Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γέφυρα» για την είσοδο μικρομεσαίων εταιριών στο Χρηματιστήριο - Ισχυρά κίνητρα ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ και οι... angel investors

«Γέφυρα» για την είσοδο μικρομεσαίων εταιριών στο Χρηματιστήριο - Ισχυρά κίνητρα ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ και οι... angel investors
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη διεύρυνση και την ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για την απορρόφηση μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις
Την πόρτα της χρηματοδότησης από το Χρηματιστήριο ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το οποίο θα παρέχονται ισχυρά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την είσοδο τους στην Εναλλακτική Αγορά και την άντληση κεφαλαίων με μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ακριβότερο τραπεζικό δανεισμό.
Το νομοσχέδιο για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που θα δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ακόμη σημαντικές διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές σε επενδυτές που συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές αλλά και σε angel investors που θα επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η στήριξη της βιωσιμότητας, η μεγέθυνση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας 800.000 επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προσέλκυση και τόνωση επενδύσεων στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη διεύρυνση και την ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για την απορρόφηση μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο από μεσαίες καθώς και στην παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» με νέα υψηλότερα φορο-μπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα καθώς διαπιστώθηκε ότι το ισχύον καθεστώς για μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισμένης αποδοτικότητας.
Με την ενίσχυση των φορο-εκπτώσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς πέραν των ελαφρύνσεων οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Εκτός όμως από τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ενισχυθούν οι φόρο-εκπτώσεις για επιλεγμένες δαπάνες σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση που με βάση το ισχύον πλαίσιο από την 1.1.2023 και για τρία έτη εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Τι προβλέπεται

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται τα εξής:

-Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στην χρηματιστηριακή αγορά. Ισχυρά κίνητρα θα προβλέπονται και για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων αυτών κατά την εισαγωγής τους στην Εναλλακτική Αγορά.
Σήμερα για την ένταξη μιας επιχείρησης στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ απαιτούνται έξοδα εξέτασης της αίτησης (1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον), εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής ( έως 7.500 ευρώ), τριμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές διαπραγμάτευσης μετοχών, ανάθεση του Λογιστηρίου και της Νομικής υποστήριξης της εταιρίας σε Ορκωτούς Λογιστές, σύνταξη ενημερωτικού δελτίου κά.
Το κόστος αυτό θα επιστρέφεται στον επιχειρηματία μέσω των αυξημένων αποσβέσεων που θα προσφέρει η ένταξη τους στο ΧΑ. Μέσω αυτής θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια έως 5 εκατ ευρώ.

- Μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους angel investors που θα επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Εναλλακτικής Αγοράς. Θα είναι αντίστοιχα αυτών που ισχύουν σήμερα για το Elevate Greece και προβλέπουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά έτος.

- Φορολογικά μπόνους και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν και μεταξύ άλλων την επέκταση του σημερινού χρονικού ορίου των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

- Η δυνατότητα μετάταξης μιας εταιρίας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Το μέτρο θα δώσει ανάσες στις μικρές εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος της συμμετοχής στην Κύρια Αγορά, τις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου ή έχουν ζητήματα με τη χαμηλή διασπορά των μετοχών τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης