Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: O CEO Παναγιώτης Τουρναβίτης αποκαλύπτει στο ΒΝ τα μυστικά της τράπεζας boutique

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: O CEO Παναγιώτης Τουρναβίτης αποκαλύπτει στο ΒΝ τα μυστικά της τράπεζας boutique
Η αξία του μεριδίου από τα 58 ευρώ ανήλθε στα 76 ευρώ.
Ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός του ΑΠΘ και με Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ο Πάνος Τουρναβίτης διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας «μόνταρε» την τραπεζική μηχανή που δουλεύει και αποδίδει για όλους.
Από το 2015 …κρατά το τιμόνι της τράπεζας ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA) καθώς και μέλος της Ομάδας Εργασίας για Συνεταιριστικά Θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Ο κ. Τουρναβίτης μιλά στο ΒΝ πώς η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έγινε boutique. Οι αποδόσεις για τους μεριδιούχους αλλά και για τις ευκαιρίες που έχουν όλοι από μια «μικρή» τράπεζα που μεγαλώνει.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Παναγιώτη Τουρναβίτη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από τον Κεντρικό Τραπεζίτη Κ Γιάννη Στουρνάρα δίνοντας την εικόνα μιας νοικοκυρεμένης τράπεζας που ανταποκρίνεται στο ρόλο της. Θέλετε να μάς δώσετε τα βασικά οικονομικά στοιχεία της τράπεζας με βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024 ή του 2023.

Υπήρξε ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία του Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, στην
εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Τράπεζας μας, και θα έλεγα πως τα ιδιαίτερα επαινετικά του σχόλια επισφραγίζουν μια συνεπή πορεία προσφοράς και στήριξης προς την τοπική κοινωνία. Είμαστε μια τράπεζα που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και αυτό τον σκοπό υπηρετούμε με απόλυτη συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μείναμε δίπλα στην τοπική επιχειρηματικότητα και δεν κλείσαμε ποτέ τις πόρτες μας.
Το 2023 ήταν μία ακόμη χρονιά σημαντικής αύξησης των μεγεθών και των αποτελεσμάτων της τράπεζας. Το ενεργητικό έφτασε τα €243,5εκ. σημειώνοντας αύξηση κατά 17,4% σε σχέση με το 2022 (207,5εκ.).
Οι καταθέσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Στο τέλος του 2023 ξεπέρασαν τα €208,2εκ. από €178,2εκ. το 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά €30εκ. ή 17%. Από τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις καταθέσεις ανά νομό προκύπτει ότι, το μερίδιο της Τράπεζας αυξάνεται στον Νομό Καρδίτσας και ότι το 2023 διαμορφώθηκε στο 16,85%, επισφραγίζοντας για μία ακόμη χρονιά, την εμπιστοσύνη που δείχνουν τα μέλη και οι πελάτες στην Τράπεζα.
Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων απομείωσης ανήλθαν σε €145,2 έναντι €137,5 το 2022,
καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,6%. Ο συνεχής ρυθμός θετικής πιστωτικής επέκτασης επιβεβαιώνει την πρόθεση του ΔΣ της τράπεζας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τοπική και περιφερειακή οικονομία και να στηρίζει τις επιχειρήσεις.
Οι σχηματισθείσες προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων και για εκτός ισολογισμού στοιχεία ανέρχονται στο ποσό των €14.941.415 έναντι €17.130.306 το 2022. Οι σωρευμένες προβλέψεις αντιπροσωπεύουν το 10,29% των συνολικών απαιτήσεων από πελάτες. Η μείωση του ποσού των σχηματισμένων προβλέψεων δικαιολογείται από το γεγονός ότι, η Τράπεζα προχώρησε σε διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων συνολικού ποσού €3.674 χιλ..
Τα μετρητά στο ταμείο και οι καταθέσεις όψεως σε άλλα Πιστωτικά Ιδρύματα ανήλθαν στη χρήση 2023 στα €91,2 εκατ. ευρώ από €65,2 εκατ. το 2022. Η επάρκεια των εν λόγω διαθεσίμων ισχυροποιεί την τράπεζα έναντι οποιουδήποτε κινδύνου ρευστότητας και δίνει μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης της τοπικής οικονομίας.
Τα συνολικά έσοδα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 2023 τα €12,9εκ. σημαντικά αυξημένα κατά 32,8% σε σχέση με το 2022 (9,7 εκ).
Τα συνολικά έξοδα (λειτουργίας, διοίκησης, αποσβέσεων κλπ.) παρουσιάστηκαν αυξημένα κατά 35% (€4,5 εκ. το 2023 έναντι €3,4 εκ. το 2022).
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €5,5 εκ, αυξημένα κατά 28,4% σε σχέση με το 2022 (€4,3 εκ) επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά την δυναμική λειτουργική κερδοφορία της τράπεζας μας.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και ζημιές απομειώσεων (προβλέψεις) ανήλθαν σε €3.044.914 έναντι €2.957.848 του 2022, σημειώνοντας αύξηση 3%.
Τα λογιστικά ίδια κεφάλαια της τράπεζας αυξήθηκαν στα 25,9 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 16,6% σε σχέση με το 2022 (22,2 εκ.). Η λογιστική τιμή της μερίδας διαμορφώθηκε στα €79,93, αυξημένη κατά 8,34% (2022: €73,78).
Ο δείκτης ρευστότητας (LCR) ανήλθε στο 950,06% (2022 - 619,89%, 2021 - 452,07%, 2020 - 474,26% και 2019 - 187,25%) πολύ υψηλότερος από τον ελάχιστο απαιτούμενο 100%.
Από την εποπτεύουσα αρχή τέθηκε ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για την
Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας στο 12,83% (8% βασικό δείκτη +2,33% πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις +2,5% απόθεμα ασφαλείας), ενώ αν προστεθεί και το 1,75% από το P2G (Pillar 2 Guidance) ο ελάχιστος δείκτης είναι στο 14,58% Η τράπεζά μας υπερκαλύπτει για άλλη μία χρονιά την απαίτηση αυτή επιτυγχάνοντας Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου 23,53%, έναν από τους υψηλότερους σε όλο το τραπεζικό σύστημα. (Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier I) 21,15%).

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας πώς διαχειρίστηκε τις δυσάρεστες επιπτώσεις του φαινομένου DANIEL τον Σεπτέμβριο του 2022; Αυξήθηκαν οι επισφάλειες; Πώς θα βοηθήσετε τους αγρότες να αρχίζουν τη δραστηριότητά τους από την αρχή;

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες της θεομηνίας DANIEL, προχωρώντας σε άμεση αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών τους για 3 μήνες και σε πλήρη αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για 6 μήνες. Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε ήταν σαφές πως θα έπρεπε η τοπική κοινωνία και οι επιχειρήσεις να ασχοληθούν με την αποκατάσταση των ζημιών και όχι με τις υποχρεώσεις τους
προς εμάς. Παράλληλα, προσπαθησαμε και καταφεραμε να αξιοποιήσουμε χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσω των συνεργασιών μας (π.χ. την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το EIF, και την CoEB) ώστε να τονώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους μια ώρα αρχύτερα. Είναι λογικό λοιπόν, το πρώτο διάστημα να έχουν αυξηθεί οι επισφάλειες αλλά επειδή είμαστε δίπλα στους πελάτες μας, μπορέσαμε να μετριάσουμε αρκετά τις επιπτώσεις, οι οποίες ωστόσο πιθανόν να είναι μακροπρόθεσμες για την περιοχή μας. Και επειδή μας αρέσει να είμαστε συντηρητικοί και προνοητικοί, θα δημιουργήσουμε φέτος επιπλέον προβλέψεις στα κεφάλαια μας, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την θεομηνία.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας είναι μία «μικρή» τράπεζα η οποία έχει προοπτικές να μεγαλώσει. Πώς θα γίνει να αυξηθεί το χαρτοφυλάκιό της;

Είμαστε μια τράπεζα boutique θα έλεγα, η οποία, ωστόσο, έχει απόλυτη στοχοπροσήλωση στην αποστολή της και με μικρά αλλά σταθερά βήματα αναπτύσσεται όλα αυτά τα 30 χρόνια που λειτουργεί. Το επιχειρηματικό μας σχέδιο θέλει την επέκταση του δικτύου καταστημάτων μας ως το 2027 σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον διπλασιασμό του ενεργητικού μας. Σκοπός μας είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, με σκοπό την στήριξη της υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα. Θεωρούμε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη εάν δεν δώσουμε την δυνατότητα και τα μέσα στις επιχειρήσεις της περιοχής μας να αναπτυχθούν, όπως δεν μπορούμε να μιλάμε για τόνωση της δευτερογενούς παραγωγής στην χώρα μας εάν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Η αύξηση του χαρτοφυλακίου μας θα προκύψει λοιπόν αναμφίβολα από την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσω των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το
Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων καθώς και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μέσω αυτών των συνεργασιών αντλούμε κεφάλαια ή εγγυήσεις τις οποίες μετατρέπουμε σε χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους αγρότες της περιοχής μας.

Στη Συνεταιριστική Τράπεζα έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη της τα οποία αυξήθηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021;


Η Τράπεζα Καρδίτσας είναι μια Συνεταιριστική Τράπεζα, που σημαίνει πως δεν ανήκει σε ένα μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο ή ξένο fund, αλλά ιδιοκτήτες της είναι σήμερα οι πάνω από 15.000 συνεταίροι της, οι οποίοι έχουν παράλληλα από τη μία πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, και από την άλλη μοιράζονται και το κέρδος που προκύπτει από τη λειτουργία της Τράπεζάς μας.
Ο αριθμός των συνεταίρων-μελών της Τράπεζας στις 31/12/2023 έφτασε τους 14.524,
παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.227 νέα μέλη ή ποσοστιαία αύξηση 9,23% σε σχέση με το 2022. Μεταξύ των ετών 2010-2023 ο αριθμός μελών παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και η αύξηση φτάνει το 253%.

Οι χορηγήσεις δανείων αναφορικά με τα επιτόκια είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά των συστημικών τραπεζών; Τα επιτόκια καταθέσεων κινούνται πιο υψηλά ;

Η Τράπεζα μας φροντίζει να διαθέτει πάντοτε προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της έχοντας έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό τιμολόγιο. Θα έλεγα, λοιπόν, πως τα επιτόκια μας τόσο των καταθέσεων, όσο και των χορηγήσεων είναι πάντοτε «εντός αγοράς» και είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε πως η Τράπεζά μας συνειδητά απορρόφησε τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις των πελατών της, όλη την αύξηση που σημείωσε το επιτοκιο του Euribor.
Συνεπώς, κανείς πελάτης μας δεν είχε καμία επίπτωση στις δανειακές του υποχρεώσεις προς την Τράπεζα μας και παρότι θα μπορούμε βραχυπρόθεσμα να τονώσουμε ακόμη περισσότερο τα έσοδα μας, βλέπουμε την Τράπεζά μας ως ένα κρίκο ενός ευρύτερου οικονομικού οικοσυστήματος, το οποίο όχι μόνο δεν θέλουμε να διαταράξουμε, αλλά συνειδητά κάνουμε καθημερινά ότι μπορούμε για να το στηρίξουμε και να το αναπτύξουμε περαιτέρω.

Υπάρχει η δυνατότητα ένας καταθέτης μιας τράπεζας να ζητήσει να μεταφερθούν τα χρήματά του στη «δική» σας τράπεζα;

Φυσικά. Στην Τράπεζά μας πελάτης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε και, μάλιστα, με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία σήμερα, μπορεί κάποιος να εξυπηρετείται πέραν του φυσικού καταστήματος και μέσω των εναλλακτικών δικτύων της Τράπεζας μας.

Μπορεί κάποιος να αποκτήσει μερίδια; Ποιο θα είναι το κόστος όπως και η απόδοση που θα έχει σε βάθος μιας τριετίας;

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, είναι ένας οργανισμός ανοιχτού κεφαλαίου που σημαίνει πως οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις του καταστατικού μας για να γίνει μέλος της Τράπεζάς μας, μπορεί να αγοράσει συνεταιριστικά μερίδια με μια διαδικασία “over-the-counter”, συμπληρώνοντας μια αίτηση, η οποία και εγκρίνεται σε δεύτερο στάδιο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας μας και αποκτά την ιδιότητα του μέλους – συνεταίρου στην αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση μαζί με το δικαίωμα του να μετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Τράπεζάς μας.
Το κόστος της κάθε συνεταιριστικής μερίδας είναι σήμερα 76,51€ και τα τελευταία 3 χρόνια η τιμή διάθεσης της έχει παρουσιάσει αύξηση σχεδόν 32%, καθώς το 2020 είχε 58,02€.
Η Διοίκηση παρά την διαχρονική κερδοφορία της Τράπεζας, εφαρμόζει πάντοτε συνετή μερισματική πολιτική, η οποία έχει ως πρωταρχικό μέλημα την προστασία και ενίσχυση των
κεφαλαίων της Τράπεζας, φροντίζοντας παράλληλα και για την απόδοση αξίας στους συνεταίρους μας. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας και για την φετινή χρονιά, σε συνδυασμό με την υψηλή της κεφαλαιακή επάρκεια, την επαρκή ρευστότητα και τη σημαντική μείωση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση, επιτρέπουν στο ΔΣ να εισηγηθεί προς την Γενική Συνέλευση των μετόχων την διανομή μερίσματος και για τη χρήση του 2023, ως του ποσού που δεν θα ξεπερνά το 30% των προ φόρων κερδών της συγκεκριμένης χρήσης. Έτσι οι μέτοχοι της Τράπεζας μας θα λάβουν ως μέρισμα 3,36€ για κάθε μερίδα που διαθέτουν, το οποίο μεταφράζεται σε 5% ετήσια απόδοση του κεφαλαίου τους και, αν υπολογίσουμε την αύξηση και της τιμής διάθεσης κατά 5,79€ (ή κατά 8,20%), η συνολική απόδοση των κεφαλαίων των συνεταίρων μας ήταν για το 2023 13,20%, μια εξαιρετική θεωρούμε συνολική απόδοση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης