Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χέρια της ακροδεξιάς το μέλλον της Ευρώπης - Πώς το «έξω οι ξένοι» των νέων έγινε ψήφος εμπιστοσύνης σε AdF και Le Pen

Στα χέρια της ακροδεξιάς το μέλλον της Ευρώπης - Πώς το «έξω οι ξένοι» των νέων έγινε ψήφος εμπιστοσύνης σε AdF και Le Pen
Η ακροδεξιά έπρεπε να ηγεμονεύσει στα social media για νικήσει και στις κάλπες - Πώς πήρε μαζί της τη νεολαία
Η ιστορική επιτυχία της ριζοσπαστικής δεξιάς στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του περασμένου Σαββατοκύριακου μπορεί να προκάλεσε σοκ, βγάζοντας ουσιαστικά νοκ άουτ δύο από τις πιο σημαντικές κυβερνήσεις της Ένωσης, αλλά όσοι είχαν υποψιαστεί τι αλλάζει στην Ευρώπη, μόνο συγκλονισμένοι δεν είναι από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, το ... ευρωεκλογικό σοκ δεν αποτελεί έκπληξη για όσους είχαν στρέψει προ πολλού την προσοχή τους στην αυξανόμενη αγανάκτηση της ευρωπαϊκής νεολαίας.
Οι νέοι της Ευρώπης δεν ασπάζονται απλά την αντιμεταναστευτική ατζέντα, αλλά πλέον τη διαδίδουν περήφανα σε κλάσματα δευτερολέπτων.
Σκεφτείτε αυτό ως απόδειξη:
Ένα κλιπ 14 δευτερολέπτων που γυρίστηκε στο γερμανικό νησί Sylt και ανέβηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Σε αυτό, μια ομάδα νεαρών Γερμανών με πανάκριβα ρούχα φορά φανέλες που αναγράφουν "Ausländer Raus!" («Έξω οι ξένοι!») σε ένα ενσταντανέ χλιδάτου πάρτυ όπου η σαμπάνια έρεε αφθονη.
Οι εν λόγω νεαροί που θα μπορούσε κανείς να τους εντοπίσει σε οποιοδήποτε ευρωπαικό νεολαιίστικο hotspot διακοπών, όπως το Biarritz της Γαλλίας ή το Gotland της Σουηδίας, όλοι ήξεραν ακριβώς πότε να ντουμπλάρουν με ξενοφοβικούς στίχους αυτούς του l'Amour Toujours - το κομμάτι του ... αιώνα για τη νεολαία, από τον DJ Gigi D'Agostino.
Σε ένα σημείο του βίντεο, ένας από τους παρευρισκόμενους είναι τόσο ενθουσιασμένος με το τραγούδι που «φοράει» ένα μουστάκι Χίτλερ με δύο δάχτυλα ενώ με το άλλο του χέρι προβαίνει στον πασίγνωστο χαιρετισμό, φωνάζοντας παράλληλα «Seig Heil».
Η δημοσίευση του βίντεο προκάλεσε οργή στη Γερμανία, με έναν πολιτικό να ζητά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι παρευρισκόμενοι για παραβίαση των νόμων της χώρας περί ρητορικής μίσους.
Ωστόσο δεν περιορίστηκαν στα ... θερινά θέρετρα οι τάσεις που εμφανίζονται στο βίντεο.
Όπως έχει συζητηθεί ευρέως πια, στις πρόσφατες Ευρωεκλογές το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του όλων των εποχών, επικρατώντας του SPD του Καγκελαρίου Olaf Scholz και στέλνοντας ένα πολιτικό μήνυμα - σοκ από την πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης.

Η ακροδεξιά έπρεπε να ηγεμονεύσει στα social media για νικήσει και στις κάλπες

Ένα παρόμοιο κύμα δεξιού ριζοσπαστισμού σαρώνει όλη τη Γαλλία, όπου ο Πρόεδρος Macron έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τον συντριβή του από το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Le Pen.
Και κάπως έτσι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ετοιμάζονται να αντικρύσουν ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο ένας στους τέσσερις βουλευτές ανήκει στη ριζοσπαστική δεξιά.
Καθώς μια συγκλονισμένη Ήπειρος προσπαθεί να κατανοήσει τι την έπληξε, ο ρόλος των νεαρών ψηφοφόρων -όπως οι νεαροί στο γερμανικό νησί- έρχεται στο επίκεντρο ως σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των πολιτικών πραγμάτων.
Στη Γερμανία, το ποσοστό των νέων, μεταξύ 24 και 30 ετών, που ψήφισαν υπέρ του AfD αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019.
Στη Γαλλία, το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen συγκέντρωσε περίπου το 30% της νεολαιίστικης ψήφου, μια αύξηση της τάξης των 10 μονάδων σε σύγκριση με το 2019.
Γεγονός που γεννά το ερώτημα: Γιατί τόσοι πολλοί από τους Gen-Z της Ευρώπης και τους νεότερους Millennials – των οποίων οι γονείς και οι παππούδες και οι γιαγιάδες υποστήριξαν την αριστερλαή, εγκαινιάζοντας τη σεξουαλική επανάσταση στη δεκαετία του 1960 – ασπάζονται τις αντίθετες ιδέες από αυτές των πρεσβύτερων τους;
Και τι έγινε με το στίγμα ή την ντροπή που κάποτε περιέβαλλε φανερά ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές όπως αυτές που εμφανίζονται στο βίντεο που πραναφέρθηκε;
Για να απαντήσουμε, πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ένα πλήθος παραγόντων που συνδέονται από την κρίση κόστους ζωής στην Ευρώπη, με την απομόνωση που υπέστησαν πολλοί νέοι κατά τη διάρκεια των ετών της καραντίνας, ακόμα και με την καθυστερημένη αντίδραση των Ευρωπαίων μετά τη μεταναστευτική κρίση που βίωσε η Ευρώπη το 2015, όταν σχεδόν δύο εκατομμύρια μετανάστες εισέρευσαν στα κράτη - μέλη.
Υπάρχουν όμως και πιο ... άυλοι παράγοντες, που συνδέονται με το γεγονός ότι πολλοί νέοι βιώνουν την πολιτική αποκλειστικά μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το X και το TikTok, όπου το ακροδεξιό content που, είτε εξυμνεί τη θεωρία του Great Reset,  είτε συνδέει τη μετανάστευση με τη βία είναι πια ανεξέλεγκτο.

Γιατί οι νέοι ψηφοφόροι στράφηκαν δεξιά

Ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, υποστηρίζει ότι τα αριστερά κόμματα - συγκεκριμένα το κόμμα του Melanchon Ανυπότακτη Γαλλία – επί της αρχής παραμένουν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών στη Γαλλία.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η ισχυρή υποστήριξη προς την Εθνική Συσπείρωση είχε εκτοξευθεί στα ύψη για την ίδια ηλικιακή κατηγορία τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Υπάρχει μια μερίδα νέων που είναι φανατικά απέναντι στη μετανάστευση και ψηφίζει με αυτό το κριτήριο αποκλειστικά», εξηγεί ο αναλυτής.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, ο Jordan Bardella, είναι ένας 28χρονος που μιλάει με τεράστια άνεση και χαλαρότητα από το σπίτι του στο TikTok, βοηθά να εξηγηθεί η αύξηση της υποστήριξης των νέων.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Bardella απευθύνει έκκληση κυρίως στους νέους ψηφοφόρους, προτρέποντάς τους να κινητοποιήσουν τους «γονείς», «τους φίλους και τους αγαπημένους» τους για να συμμετάσχουν «μαζικότατα» σε ένα προεκλογικό συλλαλητηριο.
Σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν ο Bardella ανέβει στη σκηνή για μια πολιτική συγκέντρωση, εκμυστηρεύεται ότι αποφάσισε να φορέσει τζιν επειδή «δεν μπορούσε να σιδερώσει» το κοστούμι του — μια στιγμή που ... φωνάζει προφανώς «είμαι ακριβώς όπως εσύ» και φαίνεται ότι έχει τεράστια απήχηση στους νεαρούς, κατά κανόνα, χρήστες του μέσου.
Ωστόσο, η νεολαία του Bardella και η οξυδέρκεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι οι μόνοι παράγοντες της επιτυχίας του, είπε ο Gallard: «Τα νιάτα του, η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευρύνουν κάπως το εκλογικό σώμα… αλλά δεν είναι ο κύριος παράγοντας.
Οι κύριοι παράγοντες είναι η αντιδημοφιλία της νεοφιλελεύθερης εξουσίας, αρχής γενομένης από τον Macron, και η σημασία της μετανάστευσης στην σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Πράγματι, οι ακροδεξιοί πρωταγωνιστούν, αλλά αυτό συμβάινει διότι οι φιλελεύθεροι δεν μπορούν να ακούσουν τις ανάγκες της νεολαίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης