Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλιφόρνια: Το 20% ζει στη φτώχεια – Από παράδεισος προοδευτισμού, κόλαση για τη μεσαία τάξη

Καλιφόρνια: Το 20% ζει στη φτώχεια – Από παράδεισος προοδευτισμού, κόλαση για τη μεσαία τάξη
Τι πραγματικά συμβαίνει στην Καλιφόρνια;
Σχετικά Άρθρα

Ο μύθος της «ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου» και του «Αμερικανικού Ονείρου», έχει πλέον πεθάνει για τις ΗΠΑ.
Έχει αποκαλυφθεί στα στενά με τους ναρκωμανείς της Φιλαδέλφειας, στους αστέγους του Μανχάτταν.
Τι συμβαίνει την ίδια στιγμή στην Καλιφόρνια;
Γιατί, από παράδεισος προοδευτισμού, ξαφνικά γίνεται η κόλαση της μεσαίας τάξης; Ο ιστότοπος Spiked ισχυρίζεται ότι μια κυρίαρχη τάξη ολιγαρχών και «ξύπνιων» γραφειοκρατών έχει αφαιμάξει το Golden State.
Βέβαια, ουκ ολίγοι εξακολουθούν να βλέπουν την Καλιφόρνια ως το σπίτι μιας «νέας προοδευτικής εποχής».
Θεωρείται συχνά ως υπόδειγμα κοινωνικής ισότητας, κάτι που αντανακλά, όπως το έθεσε μια στήλη των New York Times, «τις κοινές αξίες της ολοένα και πιο ανεκτικής και πλουραλιστικής κοινωνίας μας».
Στην πραγματικότητα, μακριά από το να ενσαρκώνει ένα ήθος ισότητας, είναι πρωτοπόρος σε ένα νέο είδος σχεδόν φεουδαρχικής κοινωνίας: μια χούφτα ολιγαρχών κυριαρχεί σε μια τεράστια τάξη δουλοπάροικων.
Η Καλιφόρνια δεν φιλοξενεί μόνο τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων  στις ΗΠΑ, αλλά υποφέρει επίσης από το υψηλότερο ποσοστό Αμερικανών που ζουν στη φτώχεια, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ μεσαίου και ανώτερου επιπέδου εισοδήματος από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.
Κατατάσσεται στη λίστα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς και της μετανάστευσης. Έχει επίσης το 30% του πληθυσμού των αστέγων της χώρας, με ορισμένους να ζουν τώρα  σε «επιπλωμένα» σπήλαια.
Ακόμη και χωρίς προσαρμογή στο κόστος, καμία περιοχή του μετρό της Καλιφόρνια δεν κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Οι εθνικές μειονοτικές κοινότητες του κράτους υποφέρουν περισσότερο.
Αγνοώντας τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων, οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια θεσπίζουν προτάσεις για σχεδόν πλήρη εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων.
Αυτό, όπως εξηγεί η δικηγόρος Jennifer Hernandez, έχει δημιουργήσει ένα είδος «πράσινου -συνόλου νόμων- Jim Crow» που βλάπτει δυσανάλογα τις οικογένειες της εργατικής τάξης, εθνοτικών μειονοτήτων. Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια έχουν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και η ενεργειακή φτώχεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των περιοχών της ενδοχώρας με μεγάλο βαθμό Λατίνων.
Πρόσφατα, το California Air Resources Board, ο κύριος εκτελεστής των πολιτικών της Καλιφόρνια για το κλίμα, προέβλεψε ότι αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις εισοδήματος για άτομα που κερδίζουν λιγότερα από 100.000 $ ετησίως, ενώ θα ενισχύσουν τα εισοδήματα για όσους υπερβαίνουν αυτό το όριο.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, περίπου το 57% δήλωσε ότι η πολιτεία οδήγησε σε λάθος κατεύθυνση -από 37% το 2020.
Οι κάτοικοι των περισσότερων πολιτειών τρέφουν θετικά συναισθήματα για την πολιτεία τους, αλλά όχι στην Καλιφόρνια, όπου τέσσερις στους 10 σκέφτονται να φύγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης