Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι αγορές – Δεν ενδιαφέρονται ποιος θα είναι στην κυβέρνηση της Γαλλίας, αλλά ποιες πολιτικές θα έχει

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι αγορές – Δεν ενδιαφέρονται ποιος θα είναι στην κυβέρνηση της Γαλλίας, αλλά ποιες πολιτικές θα έχει
Ερωτηματικό η στάση των ιαπωνικών funds, τα οποία κατέχουν σημαντικό ποσοστό του γαλλικού χρέους
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αναμένουν οι αγορές την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γαλλία.
Ήδη μάλιστα η πολιτική αναταραχή που έχει προηγηθεί έχει ωθήσει πολλούς να επανεκτιμήσουν τα τρωτά σημεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Πολλοί φοβούνται ότι η προοπτική της δυσλειτουργικής πολιτικής, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του σταθερά αυξανόμενου χρέους μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα της Γαλλίας για ξένους επενδυτές που κατέχουν περίπου το μισό δημόσιο χρέος της χώρας.
Οι traders όμως αμφιβάλλουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε αναταραχή παρόμοια με την κρίση στην αγορά που προκλήθηκε από την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss το 2022, όπως έχει προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Ωστόσο, φοβούνται ότι η αγορά ομολόγων της Γαλλίας θα μπορούσε να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την ιταλική με την πάροδο του χρόνου, αντιμετωπίζοντας μόνιμα υψηλότερο κόστος δανεισμού και να γίνει ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης όταν χτυπήσουν κρίσεις όλο το μπλοκ.
"Αυτό προκαλεί κάποια ανησυχία μεταξύ των επενδυτών που ίσως να εφησυχάζουν για τους πολιτικούς κινδύνους της Γαλλίας και τους κινδύνους δημοσιονομικής βιωσιμότητας", δήλωσε ο Mark Dowding της RBC BlueBay Asset Management.
Εάν η Γαλλία εφαρμόζει λάθος πολιτικές με την πάροδο του χρόνου, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορεί να καταλήξει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρίσκεται η Ιταλία σήμερα», πρόσθεσε.

Στα όρια το κόστος δανεισμού

Το κόστος δανεισμού έχει ήδη διευρυνθεί ως απάντηση στην προοπτική είτε το ακροδεξιό Rassemblement National να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση είτε την ολοένα και πιο πιθανή προοπτική ενός ασταθούς διαιρεμένου κοινοβουλίου.
Από τότε που ο Πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις αρχές του περασμένου μήνα, το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς γαλλικού και γερμανικού χρέους - ένα μέτρο κινδύνου - εκτινάχθηκε από 0,48 ποσοστιαίες μονάδες σε 0,85 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα, αν και έκτοτε έχει μειωθεί στο 0,71 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με την Barclays, η απόδοση των γαλλικών ομολόγων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με έναν συνδυασμό αυτών των εξαιρετικά ασφαλών γερμανικών ομολόγων και του παραδοσιακά πιο επικίνδυνου ισπανικού χρέους από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η νίκη στον πρώτο γύρο του RN της Marine Le Pen και των συμμάχων της την Κυριακή και η δεύτερη θέση του NFP ενίσχυσαν τους φόβους για περαιτέρω πολιτική αναταραχή ενόψει του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου.
Έχει επίσης εντείνει τους φόβους της αγοράς για πολιτικό αδιέξοδο ή πιθανή απομάκρυνση από φιλικές προς την αγορά πολιτικές, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη μετά τις εκλογές.
Οι δημοσκόποι πιστεύουν ότι ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο ή μια απόλυτη πλειοψηφία για το RN είναι τα πιο πιθανά αποτελέσματα μετά τον δεύτερο γύρο.
Στην περίπτωση ενός δυνατού αποτελέσματος για το RN, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια άβολη συμφωνία κατανομής της εξουσίας με την ακροδεξιά, γνωστή ως «συγκατοίκηση».

Δημοσιονομικά προβλήματα

Η αβεβαιότητα έρχεται σε μια περίοδο δημοσιονομικής αδυναμίας στη Γαλλία.
Η S&P Global μείωσε την πιστοληπτική της ικανότητα τον Μάιο, μετά από υποβάθμιση της Fitch.
Η Γαλλία προβλέπεται να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ελαφρώς χαμηλότερο από 5,3% φέτος, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ και πάνω από αυτό της Ιταλίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.,
Η Γαλλία βασίζεται επίσης σε ξένους επενδυτές - συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ομάδας ιαπωνικών ιδρυμάτων που αναζητούν ασφαλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς - για να αγοράσουν τα ομόλογά της.
Αν και αυτό της δίνει μια πιο διαφοροποιημένη επενδυτική βάση από ορισμένους, την αφήνει επίσης πιο ευάλωτη σε μια απότομη αλλαγή του κλίματος, λένε οι αναλυτές.
Το ήμισυ του γαλλικού δημόσιου χρέους κατέχεται από μη κατοίκους, σε σύγκριση με περίπου 27% στην Ιταλία και 43% στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ενώ τα ιταλικά νοικοκυριά κατέχουν το 11% του χρέους της χώρας, αυτό το ποσοστό για τη Γαλλία είναι 0,1%.
Οι αγορές είναι νευρικές για το τι θα κάνουν ειδικότερα οι Ιάπωνες επενδυτές, καθώς οι αλλαγές στην ιαπωνική νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να καταστήσουν τις συναλλαγές τους λιγότερο κερδοφόρες, δήλωσε ο Tomasz Wieladek, οικονομολόγος στην T Rowe Price.

Στο απυρόβλητο, μέχρι τώρα, η Γαλλία

Στις 19 Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού χρέους για τη Γαλλία, καθώς οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν για «υψηλούς κινδύνους» που προκύπτουν από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα.
Ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς άνοδο σε περίπου 139% του ΑΕΠ το 2034, ανέφερε.
Η Γαλλία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει το είδος των κρίσεων που υπήρξαν στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια.
Το 2018, τα σχέδια δαπανών του ιταλικού συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κόμματος Λέγκα ώθησαν το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων σε περισσότερες από 300 μονάδες βάσης.
Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον απόηχο της πρωθυπουργίας του Silvio Berlusconi, αντικατοπτρίζοντας την εκτίμηση των επενδυτών για τον πολιτικό κίνδυνο της Ιταλίας.
Η ανάλυση της JPMorgan δείχνει ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα ξαφνικό άλμα στο κόστος δανεισμού.
Ένα «σοκ» κάτω από το οποίο το κόστος δανεισμού εκτινάσσεται κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε μια περίοδο δύο ετών θα ανέβαζε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε λίγο πάνω από 115%, οριακά πάνω από τις κεντρικές προβλέψεις της, ανέφερε η τράπεζα σε πρόσφατο σημείωμα.
Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή το απόθεμα χρέους της Γαλλίας είναι σχετικά μακροχρόνιο, με μέση διάρκεια 8,5 ετών, σύμφωνα με την S&P.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 8-10% του χρέους της προορίζεται για αναχρηματοδότηση κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Barclays, επιβραδύνοντας τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους δανεισμού.
«Το σενάριο της Liz Truss φαίνεται απίθανο σε αυτό το σημείο – δεν βλέπω ξαφνική αναστάτωση στις γαλλικές αγορές ομολόγων», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg, ο οποίος προβλέπει ότι το κόμμα της Le Pen θα επιδιώξει να είναι σχετικά μετριοπαθές στη δημοσιονομική πολιτική.
Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας δεν είναι καλά, είπε ο Schmieding, ειδικά εάν η Γαλλία αποκλίνει από τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης του Μακρόν.
Μια συγκρουσιακή προσέγγιση με τις Βρυξέλλες θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερων αναταράξεων στην ΕΕ.
Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι ένα ευρύτερο ξεπούλημα του γαλλικού χρέους θα προκαλέσει μετάδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει.
Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε πάνω από το 115% του ΑΕΠ το 2020, σχεδόν διπλάσιο από το 2007.
Πέρυσι, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος της ΕΕ, μετά από αυτόν της Ελλάδας και της Ιταλίας, με 111% του ΑΕΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Schmieding επεσήμανε την πιθανότητα για υψηλότερο κόστος δανεισμού ή περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, ιδιαίτερα εάν η ανάπτυξη υποχωρεί.
"Συνθέτει ένα σοβαρό δημοσιονομικό ζήτημα μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Schmieding.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης