Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Κύμα προσφυγών για τα τεκμήρια φορολόγησης - Σχέδιο δράσης κατά του νέου φορολογικού νόμου

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Κύμα προσφυγών για τα τεκμήρια φορολόγησης - Σχέδιο δράσης κατά του νέου φορολογικού νόμου
Το σχέδιο δράσης κατά του νέου φορολογικού νόμου παρουσιάζει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων
«Μπαράζ» προσφυγών ετοιμάζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς μετά το ΣτΕ για την ακύρωση της διαδικασίας αμφισβήτησης των τεκμηρίων έπεται συνέχεια με τα Πρωτοδικεία και την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.
Ο τεκμαρτός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος που οδηγεί σε αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και ο τρόπος του ελέγχου έχει ξεσηκώσει τους θεσμικούς φορείς οι οποίοι σήμερα σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παρουσιάσουν αναλυτικά το σχέδιο δράσης με τα επόμενα βήματα που τελεί υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη.

Δικαστικές μάχες

Στο πλαίσιο αυτό πέρα από την παραπομπή στο ΣτΕ και τις μάχες που θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων για την συνταγματικότητα των τεκμηρίων έρχεται κύμα ατομικών ενδικοφανών προσφυγών από επαγγελματίες που ετοιμάζονται να πάρουν τον δρόμο προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ προκειμένου να ακυρώσουν το κοστούμι του φόρου που τους έραψε η Εφορία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο.

Μόλις 120 επαγγελματίες

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα μόλις 120 επαγγελματίες έχουν υποβάλλει αίτημα αμφισβήτησης των τεκμηρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είτε επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.
Επισημαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται και ζητούν έλεγχο προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού θα πρέπει υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συμπληρώνουν στην πλατφόρμα ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Με βάση το νόμο:

- Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή μόνο για τους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν συμπληρώσει τους κωδικούς 443-444 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

- Για την αμφισβήτηση του φόρου, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας χάνεται.

- Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:
α) να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και
β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.
Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης