Ίσως πρέπει να αφήσουμε ένα παράθυρο για μία πιθανή διόρθωση ξανά προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου
Παρακολουθώντας τα εβδομαδιαία κλεισίματα των αγορών όσοι βρίσκονται σε διακοπές, δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν τον πανικό που έλαβε χώρα στην διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, όπου ο βασικός δείκτης S&P 500 έφτασε να υποχωρεί από τα υψηλά του 10% ενώ άλλες χρηματιστηριακές αγορές κατέγραφαν απώλειες μέχρι και 17% σε μια μέρα όπως ο γιαπωνέζικος δείκτης NIKKEI .
Το Δολάριο σε σχέση με τα υψηλά που κατέγραψε απέναντι στο Γιεν στις 10 Ιουλίου, σημείωσε την Δευτέρα 5 Αυγούστου ισοτιμία κατά 10,8% χαμηλότερη.
Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μια τέτοια ακραία κατάσταση, εντοπίζεται στον Οκτώβριο του 2008 στην μεγάλη οικονομική κρίση.
Τα περίφημα carry trades (ο δανεισμός δηλαδή με χαμηλό επιτόκιο στο Γιεν και η μετατροπή του σε δολάριο ή σε επενδύσεις μετοχικές με ενδεχόμενες
υψηλότερες αποδόσεις) ήταν η βασική αιτία της αναταραχής.
Η τεράστια πτώση της ισοτιμίας του Γιέν στο διάστημα πριν την 10η Ιουλίου, οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας σε 2 παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος.
Το αποτέλεσμα ήταν περίπου το 70% των ανοιχτών σε Γιεν θέσεων να κλείσουν σε διάστημα 3 ημερών 18 δις δολάρια (WSJ) με επακόλουθο την μεγάλη πτώση των αγορών (Nikkei, S&P 500, ευρωπαϊκές αγορές).
Η ανακοίνωση των στοιχείων της αμερικανικής αγοράς εργασίας Ιουλίου ήταν επίσης ένας παράγοντας της αναταραχής.
Η κλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,3% από 4,1% τον Ιούνιο πυροδότησε την συζήτηση για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, λόγω της συνθήκης συναγερμού από το κανόνα Sahm (Sahm Rule).
Το 4,3% λοιπόν του Ιουλίου χτύπησε καμπανάκι προειδοποίησης για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η γεωπολιτική ένταση - επιδείνωση στην Μέση Ανατολή περί της σίγουρης απάντησης του Ιράν στην τελευταία επίθεση (δολοφονία του ηγέτη της χαμας) από το Ισραήλ.
Αν δεν υπάρχει κίνδυνος δεν υπάρχει και ανταμοιβή και η ατμόσφαιρα την ημέρα που πρέπει να προχωρήσει κάποιος σε αγορές είναι εντελώς προβληματική.
Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα
Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων ,κοινωνικών αναταραχών στην Μεγάλη Βρετανία, οι αγορές θα προσπαθήσουν πάλι να σκαρφαλώσουν στο τείχος της ανησυχίας που αφήνει πολλούς επενδυτές να περιμένουν και να μην εκμεταλλεύονται την μείωση των τιμών.
Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε ένα παράθυρο για μία πιθανή διόρθωση ξανά προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Φυσιολογικά θα πάμε για την πρώτη μείωση επιτοκίων το επόμενο διάστημα στην Αμερική και θα δοθεί μεγάλη δημοσιότητα σε αυτό το γεγονός .
Θα πρέπει να υπάρχει εντατική παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων γιατί στο τέλος της ημέρας αυτά καθορίζουν και τις εξελίξεις.
Γιώργος Λυραντωνάκης
Διευθυντής Καταστήματος Κρήτης
Σχόλια αναγνωστών