Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. η Γαλλία, το κατακερματισμένο κοινοβούλιο και το μεγάλο... παζάρι

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. η Γαλλία, το κατακερματισμένο κοινοβούλιο και το μεγάλο... παζάρι
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, τα πράγματα εξακολουθούν να μην φαίνονται καλά για τη Γαλλία
Οι εκλογές απέτρεψαν τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα στη Γαλλία: μια κυβέρνηση πλειοψηφίας του Εθνικού Συναγερμού της Le Pen ή του Ενιαίου Λαϊκού Μετώπου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, τα πράγματα εξακολουθούν να μην φαίνονται καλά για τη Γαλλία.
Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να περάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι απαραίτητες για να συμμορφωθεί η Γαλλία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να θέσει το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμη πορεία.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 5,5% του ΑΕΠ το 2023, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα ήταν συνεπές με τη σταθεροποίηση του λόγου του χρέους, πόσο μάλλον με τη μείωσή του.
Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα να συγκρουστεί η κυβέρνηση της Γαλλίας (και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών) με την ΕΕ για τη δημοσιονομική πολιτική έχει αυξηθεί τώρα που οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ έχουν επανέλθει και αρκετές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας - πρόκειται να τεθούν σε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.

Αβεβαιότητα

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα συμβεί στη συνέχεια.
Ο Macron θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό, και με το Λαϊκό Μέτωπο να έχει κερδίσει μια σχετική πλειοψηφία, η ομάδα μπορεί να απαιτήσει να διοριστεί πρωθυπουργός ένας από τους υποψηφίους της.
Δεδομένου ότι η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Mélenchon φαίνεται να έχει κερδίσει περισσότερες έδρες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα του NFP, ίσως να θέλει το ρόλο για τον εαυτό του.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δήλωσε ότι το ακριβό μανιφέστο του NFP θα εφαρμοστεί πλήρως με διατάγματα, δηλαδή χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (μια εναλλακτική λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο), σημειώνουν οι αναλυτές.
Στην πράξη, η Capital Economics εκτιμά ότι αυτή η προσέγγιση θα αποτύγχανε, επειδή η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε ψήφο δυσπιστίας.
Αλλά υποδηλώνει ότι, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, έχει ελάχιστο ενδιαφέρον να μετριάσει το πρόγραμμά της.
Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος παραδέχτηκε ότι δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το πλήρες πρόγραμμά τους.

Το μεγάλο παζάρι

Πιθανότατα θα υπάρξει τώρα μια περίοδος παζαρέματος μεταξύ κομμάτων και ομάδων σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί κάποιου είδους λειτουργική κυβέρνηση.
Αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν είναι σαφές αν μπορεί να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός.
Είναι πιθανόν το NFP να μπορέσει να κυβερνήσει αν μετριάσει το πρόγραμμά του.
Ή θα μπορούσε να υπάρξει ένας συνασπισμός αριστερών, κεντρώων και δεξιών κομμάτων, εξαιρουμένου του RN και ίσως ακόμη και του LFI.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση, ο Macron θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική διοίκηση που θα επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία (το σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Macron να προκηρύξει νέα ψηφοφορία για τουλάχιστον 12 μήνες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης