Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί τελειώνουν τον Biden - Η Pelosi κινεί τα νήματα της αποκαθήλωσης, η σκληρή κόντρα με την Harris

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί τελειώνουν τον Biden - Η Pelosi κινεί τα νήματα της αποκαθήλωσης, η σκληρή κόντρα με την Harris
Ενημερώνεται και βολιδοσκοπεί η Harris, υπό το βλέμμα... Pelozi
(upd) Στο κατώφλι της εξόδου από την προεδρική κούρσα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου βρίσκεται ήδη ο νυν πρόεδρος και διεκδικητής μιας ακόμης θητείας στον Λευκό Οίκο Joe Biden, ενώ το κόμμα μοιάζει όλο και περισσότερο να βουλιάζει σε εσωτερικές έριδες.
Από την μία, πληθαίνουν τα μέλη του κόμματος, στο Κογκρέσο που ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να αποσυρθε
ί από την εκλογική κούρσα: 31 βουλευτές και 4 γερουσιαστές έχουν καλέσει δημοσίως τον 81χρονο πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επιτρέποντας έτσι σε έναν άλλον Δημοκρατικό να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Donald Trump στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρότι εκείνος ανυπομονεί να επιστρέψει από τον περιορισμό λόγω covid, γιατί είναι σίγουρος ότι «μόνο εγώ μπορώ να νικήσω τον Trump».
Κι έδω ξεκινά η... τρικυμία, αφού πολλοί Δημοκρατικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν το χρίσμα στην αντιπρόεδρο Kamala Harris: ορισμένοι Δημοκρατικοί της Βουλής της Καλιφόρνια δεν θέλουν η διαδικασία για την αντικατάσταση του προέδρου να μοιάζει με στέψη της Kamala Harris.
Μια από αυτούς είναι η πρώην Πρόεδρος Nancy Pelosi η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της για μια ανοιχτή διαδικασία υποψηφιότητας αν και όταν ο Biden αποχωρήσει.

Οι σκοτεινές διεργασίες της Pelosi 

Σε μια συνάντηση με συναδέλφους Δημοκρατικούς της Καλιφόρνια η πρώην Πρόεδρος Nancy Pelosi τόνισε την ανάγκη για μια ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή του επόμενου υποψηφίου του κόμματος εάν ο Πρόεδρος  παραιτηθεί, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εμφάνιση της στέψης της Kamala Harris.
Η συζήτηση σε εκείνη τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Καλιφόρνια, η οποία περιλαμβάνει 40 μέλη, πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο, τουλάχιστον εν μέρει επικεντρώθηκε στα περίπλοκα επόμενα βήματα για το Δημοκρατικό Κόμμα εάν ο Μπάιντεν υποχωρούσε.
Και μίλησαν συγκεκριμένα για τα πιθανά πολιτικά μειονεκτήματα των κομματικών ελίτ που στέφουν γρήγορα τον αντιπρόεδρο ως επόμενο υποψήφιο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση, που έδωσε την ανωνυμία για να συζητήσουν ιδιωτικές συνομιλίες.
Η Pelosi ήταν ένας από τους πολλούς Δημοκρατικούς της Καλιφόρνια που τόνισε ότι μια μη ανταγωνιστική διαδικασία θα απέτρεπε τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με αυτά τα τέσσερα άτομα.
Η ανησυχία δεν αφορούσε τα δυνατά σημεία της Harris ως υποψήφιας - και στην πραγματικότητα, αρκετοί άνθρωποι ξεκαθάρισαν ότι ο Χάρις έπρεπε να είναι η επόμενη επιλογή του κόμματος - αλλά επικεντρωνόταν στις ανησυχίες ότι τα αφεντικά του κόμματος επέλεγαν τον επόμενο πρόεδρο και όχι τη βάση του κόμματος.
«Η Nancy ήταν επικεφαλής αυτής της κατηγορίας ότι έπρεπε να είναι μια ανοιχτή διαδικασία», σύμφωνα με ένα άτομο που ενημερώθηκε για τη συνάντηση, στο οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να αποφευχθεί η αντίδραση από την ηγεσία της Βουλής.

H μέρα μετά την παραίτηση Biden... χάος!

Εάν ο Biden εγκαταλείψει τις επόμενες ημέρες, οι Δημοκρατικοί θα αντιμετωπίσουν ένα άμεσο και επείγον ερώτημα για το πώς να προχωρήσουν.
Η συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουν οι Δημοκρατικοί σε περίπτωση που ο πρόεδρος Biden παραιτηθεί από την διεκδίκηση, εκτυλίσσεται σε όλα τα επίπεδα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη πως η συζήτηση της... επόμενης μέρας προέρχεται από μια ομάδα που ουσιαστικά ηγείται η Pelosi, η οποία βοήθησε να ηγηθεί της δημόσιας και ιδιωτικής συζήτησης για την κατάσταση του Biden από το καταστροφικό debate του Ιουνίου και μετά. 
Μάλιστα, πολλοί εκ των συμμάχων της όπως ο Adam Schiff υποστήριξε δημόσια την αποχώρηση Biden.
Δεν συμφωνούν ωστόσο, όλοι οι Δημοκρατικοί σε μια ανοιχτή διαδικασία, ακόμη και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο Biden πρέπει να παραιτηθεί.
Ορισμένοι εξ'αυτών το κάνουν γιατί θέλουν να δουν την Harris να λαμβάνει το χρίσμα και άλλοι, γιατί θέλουν να καθυστερήσουν την ανάδειξη της Harris ως υποψήφιας προκειμένου να αναδυθούν κι άλλοι διεκδικητές του χρίσματος.
Η εκπρόσωπος Zoe Lofgren (D-Calif.), μακροχρόνια σύμμαχος της Pelosi, τάχθηκε επίσης  υπέρ μιας «διαφανούς δημόσιας διαδικασίας» μιλώντας στο MSNBC.
«Αν πάρει αυτή την απόφαση, θα πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια... «στέψη», αλλά προφανώς ο αντιπρόεδρος θα ήταν η κορυφαία υποψήφια», είπε η Lofgren

«Φάρσα» μια ανοιχτή διαδικασία, την απορρίπτουν κορυφαίοι υποψήφιοι

Η ιδέα μιας λεγόμενης «προκριματικής διαδικασίας blitz» έχει γίνει δημοφιλής ιδέα μεταξύ πολλών Δημοκρατικών της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροσωπείας στην Καλιφόρνια.
Αρχικά είχε διατυπωθεί από ανθρώπους κοντά στην κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με πηγή, όμως άλλοι υψηλόβαθμοι στο κόμμα των δημοκρατικών την απορρίπτουν ως... «φάρσα» με τόσο λίγο χρόνο μέχρι το συνέδριο.
Μια άλλη επιλογή είναι να θεωρείται η Harris ως η ισχυρή πρωταγωνίστρια, αλλά να επιτραπεί μια ανοιχτή διαδικασία, παρότι κανείς ενδεχομένως δεν θα την προκαλούσαν από φόβο μήπως εξοστρακιστεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Δημοκρατικοί Κυβερνητές Gavin Newsom από την Καλιφόρνια και  Gretchen Whitmer από το Michigan δήλωσαν και οι δύο ότι δεν θα έτρεχαν εναντίον της Harris.

Στηρίζει ο Biden την... Harris;

Ένα τεράστιο ερώτημα της συζήτησης της επόμενης μέρας θα είναι: Υποστηρίζει ο Biden τη Harris και, αν όχι, άλλα μέλη του κόμματος θα την υποστηρίξουν ούτως ή άλλως;
Ένα άλλο βασικό ερώτημα που θέτουν οι Δημοκρατικοί στον εαυτό τους είναι πιο στοιχειώδες: Μπορεί η Harris να κερδίσει και μπορεί να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τη Βουλή;
Μια ομάδα Δημοκρατικών σέχει ήδη προσεγγίσει τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Joaquim Jeffreys για να του πει ότι ο Harris θα ήταν μια ισχυρή εναλλακτική λύση στον Biden.
Άλλοι, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι, περιμένοντας περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Δημοσκοπήσεις δημοσίων και ιδιωτικών δείχνουν ότι η Harris ξεπερνά οριακά τον Biden, αλλά ότι είναι ισχυρότερη από άλλους επίδοξους υποψηφίους με κρίσιμα δημογραφικά στοιχεία, ιδιαίτερα από τους μαύρους ψηφοφόρους.
Οι υποστηρικτές και οι σύμμαχοι της Harris πιστεύουν ότι η υποστήριξη θα αυξανόταν στην περίπτωση που ενδυόταν τον μανδύα της επικεφαλής του κόμματος.

Ο βουλευτής Greg Landsman (D-Ohio) όπως είπε στο Politico πως η Harris θα μπορούσε να κερδίσει άνετα στην περιφέρειά του, γιατί «νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος», ενώ ένας άλλος, ανώνυμα υποστήριξε το αντίθετο.
«Μίλησα με κάποιους Δημοκρατικούς.
Δεν θέλουν την Kamala Harris», οι ψηφοφόροι και ανησυχούν.
Μιλώντας ανώνυμα εξέφρασε την σκέψη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών αλλά και ένα τελευταίο πολύ σημαντικό ερώτημα της «επόμενης μέρας»: πως «είναι σκούρα τα πράγματα τον Νοέμβριο, εκτός αν βρεθεί κάποιος που πραγματικά θα τους ενώσει όλους.
Αλλά αν βγει άλλος υποψήφιος, τι θα γίνει με την Κamala;»


Ενημέρωση και βολιδοσκόπηση από την Harris

Tην ίδια ώρα η νυν αντιπρόεδρος Kamala Harris ενημερώνεται για τις διαδικασίες που αναμένονται να λάβουν χώρα από την στιγμή που θα ανακοινωθεί η απόσυρση του προέδου Biden από την προεκλογική κούρσα, ενώ όπως μεταφέρει το NBC News συνομίλησε με σημαντικούς δωρητές των Δημοκρατικών, για τις «επείγουσες, αναδυόμενες ανάγκες», καθώς πληθαίνει ο αριθμός των εκπροσώπων στη βουλή και την Γερουσία που ζητούν επίσημα την αντικατάστασή του.
Ένας αξιωματούχος της εκστρατείας Biden είπε στο NBC News ότι οι σύμβουλοι του προέδρου ζήτησαν από την Harris να συνομιλήσει με προσωπικότητες όπως ο δημοκρατικός μεγαλοχρηματοδότης Reid Hoffman, δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του LinkedIn.
«Βρισκόμαστε σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον», ανέφερε η πηγή του καναλιού. 
«Με τα διακυβεύματα τόσο υψηλά όσο είναι σε αυτόν τον κύκλο, πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο κρίσιμο έργο που πρέπει να γίνει για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας».
Ωστόσο, επισημάνθηκε στην κλήση - τηλεδιάσκεψη πως «οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να θέλουν τον Biden, ακόμη κι αν δεν το κάνουν οι δωρητές και οι Δημοκρατικοί στην εξουσία».
Η κλήση της Harris διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ξεκίνησε και έκλεισε με την πεποίθησή της ότι, «Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Θα νικήσουμε».

35 οι Δημοκρατικοί που ζητούν επίσημα έξοδο Biden...

Πρόκειται για τους βουλευτές: Lloyd Doguet, Mark Viezey (Τέξας),
Scott Peters, Jared Haffman, Mike Levin, Zoe Logfren, Adam Schiff, Jim Costa (Καλιφόρνια),
Michael Quigley, Chui Garcia, Brad Schneider, Eric Sorensen, Shean Casten (Ιλινόι),
Raul Grihalva, Greg Stanton (Αριζόνα),
Angie Craig, Betty Mackolum (Μινεσότα),
Adam Smith (Ουάσινγκτον), Mickey Sheryl (Νιου Τζέρσεϊ), Patt Ryan (Νέα Υόρκη), Earl Bluemenauer (Όρεγκον),
Hillary Solten (Μίσιγκαν), Seth Multon (Μασαχουσέτη), Ed Hayes (Χαβάη), Jim Heims (Κονέκτικατ),
Brittany Petersen (Κολοράντο), Mark Pokan (Ουισκόνσιν), Greg Landsman (Οχάιο), Morgan MacGarvey (Κεντάκι),
Kathy Castor (Φλόριντα), Gabe Vaskez (Νέο Μεξικό)
και τους γερουσιαστές Peter Welch (Βερμόντ), John Tester (Μοντάνα), Martin Heinrich (Νέο Μεξικό) και Sherod Brown (Οχάιο).

«Ανυπομονώ να επιστρέψω...»

«Ανυπομονώ να επιστρέψω στην προεκλογική εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Biden, ο οποίος διαγνώσθηκε νωρίτερα μέσα στην βδομάδα με κορωνοϊό -παραμένει στο Rehoboth Beach του Ντέλαγουερ και αναρρώνει, για να συνεχίσω να αποκαλύπτω την απειλή που συνιστά το σκοτεινό όραμα και η ατζέντα του Σχεδίου για το 2025 (Project 2025) του Donald Trump, ενώ υποστηρίζω το δικό μου ιστορικό και το όραμα που έχω για την Αμερική: εκεί όπου θα σώσουμε τη δημοκρατία μας, θα προστατεύσουμε δικαιώματα και ελευθερίες και θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους».
«Το διακύβευμα είναι μεγάλο και η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μαζί θα κερδίσουμε», είπε, σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή 19/7 η εκστρατεία του. 
Ουσιαστικά, η ανακοίνωση ευθυγραμμίζεται με τη διάψευση -από την εκστρατεία του- δημοσιεύματος του NBC News, το οποίο υπογράμμιζε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και η οικογένεια του προέδρου των ΗΠΑ να συζητά την αποχώρησή του.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω δημοσίευμα ανέφερε πως μέλη της οικογένειας του προέδρου Joe Biden βρίσκονται σε σοβαρές συζητήσεις για να... αποσύρουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ από την προεδρική κούρσα, και ο τόνος των συνομιλιών ήταν ότι οποιοδήποτε σχέδιο αποχώρησης - εάν ο Biden αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα, θα πρέπει να φέρει το κόμμα σε ακόμη καλύτερη θέση από πριν για να νικήσει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, μεταφέρουν πηγές στο αμερικανικό μέσο.
Τα μέλη της οικογένειας του Biden έχουν συζητήσει συγκεκριμένα πώς θα ήθελε να τερματίσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή με τον δικό του χρόνο και όρους και με ένα «προσεκτικά υπολογισμένο σχέδιο».
Ο Biden φέρεται να αισθάνεται «θυμωμένος και προδομένος» από τους πολιτικούς συμμάχους του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, σύμβουλοί του συζητούσαν τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και τον καθορισμό μιας πιθανής ανακοίνωσης αποχώρησης, ενώ η διάθεση παραίτησης στις τάξεις του επιτελείου της εκστρατείας του φέρεται πια να είναι ανεξέλεγκτη.
Εντός των επομένων ημερών και σε κάθε περίπτωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή έως τις 21 Ιουλίου, θα ανακοινώσει ο Joe Biden την απόφασή του να αποχωρήσει από την κούρσα διεκδίκησης του Λευκού Οίκου.
Μάλιστα οι New York Times αναφέρουν ότι έχει αποδεχτεί την ήττα του… πριν τις εκλογές, ενώ αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η αυξανόμενη πίεση των ηγετών του Κογκρέσου και των στενών φίλων του κόμματος θα πείσει τον Πρόεδρο Biden να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δημοσκοπήσεις για την Kamala Harris: το 20% δεν την γνωρίζει, αλλά το 30% πιστεύει σε αυτήν


Μια νέα δημοσκόπηση από το Κέντρο Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων AP-NORC διαπίστωσε ότι περίπου 6 στους 10 Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι η Kamala Harris θα έκανε καλή δουλειά ως υποψήφια πρόεδρος.
Περίπου 2 στους 10 Δημοκρατικούς δεν πιστεύουν ότι θα το έκανε, και άλλοι 2 στους 10 λένε ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για να πουν.
Από την κατάρρευση του Biden στις 27 Ιουνίου, πολλοί Δημοκρατικοί προσβλέπουν στην Harris να παρέμβει και να διαδεχθεί τον Biden ως προεδρική υποψήφια του κόμματος, πιστεύοντας ότι έχει περισσότερες πιθανότητες έναντι του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Donald Trump.
Από την πλευρά της, η Harris παρέμεινε απόλυτα πιστή στον Biden, αποτελώντας έναν από τους πιο σκληρούς υπερασπιστές του στον απόηχο της καταστροφικής παράστασης στο debate.
Όσο για τους Αμερικανούς γενικότερα, είναι πιο δύσπιστοι για το πώς θα ήταν η Harris στο Οβάλ Γραφείο.
Μόνο περίπου 3 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ συνολικά λένε ότι η Harris θα τα πήγαινε καλά ως πρόεδρος.
Περίπου οι μισοί λένε ότι η Harris δεν θα έκανε καλή δουλειά στον ρόλο και 2 στους 10 λένε ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για να πουν.


Σταθερό το προβάδισμα Trump έναντι Biden με διαφορά άνω του 3%

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump προηγείται του Biden με διαφορά που κυμαίνεται από 3%  έως 4,3%  σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

dimoskopiseis.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης