Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παταγώδης αποτυχία Γερμανών - Χωρίς αποτέλεσμα η πρωτοβουλία για την αεράμυνα της Ουκρανίας

Παταγώδης αποτυχία Γερμανών - Χωρίς αποτέλεσμα η πρωτοβουλία για την αεράμυνα της Ουκρανίας
H περίοδος αναμονής για την προμήθεια νέων συστημάτων Patriot μπορεί να διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από δύο χρόνια λέει το Politico
Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια της Γερμανίας να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της να μεταφέρουν νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία όπως υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico, το οποίο τονίζει ότι τα κράτη της Δύσης φοβούνται ότι εάν μεταφέρουν τα συστήματα Patriot που έχουν στην κατοχή τους, τότε θα αποδυναμώσουν τη δική τους άμυνα.
Όπως αναφέρεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να πείσουν τις δυτικές χώρες να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και να παραδώσουν περισσότερα μέσα αεράμυνας στο Κίεβο, αλλά σχεδόν κανείς δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις του Βερολίνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock όσο και ο υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius πέρασαν όλο τον Απρίλιο σε συζητήσεις με Ευρωπαίους υπουργούς και αξιωματούχους σχετικά με την πρωτοβουλία του Βερολίνου για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Κίεβο πολλά από τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα.
«Οι Γερμανοί υπουργοί φέρονται να κάλεσαν τους συμμάχους τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κα να μεταφέρουν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Βερολίνου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η πρωτοβουλία στέφθηκε από αποτυχία» τονίζει το Politico.

Δύο χρόνια αναμονή

Ειδικοί αποδίδουν την αποτυχία αυτή στην απροθυμία των δυτικών κρατών να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία λόγω του φόβου, ότι εάν πράξουν κάτι τέτοιο, θα αποδυναμώσουν την άμυνα τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα κράτη που είναι έτοιμα να μεταφέρουν αυτά τα όπλα στο Κίεβο υπολογίζουν στην προμήθεια νέων συστημάτων ως αποζημίωση, αν και λόγω του περιορισμένου ρυθμού παραγωγής των συστημάτων Patriot, η περίοδος αναμονής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ποιοι θα συνεισφέρουν

Στις 20 Μαΐου, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνολικά περισσότερες από 10 χώρες σκοπεύουν να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Βερολίνου να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας σε διάφορες μορφές.
Μεταξύ αυτών είναι το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης