Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Απέτυχε η διάσκεψη για την Ουκρανία – Ήταν μονομερής προπαγάνδα κατά της Ρωσίας ενώ απουσίαζε ο Παγκόσμιος Νότος

Κίνα: Απέτυχε η διάσκεψη για την Ουκρανία – Ήταν μονομερής προπαγάνδα κατά της Ρωσίας ενώ απουσίαζε ο Παγκόσμιος Νότος
Οι κινεζικοί Global Times εξηγούν τις αιτίες της αποτυχίας της διάσκεψης
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε στη διάσκεψη ειρήνης για την κρίση στην Ουκρανία ότι κατεγράφη «επιτυχία» και μπορούσε να «γράψει ιστορία», ήταν προφανές στους παρευρισκόμενους ξένους αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης ότι η συνάντηση απείχε μακράν από αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με άρθρο των Global Times που απηχεί τις θέσεις του Πεκίνου την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024.
Διεθνείς παρατηρητές επεσήμαναν ότι παρά τη συμμετοχή περισσότερων από 90 χωρών, ο αποκλεισμός της Ρωσίας, βασικός παράγοντας στην περιοχή, η μη συμμετοχή της Κίνας και η ίδια η απουσία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden μείωσαν τη σημασία της διάσκεψης.
Επιπλέον, το γεγονός ότι ορισμένες χώρες BRICS έστειλαν μόνο διπλωμάτες σχετικά χαμηλού επιπέδου έριξε περαιτέρω σκιά στις προσπάθειες συγκέντρωσης υποστήριξης από τα έθνη του Παγκόσμιου Νότου.
Επιπλέον, οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες έχουν φέρει την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση ενώ η σύγκρουση στη Γάζα έχει αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή από τη χώρα, σημείωσαν διεθνείς παρατηρητές.
Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη της Ουκρανίας στη Λουκέρνη της Ελβετίας, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris ανακοίνωσε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας και την ανθρωπιστική κατάστασή της, ανέφερε το Reuters σε δημοσίευμά του.
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, η Harris έφυγε για τις ΗΠΑ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με ένα tweet που ανάρτησε η δημοσιογράφος του Bloomberg, Akayla Gardner.
Σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, είναι ο μόνος που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στη διάσκεψη.

Προπαγάνδα κατά της Ρωσίας

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης, οι δυτικές δυνάμεις και άλλα κράτη επιδίωξαν συναίνεση για την καταδίκη της Ρωσίας και την υπογράμμιση του ανθρώπινου κόστους της σύγκρουσης, ανέφερε το Reuters.
Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες αποχώρησαν νωρίς και οι συνομιλίες την Κυριακή (16/6) θα στραφούν προς την επιδίωξη κοινής θέσης για την ανάγκη πυρηνικής και επισιτιστικής ασφάλειας και την επιστροφή αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών που εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης.
Asian leaders' low attendance at Ukraine peace summit signals their other  priorities: Analysts | The Straits Times
Η αποτυχία…

Εάν μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα σε αυτά τα ζητήματα, αυτό θα είναι πράγματι πολύ καλό από μόνο του και θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα μικρό σημείο εκκίνησης για μελλοντικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Anatol Lieven, διευθυντής του προγράμματος Eurasia στο Quincy Institute for Responsible Statecraft, ανέφερε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (14/6) στο Responsible Statecraft, ένα διαδικτυακό περιοδικό του Quincy Institute.
Θα πρέπει να είναι σαφές, ωστόσο, ότι αυτό δεν μοιάζει καθόλου με μια συνταγή ειρήνης, πρόσθεσε.
«Τα ζητήματα που περιλαμβάνουν τους πρόσφυγες και την επισιτιστική ασφάλεια είναι δευτερεύοντα
Η κύρια σύγκρουση αφορά την ειρήνη και τα εδαφικά ζητήματα και η μη αντιμετώπισή τους θα καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες, παρατείνοντας και κλιμακώνοντας τη σύγκρουση», δήλωσε στους Global Times ο Zhang Hong, συνεργάτης ερευνητής στο το Ινστιτούτο Ρωσικών, Ανατολικοευρωπαϊκών και Κεντρικών Ασιατικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών,  .
«Είναι δύσκολο να σταματήσεις τη ροή του νερού χωρίς να κλείσεις τη βρύση», σημείωσε ο Zhang, τονίζοντας τη σημασία της επαφής και των δύο άμεσα εμπλεκόμενων μερών - Ρωσίας και Ουκρανίας - για πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες απαιτούν και τα δύο μέρη να καθίσουν και να διαπραγματευτούν.
Πώς μπορούν να γίνουν συνομιλίες όταν η Ρωσία απουσιάζει;» ρώτησε ο Zhang.
Κάποιοι συμμετέχοντες στο συνέδριο εξέφρασαν επίσης παρόμοια συναισθήματα.
World leaders meet in Switzerland to discuss a Ukraine peace roadmap.  Russia is notably absent | The Seattle Times
Η ειρηνευτική διάσκεψη θα ήταν «περισσότερο προσανατολισμένη στα αποτελέσματα» εάν η Ρωσία είχε συμμετάσχει στις συνομιλίες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της συνόδου κορυφής το Σάββατο 15/6, σύμφωνα με το The Kyiv Independent.
Επίσης στη διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud τόνισε ότι οποιαδήποτε διαδικασία οδηγεί στην ειρήνη στην Ουκρανία θα χρειαστεί τη συμμετοχή της Ρωσίας και ότι θα συνεπαγόταν δύσκολο συμβιβασμό, σύμφωνα με τη Saudi Gazette.
Ενώ για το Κίεβο η σύνοδος κορυφής είναι ένα «διπλωματικό επίτευγμα» ή μια «συμβολική νίκη» με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών, δεν βοήθησε σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ο Zhang.
Περιέγραψε τη διάσκεψη ως «εισαγωγή στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας», οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό να υλοποιηθούν.
«Η μονόπλευρη προπαγάνδα της Ουκρανίας και η απουσία της Ρωσίας σημαίνουν ότι οι πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ακόμη μακριά», είπε ο Zhang.
Πριν από το συμβάν, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 έθεσε τους όρους κατάπαυσης του πυρός - η Ουκρανία θα πρέπει να αποσύρει στρατεύματα από εδάφη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει και θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανέφερε το BBC.
Παρόλο που το Κίεβο και η Ουάσιγκτον απέρριψαν τα ρωσικά αιτήματα, οι παρατηρητές βλέπουν ότι η δήλωση του Putin είχε στόχο να υποτιμήσει τη διάσκεψη ειρήνης λίγο πριν την έναρξή της.
Ο Zhou Bo, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Tsinghua, αναφέρθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit το Σάββατο (15/6)  ότι είπε ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας κινείται προς μια κατάσταση «εκεχειρίας», αλλά αυτή η τάση μπορεί να είναι αβέβαιη λόγω της ρωσικής στρατιωτικής υπεροχής.
«Η δήλωση του Putin για τους όρους κατάπαυσης του πυρός δεν έφερε κάτι νέο, αλλά έδειξε και πάλι ότι πρέπει να συμφωνηθεί η ειρήνη και από τα δύο μέρη», επισήμανε ο Zhou Bo

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης