Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγαλείο κρατικής... αναλγησίας στην Θεσσαλία: Γαστρεντερίτιδα «θερίζει» τους πολίτες, λόγω μολυσμένου από τις πλημμύρες, νερού

Μεγαλείο κρατικής... αναλγησίας στην Θεσσαλία: Γαστρεντερίτιδα «θερίζει» τους πολίτες, λόγω μολυσμένου από τις πλημμύρες, νερού
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Ριζόμυλο
Έννέα μήνες μετά τις πλημμύρες σε Θεσσαλία, Μαγνησία, οι φόβοι των κατοίκων για την ακαταλληλότητα του νερού δείχνουν να επαληθεύονται, αφού δεκάδες είναι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας με αποτέλεσμα να έχει μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Μαγνησίας δεκάδες άνθρωποι παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα τα τελευταία 24ωρα, στον δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, όπως και σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, με την πιθανότερη αιτία να είναι το νερό, αφού ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη προστασία τους.
Οι περιοχές αυτές επλήγησαν από τη διπλή κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου και σε αρκετά σημεία, τα βρώμικα νερά δεν έχουν υποχωρήσει από τις αυλές των κατοικιών και τα χωράφια των αγροτών
Από τους 30 κατοίκους των 2 τελευταίων περιοχών, μεταξύ των οποίων παιδιά αι ηλικιωμένοι, πολλοί χρειάσθηκαν ιατρική φροντίδα από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα το απόγευμα της Παρασκευής 31/5 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έσπευσε εκεί για την λήψη δειγμάτων του νερού.
Σύμφωνα πάντα με καταγγελίες κατοίκων στα τοπικά μέσα εννέα μήνες μετά και οι φόβοι τους πως τον νερό μετατρεπόταν σε υγειονομική «βόμβα» επιβεβαιώθηκαν, παρότι εξ'αρχής και τελευταία ακόμη πιο πιεστικά ζητούσαν την λήψη μέτρων άμεσα για την ασφάλειά τους.

Την Κυριακή 2/6 τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ

Όλοι πλέον περιμένουν τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Κυριακή 2/6.
«Έχει 3 – 4 μέρες που εκδηλώθηκε η γαστρεντερίτιδα και τώρα είναι σε έξαρση.
Εχθές διέκοψαν την ύδρευση μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.
Πήραν δείγμα και το μετέφεραν στο Χημείο.
Μας έχουν δώσει οδηγία να πίνουμε πια μόνο εμφιαλωμένα, κάτι το οποίο έκανα από την πρώτη στιγμή μετά την καταιγίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε τοπικό μέσο κάτοικος της περιοχής που ο ίδιος δεν προσβλήθηκε από γαστρεντερίτιδα επειδή πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ η 15 μηνών εγγονή του το πρωί του Σαββάτου διακομίστηκε και νοσηλεύεται στην Παιδιατρική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, καθώς ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα και πυρετό εδώ και τέσσερις ημέρες, ενώ στην ίδια μονάδα νοσηλεύονται έξι παιδιά και ένας ενήλικας στο Παθολογικό με συννοσηρότητες.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Ριζόμυλο

Τα περισσότερα κρούσματα πάντως εντοπίζονται στο Ριζόμυλο, αφού μαζί με το Στεφανοβίκειο έχουν την ίδια πηγή, προμηθεύονται από την ίδια δεξαμενή.
Να σημειωθεί πως η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Ρήγα Φεραίου υπάρχουν ενδείξεις ότι η γαστρεντερίτιδα οφείλεται στο νερό του δικτύου ύδρευσης των δύο κοινοτήτων.
Γι΄ αυτό τον λόγο συνιστά να μην καταναλώνεται, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ενέργειες.
Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου προσθέτει ότι ήδη διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση Υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
«Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συνιστάται:
Στους κατοίκους να μην κάνουν κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης για πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής
Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων, ποτών γλυκών, άρτου κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης