Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι γίνει… πιο έξυπνη από τον άνθρωπο; - Οι... διαφορετικές προσεγγίσεις από Musk (Tesla) και Li (Baidu)

Πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι γίνει… πιο έξυπνη από τον άνθρωπο; - Οι... διαφορετικές προσεγγίσεις από Musk (Tesla) και Li (Baidu)
O επικεφαλής της Baidu, Robin Li, ζήτησε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης
Σχετικά Άρθρα
Διαφωνία… ως προς το πότε η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει εξυπνότερη από τον άνθρωπο έχουν ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, και ο Robin Li ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Baidu, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας.
Ειδικότερα, ο Li δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι πιο έξυπνη από τον άνθρωπο σε περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ ο Musk προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα.
Η τεχνητή γενική νοημοσύνη, ή AGI, αναφέρεται σε γενικές γραμμές στην τεχνητή νοημοσύνη που είναι εξίσου έξυπνη ή εξυπνότερη από τον άνθρωπο.
Το αφεντικό της Tesla δήλωσε φέτος ότι η AGI θα είναι πιθανότατα διαθέσιμη μέχρι το 2026. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η AGI θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο «αρκετά κοντινό μέλλον».
Στον αντίποδα, όμως, ο Li, του οποίου η εταιρεία Baidu είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.
«Η AGI απέχει ακόμη αρκετά χρόνια. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι μιλούν για την AGI, [και] λένε... ότι είναι πιθανώς δύο χρόνια μακριά, είναι πιθανώς, ξέρετε, πέντε χρόνια μακριά. Νομίζω ότι [είναι] περισσότερο από 10 χρόνια μακριά» δήλωσε ο Li κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο συνέδριο VivaTech στο Παρίσι.
«Εξ ορισμού, η AGI είναι ότι ένας υπολογιστής ή μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι τόσο έξυπνη όσο ένας άνθρωπος, σωστά; Ή μερικές φορές... εξυπνότερος. Αλλά θα θέλαμε μια τεχνητή νοημοσύνη να είναι τόσο έξυπνη όσο [ένας] άνθρωπος. Και τα σημερινά πιο ισχυρά μοντέλα απέχουν πολύ από αυτό. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό το επίπεδο νοημοσύνης; Δεν ξέρουμε».
Ο Li ζήτησε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Ο φόβος μου είναι ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης δεν βελτιώνεται αρκετά γρήγορα. Όλοι έχουν σοκαριστεί από το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η τεχνολογία τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά για μένα δεν είναι ακόμα αρκετά γρήγορη. Είναι πολύ αργή», δήλωσε.

Η ανάπτυξη του ΑΙ

Η Baidu λάνσαρε πέρυσι το chatbot τύπου ChatGPT με την ονομασία Ernie, που βασίζεται στο ομώνυμο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της εταιρείας.
Οι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Baidu, Alibaba και Tencent επενδύουν σημαντικά στα δικά τους μοντέλα ΑΙ, όπως και οι αντίστοιχες αμερικανικές.
Ο Li δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, σε σχέση με την Κίνα. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι εταιρείες επικεντρώνονται στο να «καταλήξουν στο πιο ισχυρό, πιο πρωτοποριακό μοντέλο θεμελίωσης», σύμφωνα με τον Li. Αλλά στην Κίνα, σημείωσε, η έμφαση δίνεται στις εφαρμογές της τεχνολογίας.
Παρά το γεγονός αυτό, ο CEO της Baidu δήλωσε ότι δεν υπάρχει «killer app» αυτή τη στιγμή για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Σήμερα, στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας, έχετε εφαρμογές όπως το Instagram, το YouTube, το TikTok. Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων έως ενός δισεκατομμυρίου χρηστών, σωστά; Και για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, δεν το βλέπουμε ακόμα αυτό. Δεν το βλέπουμε αυτό στις ΗΠΑ. Δεν το βλέπουμε αυτό στην Κίνα. Δεν το βλέπουμε αυτό στην Ευρώπη», δήλωσε ο Li και συμπλήρωσε «ποια είναι η σωστή μορφή για τις AI native apps; Τι είδους... AI native apps θα μπορέσουν να φτάσουν τα 100 εκατομμύρια χρήστες;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης