Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Στάση αναμονής – Περιμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ οι επενδυτές – Μετοχές που… εκνευρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Στάση αναμονής – Περιμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ οι επενδυτές – Μετοχές που… εκνευρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Στα στοιχεία για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, πρώτου τριμήνου, θα είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα. Δημοσιεύονται στις 12:00 ώρα Ελλάδος και οι εκτιμήσεις είναι για αύξηση 0,4% έναντι του περσινού διαστήματος. Πέριξ του χθεσινού κλεισίματος κινείται στο άνοιγμα η αγορά, ενώ ήπια υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πλέον έχουν γυρίσει σελίδα, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η εξέλιξη, δηλαδή η διανομή του μερίσματος, είχε προεξοφληθεί. Οι συστημικές έχουν ακόμα σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών, άρα νομίζουμε πως η πορεία τους θα κριθεί από την πορεία του ευρωπαϊκού κλάδου και από τις προοπτικές ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα έχουν στηριχθεί στα κέρδη από τα επιτόκια, δηλαδή σε χρεώνουν ακριβά (χορηγήσεις) και δε σε πληρώνουν (καταθέσεις). Επίσης σε χρεώνουν υπερβολικές προμήθειες όπως π.χ. για έκδοση κάρτας, ή για πληρωμή λογαριασμών και μεταφορά χρημάτων. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουν και οι ακριβοπληρωμένες διοικήσεις πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να βγάζουν χρήματα, όπως οι ξένες τράπεζες. Όχι, «μαδώντας» τους πελάτες. Καλύτερο το άνοιγμα για την Εθνική.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: «Φωτιά» έχουν πάρει οι φήμες για άμεσες ανακοινώσεις. Όπως έχει γράψει ήδη το ΒΝ και η στήλη έχει ίδιες πληροφορίες αναμένεται δημόσια πρόταση στα 20,50 ευρώ. Ο κ.Περιστέρης θα κρατήσει το 6%. Θα μειωθεί σημαντικά η διασπορά της μετοχής, αλλά οι πληροφορίες λένε πως θα μείνει στο ταμπλό. Αν μειωθεί η διασπορά θα αφαιρεθεί από σημαντικούς δείκτες που συμμετέχει. Το deal θα απελευθερώσει ρευστότητα, σημαντικό μέρος της οποίας θα μείνει στο Χ.Α. άρα μπορεί να δούμε βελτίωση αποτιμήσεων σε άλλες μετοχές.

LAMDA: Με το… καλημέρα βγήκαν πωλήσεις στη μετοχή αλλά και στο ομόλογο.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Ικανοποιητικό το μέρισμα των 0,50 ευρώ που προτείνεται από τη διοίκηση. Θα μπορούσε βέβαια να δώσει σημαντικά υψηλότερο ποσό με τον ισολογισμό που διαθέτει. Από την άλλη, οι ίδιοι θα τα έπαιρναν, αφού η διασπορά είναι ελάχιστη. Κρίμα τέτοια εταιρεία που θα μπορούσε να έχει με δυο-τρεις κινήσεις διπλάσια αποτίμηση.

INTRALOT: Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν στο άνοιγμα καθώς έχει κάνει καλό όγκο και καταγράφει ήπια άνοδο.

ΕΚΤΕΡ: Δεν έχει θέμα εμπορευσιμότητας η μετοχή. Αδιαφορίας θέμα είχε εδώ και χρόνια. Αν θυμηθείτε από πότε την παρακολουθεί η στήλη και τι τιμή είχε τότε, θα δείτε ότι από τότε γράφαμε ότι δεν την προσέχουν. Ανέβαιναν άλλες κι άλλες του κλάδου και αυτή υστερούσε. Τότε ήταν στο 1 ευρώ. Σήμερα είναι υψηλότερα, αλλά και τα μεγέθη έχουν απογειωθεί. Αν είχε άλλη εισηγμένη τα μεγέθη της η μετοχή θα ήταν στη… στρατόσφαιρα. Με καλή άνοδο 4% η μετοχή. 

ΑΠΑΞΙΩΣΗ: Υπάρχουν πολλές μετοχές που στο ταμπλό δεν τραβάνε επενδυτικά βλέμματα εδώ και μήνες και έχουν εκνευρίσει τους επενδυτές. Δεν είναι μόνο ότι δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις και όχι η αγορά έχει κάνει μεγάλη κίνηση ενώ αυτές οι μετοχές όχι, είναι το γεγονός ότι λες και δε θέλουν κάποιοι να δουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. ΟΤΕ, Lamda, ΕΥΔΑΠ, Austriacard κ.α. αρκετές ακόμη μεταξύ αυτών. Γράψτε μας στα σχόλια ποια μετοχή θεωρείτε ότι έχει τη χειρότερη συμπεριφορά, να την αναλύσουμε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης