Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστροφή στον τόπο του… εγκλήματος – Επίσκεψη Milei στην Ισπανία ανάβει διπλωματικές φωτιές – Θα συναντηθεί με σκληροπυρηνικούς δεξιούς

Επιστροφή στον τόπο του… εγκλήματος – Επίσκεψη Milei στην Ισπανία ανάβει διπλωματικές φωτιές – Θα συναντηθεί με σκληροπυρηνικούς δεξιούς
Ο Milei έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei επέστρεψε στην Ισπανία την Παρασκευή (21/6/2024), λίγες εβδομάδες αφότου η προηγούμενη επίσκεψή του στη Μαδρίτη επιδείνωσε τη διπλωματική κρίση μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων.
Το τωρινό ταξίδι του Milei στην Ισπανία, παρόμοιο με την τριήμερη παραμονή του τον Μάιο, δεν περιλαμβάνει συναντήσεις με ανώτερους Ισπανούς αξιωματούχους.
Αντίθετα, ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής πρόκειται να συναντηθεί με τη σημαίνουσα δεξιά περιφερειακή πρόεδρο της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, έντονη αντίπαλο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sánchez.
Ο ισπανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTVE μετέδωσε ότι ο Milei έφτασε στην ισπανική πρωτεύουσα το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών José Manuel Albares Bueno περιέγραψε την επίσκεψη του Milei ως ιδιωτική και το γραφείο του προέδρου της Αργεντινής δεν κατέγραψε το ταξίδι ως επίσημη δέσμευση.
Τον περασμένο μήνα, ο Milei συναντήθηκε μόνο με τους πιο ένθερμους επικριτές του Sánchez:
μέλη του σκληρού δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Vox.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Milei κατηγόρησε τη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού για διαφθορά και χαρακτήρισε τον σοσιαλισμό ως «καταραμένο και καρκινογόνο».
Σε αντίποινα, η Ισπανία απέσυρε επίσημα τον πρεσβευτή της από το Μπουένος Άιρες - μια κίνηση που ο Milei απέρριψε ως «ανοησία χαρακτηριστική ενός αλαζονικού σοσιαλιστή».
Από τότε που έγινε πρόεδρος τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Milei έχει πυροδοτήσει αρκετές διπλωματικές διαμάχες με το ειλικρινές ύφος του και τις αμφιλεγόμενες απόψεις του.

Η κόντρα με την Ισπανία από τον Μάιο

Η κόντρα με την Ισπανία θα μπορούσε να έχει οικονομικές συνέπειες για τον Milei, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει τον τριψήφιο πληθωρισμό της Αργεντινής.
Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Αργεντινής μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισπανικές εταιρείες να επενδύουν 140 εκατομμύρια ευρώ (152 εκατομμύρια δολάρια) στη χώρα το 2022.
Επιπλέον, 495.000 Ισπανοί ζουν στην Αργεντινή, ενώ 97.000 Αργεντινοί διαμένουν στην Ισπανία.
Ο Milei έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στη Γερμανία το Σάββατο (22/6/2024) και στην Τσεχία τη Δευτέρα.
Στη Γερμανία, ο Milei σχεδιάζει να συναντήσει τον καγκελάριο Olaf Scholz, έναν κεντροαριστερό ηγέτη του οποίου η πολιτική και το στυλ διαφέρουν πολύ από του Milei.
Ωστόσο, ένας χαιρετισμός με στρατιωτικές τιμές και μια κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε αρχικά ανακοινώσει η γερμανική κυβέρνηση αργότερα ακυρώθηκαν.
Ο εκπρόσωπος του Scholz, Steffen Hebestreit, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ήταν μια "πολύ σύντομη επίσκεψη εργασίας, ρητά μετά από επιθυμία του Αργεντινού προέδρου" και ότι υπήρξε «σαφής άρνηση» από τον Milei να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης