Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέχεια βεντέτας ή διπλωματικό ατόπημα; - Κυβερνητική κόντρα στο Ισραήλ, μετά τα αιχμηρά βέλη Gallant κατά της Γαλλίας

Συνέχεια βεντέτας ή διπλωματικό ατόπημα; - Κυβερνητική κόντρα στο Ισραήλ, μετά τα αιχμηρά βέλη Gallant κατά της Γαλλίας
Ισραήλ και Hezbollah έχουν επιλέξει μια περιορισμένη κλιμάκωση, με την οργάνωση να εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες και το Ισραήλ να χτυπά βαθύτερα εντός του λιβανικού εδάφους. - Η γαλλική πρόταση
Mεγάλη ενδοκυβερνητική κόντρα έχει ξεσπάσει στην καρδιά της ισραηλινής κυβέρνησης μετά τα αιχμηρά βέλη που εκτόξευσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant εναντίον των Γάλλων, με κάποιους να κάνουν λόγο για «μέγα ατόπημα!» και κάποιους για βεντέτα του Ισραηλινού Στρατού με τη Γαλλία;
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 14 Ιουνίου, όταν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, απέρριψε τη διπλωματική πρωτοβουλία της Γαλλίας για να τερματιστούν οι διασυνοριακές επιθέσεις μεταξύ Ισραηλινού Στρατού και Hezbollah που εντείνονται αυτή την εβδομάδα, εγείροντας φόβους για ανοιχτή σύγκρουση.
Νωρίτερα, την Πέμπτη, 13 Ιουνίου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, είχε δηλώσει ότι Γαλλία και ΗΠΑ συμφώνησαν κατ’ αρχήν να δημιουργήσουν μια τριμερή ομάδα με το Ισραήλ για να «κάνουν πρόοδο» σε μια γαλλική πρόταση για τον τερματισμό της βίας.

Ισραήλ και Hezbollah έχουν επιλέξει μια περιορισμένη κλιμάκωση, με την οργάνωση να εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες και το Ισραήλ να χτυπά βαθύτερα εντός του λιβανικού εδάφους. - Η γαλλική πρόταση

Αναλυτές και αξιωματούχοι λένε ότι παρόλο που ούτε το Ισραήλ ούτε η Hezbollah φαίνεται να θέλουν κλιμάκωση, ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την 7η Οκτωβρίου, η Hezbollah άρχισε διασυνοριακά πλήγματα στο βόρειο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Hamas.
Για να επιτευχθεί διπλωματικός διακανονισμός, το Ισραήλ έθεσε όρο να αποσύρει η Hezbollah τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι στον Λίβανο, σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006.
Το ψήφισμα όριζε ότι μόνο οι δυνάμεις του ΟΗΕ ο λιβανέζικος στρατός θα επιτρέπονταν στην περιοχή, ωστόσο Hezbollah και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του ψηφίσματος.
Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών, ενώ το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμο να αναλάβει ισχυρότερη δράση για να απομακρύνει τους μαχητές της Hezbollah από το νότιο Λίβανο.

Έτσι, οι Γάλλοι μεσολαβητές –υποστηριζόμενοι και από τις ΗΠΑ- πρότειναν μια μικρότερη ζώνη ασφαλείας που θα εκτείνεται περίπου έξι μίλια πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και αύξηση του αριθμού των λιβανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη συνοριακή περιοχή.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος ζήτησε τη λήψη ισχυρότερων μέτρων κατά της Hezbollah, απέρριψε τη πρόταση του Macron, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
Οι εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Γάλλων αξιωματούχων αυξήθηκαν καθώς ο Macron άσκησε δριμεία κριτική στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ήταν εξοργισμένος από ένα ισραηλινό χτύπημα τον περασμένο μήνα που σκότωσε δεκάδες εκτοπισμένους αμάχους.
«Καθώς διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, η Γαλλία έχει υιοθετήσει εχθρικές πολιτικές εναντίον του Ισραήλ», έγραψε ο Gallant στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι μέρος του τριμερούς πλαισίου που προτείνει η Γαλλία».

Πάντως, ακόμα και η γαλλική πρόταση θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών είναι απίθανη όσο ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.
Άδειασμα στον Gallant από υπουργείο Εξωτερικών
Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής, πηγή του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών άδειασε κανονικά τον Gallant, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για τριμερή σύνοδο κορυφής για τις εντάσεις στο βορρά.
Μέση της ισραηλινής Jerusalem Post, η πηγή επιτέθηκε στον Gallant επειδή απέρριψε το σχέδιο και δαιμονοποίησε τη Γαλλία, την οποία η πηγή περιέγραψε ως ισχυρό και σταθερό σύμμαχο του Ισραήλ.
«Οι Γάλλοι είναι πολύ θυμωμένοι για αυτό», είπε μια άλλη πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στην The Jerusalem Post, εξηγώντας ότι αισθάνονται ότι ο Gallant τους «κατηγορεί για αντισημιτισμό». Η πηγή πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα προερχόταν από τους κοντινούς του Macron.

Η πηγή κατηγόρησε τον Gallant ότι σφετερίστηκε διπλωματικούς ρόλους που ανήκουν στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
Ο Gallant εξόργισε ήδη όσους βρίσκονται εντός του κόμματος Λικούντ, την περασμένη εβδομάδα όταν καταψήφισε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης στην Κνεσέτ.
Η ιδέα μιας τριμερούς διαδικασίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη διασυνοριακή βία μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Hezbollah στον Λίβανο, στην οποία θα εμπλέκεται και η κυβέρνηση του Λιβάνου, τέθηκε όταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stéphane Séjourné επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Απρίλιο, είπε η πηγή. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την πρόταση, αλλά είναι ακόμα στα πρώτα της στάδια, είπε η πηγή, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα πρέπει επίσης να εμπλακεί και οι ΗΠΑ πρέπει ακόμη να την αποδεχθούν επισήμως, εξήγησε η πηγή.
Μια άλλη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία «αποδοκίμασε» τα σχόλια του Gallant είπε ότι «Πέρα από τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας, οι δηλώσεις κατά της Γαλλίας είναι εσφαλμένες και άτοπες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης