Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Μόσχα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban – Συνάντηση με Putin για την Ουκρανία

Στη Μόσχα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban – Συνάντηση με Putin για την Ουκρανία
Πρόσφατα ο Orban είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky στο Κίεβο - Του είχε προτείνει κατάπαυση πυρός
Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, ο οποίος εντός της ημέρας αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Την παρουσία του Orban στη Μόσχα επιβεβαίωσε τόσο το Κρεμλίνο όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο της Ουγγαρίας.
«Αναμένονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Putin και του Orban, ο οποίος πέταξε στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες θα εστιάσουν μεταξύ άλλων και στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Την επίσκεψη επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Orban, Bertalan Havasi, ο οποίος υποστήριξε πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρίσκεται σε «ειρηνευτική αποστολή».
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ο Orban είχε επισκεφθεί το Κίεβο, όπου και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, στον οποίο είχε προτείνει μια κατάπαυση πυρός προκειμένου να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλία του Orban και παρά τις αντιδράσεις της ΕΕ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Γνωρίζουμε τη θέση μας

Η Ουγγαρία γνωρίζει τη θέση και το πολιτικό της βάρος καθώς και ότι οι μεγάλες δυνάμεις είναι αυτές που θα διοργανώσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είπε σε δηλώσεις του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban, πριν ακόμα επιβεβαιωθεί η επίσκεψη του στη Μόσχα όπου και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Orban βρίσκεται σε ειρηνευτική αποστολή.
«Η Ουγγαρία γνωρίζει τη θέση της και το βάρος της.
Οι μεγάλες διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν από τις μεγάλες δυνάμεις.
Η Ουγγαρία απλώς ήθελε να ενθαρρύνει τα μέρη έτσι ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις» είπε ο Orban, αναφέροντας πως ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος και της πρόσφατης επίσκεψης του στο Κίεβο.

Borrell (ΕΕ): Η ΕΕ αποκλείει επίσημες επαφές με τον Putin – Δεν μας εκπροσωπεί ο Orban

Η ΕΕ αποκλείει τις επίσημες επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επισκεφθεί τη Ρωσία υποστήριξε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Josep Borrell.
«Η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός Orban δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Η θέση της ΕΕ σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σε πολλά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αυτή η θέση αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της ΕΕ και του Προέδρου Putin.
Επομένως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή» επισημαίνει ο Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης