Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αντεπίθεση 2.0: Το Κίεβο θέλει μια νέα επίθεση τις επόμενες εβδομάδες - Το επικίνδυνο σημείο... αλλά γιατί θα αποτύχει πάλι

Αντεπίθεση 2.0: Το Κίεβο θέλει μια νέα επίθεση τις επόμενες εβδομάδες - Το επικίνδυνο σημείο... αλλά γιατί θα αποτύχει πάλι
Η περσινή (αποτυχημένη) επίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye και South Donetsk σχεδιάστηκε για την ίδια χρονική περίοδο
Σχετικά Άρθρα
Ο καθοριστικός παράγοντας για μια νέα επίθεση από την πλευρά της Ουκρανίας, εάν φυσικά... πραγματοποιηθεί, είναι ο χρόνος διεξαγωγής.
Είναι πιο δύσκολο να κινηθούν σε δρόμους με λασπώδεις βροχές το φθινόπωρο ή το χειμώνα παρά το καλοκαίρι, επομένως το... παράθυρο ευκαιρίας για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο ζεστός και ξηρός καιρός από τον Ιούνιο έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Η περσινή (αποτυχημένη) επίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye και South Donetsk σχεδιάστηκε για την ίδια χρονική περίοδο.
Ωστόσο, η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να αναμένει μια ρωσική επίθεση σε διάφορες κατευθύνσεις, η οποία πιθανολογείται ότι έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού του 2024, επομένως ο χρόνος μιας νέας επίθεσης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να προσαρμοστεί.

Τι χρειάζονται οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για μια αντεπίθεση;

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιδιώκουν να συγκεντρώσουν νέα/αποκατεστημένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης για να επιτεθούν. Ένα σημαντικό μέρος της προμήθειας εξοπλισμού από τη Δύση πραγματοποιείται πλέον όχι επίσημα, όπως από το 2022, αλλά κρυφά, γεγονός που περιπλέκει τον υπολογισμό της στρατιωτικής βοήθειας που μεταφέρεται από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία.
Παράλληλα, αυστηροποείται η επιστράτευση, στο πλαίσιο της οποίας όσοι ήταν... χθες ΑμεΑ, σήμερα αναγνωρίζονται ως ικανά άτομα και στέλνονται άμεσα στο μέτωπο (από 1η Ιουλίου η κινητοποίηση θα ενταθεί και θα επεκταθεί σε ορισμένες κατηγορίες μαθητών).
Αυτό διαφοροποιεί την κατάσταση το 2023 από την τρέχουσα, καθώς η περσινή επίθεση περιελάμβανε ελίτ στρατεύματα και δυνάμεις με κίνητρα, αλλά η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει από οκτώ έως 12 ταξιαρχίες αποκλειστικά με κινητοποιημένες δυνάμεις.
Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας αυτών των δυνάμεων σε μια επίθεση πρέπει να μελετηθεί χωριστά, καθώς στο Kharkiv όσοι κινητοποιούνται βίαια πιο συχνά παραδίδονται παρά διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας παραμένει η άφιξη των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία. Με τη βοήθεια τους, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να σχεδιάσουν επιθέσεις στο πίσω μέρος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα να εντείνουν τις προσπάθειες κατάρριψης βομβαρδιστικών Su-34 πρώτης γραμμής που φέρουν βόμβες FAB-500.

Προς τα πού θα προχωρήσουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αν γίνει η αντεπίθεση;

Ομολογουμένως, υπάρχουν λίγες επιλογές για ελιγμούς και όλα θα εξαρτηθούν άμεσα από τους στόχους. Εάν διεξαχθεί μια νέα μάχη, τότε όλες οι δυνάμεις μπορεί να ριχτούν στην περιοχή του Kharkiv, όπου ήδη εξελίσσεται η πιο δραματική κατάσταση για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν πρέπει να αποκλειστούν  επίσης προσπάθειες επίθεσης κοντά στο χωριό Ραμποτίνο, το οποίο ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών.
Η κατεύθυνση προς τη δυτική Zaporozhye στην περιοχή Pyatikhatki, καθώς και το γειτονικό τμήμα της Kherson κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δνείπερου: Novaya Kakhovka - στα Στρατόπεδα Κοζάκων - Golaya Pristan, παραμένουν επίσης πιθανά σημεία εκκίνησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση πέρυσι, αλλά δεν τα κατάφεραν.

snimok_37.jpg
Η πιο επικίνδυνη κατεύθυνση παραμένει όμως, το νότιο Donetsk.
Εδώ και πολύ καιρό (περίπου από τις αρχές Μαΐου) έχει μεταφερθεί μεγάλος αριθμός αποθεματικών.
Έντονη δραστηριότητα καταγράφεται και εδώ με τα δυτικά HIMARS MLRS, με τη βοήθεια των οποίων οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να κυνηγήσουν αλλά μάταια, το ρωσικό πυροβολικό. Στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται σταδιακά μεγάλοι όγκοι πυροβολικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εφεδρείες και αμυντικές θέσεις

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε άλλες κατευθύνσεις (Kupyansk, Chasov Yar, Kurakhovo) οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναγκάζονται να διατηρούν μεγάλες εφεδρείες για ζητήματα άμυνας και είναι σχεδόν αδύνατο να τις μετακινήσουν χωρίς να αποδιοργανώσουν την όποια επιχειρησιακή κατάσταση.

f84d1356734420e0eef9b61491440d5e_1.jpeg
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να διατηρούν μεγάλες εφεδρείες για άμυνα σε όλα τα μέτωπα. Το γεγονός αυτό απαιτεί τη συνεχή ενίσχυση των θέσεων και τη δημιουργία στρατηγικών εφεδρειών, το οποίο περιπλέκει περαιτέρω τις προετοιμασίες για μια επίθεση.
Ωστόσο, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αντιλαμβάνεται ότι χωρίς ενεργές επιθετικές ενέργειες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθούν θέσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης