Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΟΛΠ: Προτεραιότητα οι υποχρεωτικές επενδύσεις, παρά τις καθυστερήσεις – Γιατί δεν μειώνει το ταμείο

ΟΛΠ: Προτεραιότητα οι υποχρεωτικές επενδύσεις, παρά τις καθυστερήσεις – Γιατί δεν μειώνει το ταμείο
Τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν εγγύηση για την εταιρεία και δεν έχει σκοπό να κάνει αξιόλογη μείωση
Σχετικά Άρθρα
Η φετινή χρονιά αναδεικνύεται ως χρονιά «γκρίνιας» των μετόχων προς τις διοικήσεις εισηγμένων, καθώς η βελτίωση των αποτιμήσεων αλλά και η αύξηση των κερδών, σε κάποιες περιπτώσεις δε συνοδεύτηκε από γενναία ανταμοιβή των μετόχων.
Έτσι τόσο στις γενικές συνελεύσεις όσο και σε τηλεδιασκέψεις για την ενημέρωση των αναλυτών, ακούστηκαν παράπονα το προηγούμενο διάστημα.
Μία τέτοια περίπτωση είναι ο ΟΛΠ, όπου στη χθεσινή γενική συνέλευση, μέτοχος ρώτησε για το μέρισμα το οποίο με βάση το ταμείο του οργανισμού θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο.
Υπενθυμίζεται πως η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,34 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο με βάση την τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε απόδοση 5,3% περίπου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΛΠ τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί και στο τέλος του 2023 ήταν στα 202,4 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση απάντησε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων, έστω και με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται.
Τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν εγγύηση για την εταιρεία και δεν έχει σκοπό να κάνει αξιόλογη μείωση.
Σημείωσε επίσης πως το μέρισμα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και από 0,40 ευρώ πήγε στα 1,34 ευρώ.
Επιπλέον σε ερώτημα για split της μετοχής, είπε η διοίκηση πως έχει κάτι να ανακοινώσει.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΟΛΠ ακούει παράπονα για το μέρισμα της χρήσης 2023.
Στην ενημέρωση των αναλυτών μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης, αναλυτής είχε σημειώσει πως το τέταρτο τρίμηνο ήταν φτωχό και πως η διοίκηση θα μπορούσε να είχε δώσει μεγαλύτερο μέρισμα ώστε να ευχαριστήσει τους μετόχους και να καλύψει την υστέρηση των κερδών.
Τότε η διοίκηση είχε πει πάλι πως προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις και είχε φέρει ως παράδειγμα την επένδυση 100 εκατ. ευρώ που πρέπει να κάνει για την αναβάθμιση της κρουαζιέρας.
Ωστόσο, ο αναλυτής όπως είχε γράψει τότε το ΒΝ (δείτε εδώ το σχετικό θέμα https://www.bankingnews.gr/to-paraskinio-tis-agoras/articles/730328/i-voutia-tis-metoxis-tou-olp-i-grinia-gia-to-merisma-kai-o-diavasmenos-analytis-pou-gremise-ta-epixeirimata) ήταν διαβασμένος και επανήλθε με ερώτημα λέγοντας πως αυτή η επένδυση θα έχει χρηματοδότηση 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα η ανάγκη για κεφάλαια είναι μόλις 10 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έχει αποτίμηση 633 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό 199 εκατ. ευρώ, ήτοι εταιρική αξία (EV) 434 εκατ. ευρώ, όταν η κερδοφορία του για το 2023 ήταν στα 66,8 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η αποτίμηση είναι αρκετά χαμηλή, με μοναδική ανησυχία των επενδυτών οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα οι οποίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αρχικά αναμενόταν, επηρεάζοντας τις μεταφορές και κάνοντας άλλα λιμάνια πιο εύκολα προσβάσιμα έναντι του ΟΛΠ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης