίωση των αποδόσεων των μετόχων, το αδύναμο γεν και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία.
Οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock δήλωσαν ότι η πτώση του γιεν θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές.
Αλλά πιστεύουν επίσης ότι οι προοπτικές είναι καλές μακροπρόθεσμα λόγω των εταιρικών μεταρρυθμίσεων, των εγχώριων επενδύσεων και της αύξησης των μισθών.
Η Ινδία βρίσκεται επίσης σε μια ισχυρή πορεία, με τον δείκτη αναφοράς S&P BSE Sensex να σημειώνει ρεκόρ και να ξεπερνά την Κίνα, χάρη στις επενδυτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και μια αναπτυσσόμενη οικονομία.
Ωστόσο, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις εκλογικές αβεβαιότητες και τις υψηλές αποτιμήσεις.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε υψηλό στις 28 Μαρτίου, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί.
Έκτοτε, οι προσδοκίες έχουν μετατοπιστεί με έναν πρώην αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας να προβλέπει ότι οι περικοπές ενδέχεται να έρθουν μόνο στα τέλη του 2025.
Ωστόσο, οι μετοχές της Αυστραλίας κινούνται ξανά κοντά σε αυτό το υψηλό ρεκόρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης