Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Σενάριο παράτασης έως το τέλος Ιουλίου - «Κενό» 1,1 εκατ. δηλώσεων στο Taxis

Φορολογικές δηλώσεις: Σενάριο παράτασης έως το τέλος Ιουλίου - «Κενό» 1,1 εκατ. δηλώσεων στο Taxis
Η προθεσμία εκπνέει κανονικά τη Παρασκευή 26 Ιουλίου αλλά η αργή ροή στον αριθμό των δηλώσεων οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να σπεύσουν οι φορολογούμενοι
Σχετικά Άρθρα
Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» αύριο 24/7 σε ειδική σύσκεψη που θα συνεκτιμηθούν τα προβλήματα με τα ελλιπή στοιχεία και την καθυστερημένη ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών από τους φορείς, σε συνδυασμό με τον αριθμό των υπόχρεων που δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί.
Η προθεσμία εκπνέει κανονικά τη Παρασκευή 26 Ιουλίου αλλά η αργή ροή στον αριθμό των δηλώσεων οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να σπεύσουν οι φορολογούμενοι γλυτώνοντας έξτρα φόρους και πρόστιμα έως 500 ευρώ που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής.
Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς στο υπουργείο αποκλείουν παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που ζητούν λογιστές – φοροτεχνικοί, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ανατροπές στο μηναίο πλάνο των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος όπως έχει καθοριστεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Συνεπώς, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμήκυνση της καταληκτικής ημερομηνίας έως το τέλος Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι χθες 22/7 είχαν υποβληθεί 5.484.719 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπονται περίπου 1,1 εκατ. δηλώσεις και συνεπώς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει από σήμερα ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων να κυμαίνεται στις 250.000.

Με βάση την μέχρι στιγμής εκκαθάριση ο φόρο-λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

- Για το 32,99% των φορολογικών δηλώσεων η για 1.809.408 προκύπτει καταβολή έξτρα φόρου συνολικού ύψους 2,946 δισ. ευρώ η 1.628 ευρώ κατά μέσον όρο για κάθε φορολογούμενο.

- Για το 20,17% η για 1.106.267 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με το συνολικό ύψος του φόρου να ανέρχεται σε 357,251 εκ. ευρώ και η κατά κεφαλήν επιστροφή διαμορφώνεται στα 323 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για το 88,68% των φορολογούμενων έχει γίνει επιστροφή των ποσών η συμψηφισμό0ς με άλλες οφειλές στην εφορία. Ειδικότερα άμεση επιστροφή έχει λάβει το 63,85% με πίστωση ποσού ύψους 150,251 εκ. ευρώ, για το 24,8% έχουν διενεργηθεί κεντρικοί συμψηφισμοί ύψους 65,6 εκ. ευρώ ενώ για το 1,59% έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές η συμψηφισμοί 11,3 εκ. ευρώ από τις Δ.Ο.Υ.

- Για το 56,84% η για 2.569.042 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Στο μεταξύ, ο σχεδιασμός από το 2025 προβλέπει σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των δηλώσεων και δη από 1ης Μαρτίου έως 30 Ιουνίου και την υποβολή κυρώσεων σε φορείς του Δημοσίου και τις επιχειρήσεις που αναρτούν καθυστερημένα τα στοιχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών αλλά και πλήθος άλλων με αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» η όλη διαδικασία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης