Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καυτό καλοκαίρι: Θανατηφόροι καύσωνες καταλαμβάνουν την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία

Καυτό καλοκαίρι: Θανατηφόροι καύσωνες καταλαμβάνουν την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία

Πόσο θα διαρκέσουν οι καύσωνες

Σχετικά Άρθρα

Οι πρόσφατοι καύσωνες στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία έχουν στοιχίσει πολλές ζωές και έχουν πυροδοτήσει πυρκαγιές, προκαλώντας ανησυχίες για το εάν η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ζήσει το πιο ζεστό καλοκαίρι της.
Στην Κύπρο, οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, φτάνοντας έως και τους 45°C - 10°C πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του χρόνου - οδηγώντας στον τραγικό θάνατο ενός ηλικιωμένου από θερμοπληξία και σε πολυάριθμες περιπτώσεις θερμικής εξάντλησης.
Η χώρα εξέδωσε τον πρώτο κόκκινο συναγερμό της σεζόν και διέκοψε τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους λόγω της υπερβολικής ζέστης, επιδεινώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που μάχονται με τις δασικές πυρκαγιές.
Και στην Ελλάδα σημειώθηκαν καυτές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι.
Η αρχαία Ακρόπολη έκλεισε για τους τουρίστες, τα σχολεία έκλεισαν και προειδοποιήσεις για την υγεία εκδόθηκαν καθώς ο καύσωνας εντάθηκε.
Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι προοίμιο για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας τον περυσινό καύσωνα που έσπασε ρεκόρ 16 ημερών.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία σημείωσε θερμοκρασίες 8 έως 12°C πάνω από τα εποχιακά πρότυπα, με την Κωνσταντινούπολη να προειδοποιεί τις ευπαθείς ομάδες κατά της έκθεσης στον ήλιο.
Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε αρκετές επαρχίες, δοκιμάζοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης εν μέσω υψηλού επιπέδου υγρασίας και δυσμενών ανέμων.
Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ενισχύσει τη συχνότητα και την ένταση αυτών των καύσωνα, καθιστώντας τις ακραίες θερμοκρασίες πέντε φορές πιο πιθανές.
Η ευρωπαϊκή ήπειρος, που έχει αναγνωριστεί ως η περιοχή με τη μεγαλύτερη θέρμανση παγκοσμίως, αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις καθώς οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Όσον αφορά το μέλλον, οι προβλέψεις της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ υποδεικνύουν την πιθανότητα να διατηρηθούν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου τους καλοκαιρινούς μήνες, με ποικίλα μοτίβα βροχοπτώσεων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.
Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για δυνητικά θερμότερες συνθήκες τους επόμενους μήνες, οι επιπτώσεις αυτών των κυμάτων καύσωνα στην υγεία, τις υποδομές και τα φυσικά οικοσυστήματα παραμένουν κρίσιμο μέλημα τόσο για τις αρχές όσο και για τις κοινότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης