Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Farage σάρωσε και... γκρέμισε τους Τόρις - Τρίτη δύναμη με 14,3% ή 4,1 εκατ. ψήφους, πρώτη φορά στη Βουλή

Ο Farage σάρωσε και... γκρέμισε τους Τόρις - Τρίτη δύναμη με 14,3% ή 4,1 εκατ. ψήφους, πρώτη φορά στη Βουλή
Δεύτερο το κόμμα του Reform UK σε δεκάδες εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Μ. Βρετανία, η Συντηρητική πρώην υπουργός Εσωτερικών, Suella Braverman σε άρθρο της στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph προέβλεπε την εκλογική συντριβή των Συντηρητικών, αποδίδοντας την «αιμορραγία» των Τόρις στην άνοδο του Reform UK του Nigel Farage και στην αδυναμία τους να ενώσουν τις δεξιές δυνάμεις.
Οι εκτιμήσεις της Braverman αποδείχθηκαν ορθότατες.
Βρετανοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η ιστορική συντριβή των Συντηρητικών, οι οποίοι είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται κατά τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και τις έδρες τους να περιορίζονται στις 120 (η χειρότερη εκλογική επίδοση στην τριών αιώνων πολιτική τους διαδρομή) οφείλεται κυρίως στις απώλειες στα δεξιά τους και όχι στα αριστερά τους (οι Εργατικοί αύξησαν κατά 4,2% τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2019).
Ο παράγοντας Farage ήταν αυτός που στέρησε δεκάδες «σίγουρες» έδρες για τους Συντηρητικούς σε όλη την χώρα, καθώς με τη Δεξιά διασπασμένη, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπόρεσαν να πάρουν το προβάδισμα σε δεκάδες εκλογικές περιφέρειες.

Μεγάλος νικητής

Αυτή η παραδοχή είναι που καθιστά το Reform UK του Nigel Farage έναν από τους μεγαλύτερους νικητές της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στη Μ. Βρετανία.
Όχι μόνο γιατί συνέβαλε στη συντριβή των Συντηρητικών.
Το Reform UK αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη, μετά τους Εργατικούς και Συντηρητικούς, λαμβάνοντας 4.087.236 ψήφους ή το 14,3% των ψήφων (σημειώνεται πως η διαφορά Εργατικών – Συντηρητικών είναι 1,9 εκατομμύρια ψήφοι).
Λόγω όμως του βρετανικού εκλογικού συστήματος, όπου την έδρα της κάθε εκλογικής περιφέρειας κερδίζει ο υποψήφιος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους έστω και με μια ψήφο διαφορά, το Reform UK και παρά το υψηλό ποσοστό του, δεν κατάφερε παρά να εξασφαλίσει μόλις 4 έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, το Reform UK κέρδισε τις έδρες στο Clacton στο Essex, στο Great Yarmouth στο Norfolk, στο Boston and Skegness στο Lincolnshire και στο Ashfield στο Nottinghmashire.
Σε όλες αυτές τις εκλογικές περιφέρειες, πάνω από το 70% των πολιτών είχε ψηφίσει υπέρ του Brexit.

Για πρώτη φορά στη Βουλή ο Farage

Παρόλο αυτά ο Nigel Farage κατάφερε ύστερα από επτά αποτυχημένες προσπάθειες, να εισέλθει για πρώτη φορά στο Βρετανικό κοινοβούλιο – στην εκλογική περιφέρεια του Clacton στο Essex.
«Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για κάτι που θα σας ζαλίσει όλους» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο Farage ο οποίος υποστήριξε πως το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα είναι η αρχή του τέλους για το Συντηρητικό κόμμα.
Δήλωση που έχει βάση.
Το Reform UK ήρθε δεύτερο σε δεκάδες εκλογικές περιφέρειες - σε εκείνες όπου το Brexit είχε μεγαλύτερη απήχηση και όπου κέρδισαν οι Συντηρητικοί με τον Boris Johnson το 2019 – γεγονός που εκτιμάται ότι το καθιστά ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε κυρίαρχη εάν οι Εργατικοί δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Βρετανών ψηφοφόρων.
Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι πλέον ο Farage θα έχει πολύ μεγαλύτερο λόγο στη βρετανική πολιτική σκηνή και άρα πολύ μεγαλύτερη προβολή από τα βρετανικά ΜΜΕ, τότε γίνεται αντιληπτό πως το κόμμα του θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε συγκεκριμένες περιοχές της βρετανικής επικράτειας.

Κενό στην κεντροδεξιά, δεν ενθουσιάζουν οι Εργατικοί

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην κεντροδεξιά της βρετανικής πολιτικής και δουλειά μου είναι να το καλύψω.
Το Reform UK στοχεύει τώρα τις ψήφους των Εργατικών.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπάρχει ενθουσιασμός για τους Εργατικούς, δεν υπάρχει ενθουσιασμός για τον Starmer.
Στην πραγματικότητα, περίπου οι μισές ψήφοι είναι απλώς μια ψήφος κατά των Συντηρητικών.
Ερχόμαστε για τους Εργατικούς, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό» τόνισε ο Farage, αναφέροντας πως στόχος του είναι στις επόμενες εκλογές το Reform UK να είναι η αντιπολίτευση στους Εργατικούς.
Υπενθυμίζεται πως ο Nigel Farage υπήρξε επικεφαλής του UKIP και του κόμματος Brexit, με τα οποία είχε αποτύχει επτά φορές κατά το παρελθόν να εκλεγεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης