Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαναφέρει τη θανατική ποινή η Ρωσία; - Αξιωματούχος εισηγείται επιστροφή στο ποινικό σύστημα της ΕΣΣΔ

Επαναφέρει τη θανατική ποινή η Ρωσία; - Αξιωματούχος εισηγείται επιστροφή στο ποινικό σύστημα της ΕΣΣΔ
Διχογνωμία ανάμεσα σε Ρώσους αξιωματούχους για την επαναφορά ή μη της θανατικής ποινής
Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, Alexander Bastrykin, πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στη Ρωσία, μιλώντας στην ολομέλεια του Διεθνούς Νομικού Forum Νέων στην Αγία Πετρούπολη.
«Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο άρσης του μορατόριουμ της θανατικής ποινής. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιηθεί, και σε αυτές τις περιπτώσεις είμαι υποστηρικτής της θανατικής ποινής», τόνισε σχετικά ο Ρώσος αξιωματούχος.
Ως παράδειγμα, ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής ανέφερε την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus Hall της Μόσχας, που κόστισε τη ζωή σε 140 ανθρώπους.
«Αν στη σοβιετική εποχή μπορούσε να επιβληθεί η θανατική ποινή για τη δολοφονία δύο ή τριών ανθρώπων, τότε εδώ ο κατηγορούμενος θα λάβει το πολύ μια ισόβια κάθειρξη», υπενθύμισε ο Bastrykin.
Πρόσθεσε επίσης ότι η .... «συντήρηση» ενός καταδίκου κοστίζει 30 χιλιάδες ρούβλια ετησίως και αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, επιφέρει ένα κολοσσιαίο κόστος εάν το άτομο καταδικαστεί σε ισόβια .
«Τρία γεύματα την ημέρα, δύο ώρες περπάτημα. Δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να περπατήσει για δύο ώρες, δεν έχω χρόνο για αυτό. Μερικές φορές δεν έχω χρόνο για μεσημεριανό γεύμα. Μια ιατρική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου ενός οδοντίατρου...» υπερθεμάτισε καυστικά.
Απέναντι σε αυτή την προσέγγιση, τοποθετήθηκε νωρίτερα ο Valery Zorkin, Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του ίδιου forum υπογραμμίζοντας ότι, «το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή στη Ρωσία είναι ακλόνητο» και το απαράδεκτο τυχόν αναθεώρησής του αποτελεί σταθερά σε οποιεσδήποτε αλλαγές κι αν γίνουν στο ισχύον νομικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Zorkin, ο νόμος στη χώρα μπορεί να αλλάξει σε πολλά θέματα, αλλά στο θέμα της θανατικής ποινής είναι αδύνατον να μεταβληθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης