Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Δεν ακολουθεί την ΕΚΤ και διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5,25% με 5,50% - Πληθωρισμός 2%... το 2026

Fed: Δεν ακολουθεί την ΕΚΤ και διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5,25% με 5,50% - Πληθωρισμός 2%... το 2026
Η FOMC παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού, αβέβαιες οι προοπτικές
Αμετάβλητα στο εύρος 5,25% με 5,50% διατήρησε τα επιτόκια πολιτικής η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), επιλέγοντας να μην ακολουθήσει τη νομισματική χαλάρωση που έβαλε εμπρός η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας κάνουν λόγο για μόλις μία μείωση επιτοκίων, κατά 0,25%, το 2024, ενώ θα ακολουθήσουν μειώσεις κατά συνολικά 1% τόσο το 2025, όσο και το 2026.
Οι αναλυτές ήταν διχασμένοι σε ό,τι αφορά στην απόφαση της Fed, καθώς οι απόψεις ήταν μοιρασμένες για το αν επιλέξει να διατηρήσει ισχυρό το δολάριο και να «πολεμήσει» τον πληθωρισμό διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, ή επιλέξει να τονώσει την εγχώρια οικονομία επιλέγοντας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) η οποία συνεδρίασε 11-12/6, οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Τα κέρδη θέσεων εργασίας παρέμειναν ισχυρά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός. Τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε μέτρια πρόοδος προς τον στόχο της Fed για -ετήσιο- πληθωρισμό 2%.
«Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν κινηθεί προς καλύτερη ισορροπία κατά το προηγούμενο έτος. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού. (...)
Η Επιτροπή δεν κρίνει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του (αμερικανικού) Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η FOMC «θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Οι αξιολογήσεις της Επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις», καταλήγει η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της FOMC.
Η Fed προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ σε 2,1% και 2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, ενώ παράλληλα «βλέπει» τον πληθωρισμό να φθάνει στον στόχο του 2%, το 2026.
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας για τις ΗΠΑ:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-12_210922.png

Γρίφοι από τον Powell για τη νομισματική πολιτική - «Δεν δεσμευόμαστε» για μειώσεις επιτοκίων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν δεσμεύεται για το ακριβές μονοπάτι που θα ακολουθήσει στις μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στον απόηχο της συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), η οποία αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 5,25% με 5,50%.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ωστόσο ο πληθωρισμός -αν και μειώθηκε σημαντικά- εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλός.
Την ίδια στιγμή, η εγχώρια αγορά εργασίας δείχνει ισχυρή, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σταθερές. «Ο ρυθμός απασχόλησης Απριλίου και Μαΐου εξακολουθεί να είναι ισχυρός, το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό». «Ένα ευρύ σύνολο δεικτών υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας επέστρεψε σε προ-πανδημίας επίπεδα», υπογράμμισε. «Αναμένουμε ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί».
«Η πορεία των επιτοκίων εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προσπαθούν να στείλουν ισχυρό μήνυμα με προβλέψεις. Θέλουμε να αποκτήσουμε περαιτέρω εμπιστοσύνη στις τιμές (σσ: τον πληθωρισμό)», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας:
«Τηρούμε μια περιοριστική στάση (σσ: στη νομισματική πολιτική) για να διατηρήσουμε τη ζήτηση σε ευθυγράμμιση με την προσφορά. (...)
Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να επεκτείνεται με σταθερούς ρυθμούς».
«Μέχρι στιγμής φέτος, δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί» στον στόχο του 2%. «Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σχετικά με τον πληθωρισμό», σημείωσε ο κ. Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης