Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα υψηλά, ο DAX στο -0,5% - Sell off στην Stellantis

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα υψηλά, ο DAX στο -0,5% - Sell off στην Stellantis
Οι εισηγμένες στο Μιλάνο μετοχές της Stellantis σημείωσαν πτώση 10%
Πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, μετά τα υψηλά της Παρασκευής, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν 3% λόγω του sell off -12% στη μετοχή της Stellantis.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,5% στις 19.378 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,5%, στις 8.278 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται 1,3% χαμηλότερα στις 7.687 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί 1,6% στις 34.195 μονάδες.
Οι εισηγμένες στο Μιλάνο μετοχές της Stellantis σημείωσαν πτώση 12%, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία υποβάθμισε τις ετήσιες προβλέψεις της για το 2024 εν μέσω επιδείνωσης της «παγκόσμιας δυναμικής της βιομηχανίας» και ενισχυμένου ανταγωνισμού από την Κίνα.

Bρετανία: Πτωτική αναθεώρηση για το ΑΕΠ β' τριμήνου, στο 0,5% - Πλήγμα για τον Starmer

Πτωτικά αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ β' τριμήνου 2024 στη Βρετανία, με τον ρυθμό αύξησης στο 0,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις,
σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η προκαταρκτική εκτίμηση  είχε καταγράψει αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,6%.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη -από την ύφεση- είχε ήδη χάσει τον βηματισμό της όταν οι Εργατικοί ανέβηκαν στην εξουσία, σημειώνει το Bloomberg. \

Πλήγμα για τον Starmer

Τα στοιχεία αποτελούν πλήγμα για τον πρωθυπουργό Starmer, ο οποίος βασίζεται στην ανάπτυξη για βελτιώση στις δημόσιες υπηρεσίες που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους στην προεκλογική περίοδο.
Ο Starmer είχε δεσμευτεί για ανάπτυξη στο 2,5%, πολύ πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά την κρίση και το ποσοστό που έδιναν οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομία έχει χάσει περαιτέρω δυναμική από τότε που ανέλαβαν οι Εργατικοί τον Ιούλιο, εν μέρει λόγω των δικών τους προειδοποιήσεων για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών.

Ακραίες διακυμάνσεις στην Ασία

Ακραίες διακυμάνσεις κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei 225 στην Ιαπωνία να καταγράφει sell off 5%, ενώ στον αντίποδα ράλι 7% σημείωσαν οι αγορές της Κίνας.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα οικονομικά στοιχεία των δύο χωρών.
Στην Κίνα,
ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τον Σεπτέμβριο 2024 διαμορφώθηκε στο 49,8, από το 49,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ωστόσο, πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης για τον τομέα της μεταποίησης στην Κίνα.

Η έρευνα Caixin PMI, η οποία είναι μια ιδιωτική έρευνα που καταρτίζεται από την S&P Global, ανέφερε ότι ο δείκτης PMI στη μεταποίηση μειώθηκε στο 49,3 από 50,4 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το 50,5 που αναμενόταν από τη δημοσκόπηση του Reuters.
Η έρευνα της Caixin κατέγραψε επίσης την ταχύτερη πτώση στη μεταποίηση εδώ και 14 μήνες.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 6,22%, με τον κλάδο των ακινήτων να κερδίζει 7,4%.
Ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 4,4%, επιπλέον του ράλι 13% της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 3,4% μετά την ανακοίνωση, με ώθηση από τις καταναλωτικές μετοχές.
Ο δείκτης Hang Seng Mainland Properties σημείωσε ράλι 8%.

Sell off στο Τόκιο

Στην Ιαπωνία, η πτώση του Nikkei οφείλεται κυρίως στις απώλειες των μετοχών ακινήτων, ενώ ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη ήταν η εταιρεία εκμετάλλευσης πολυκαταστημάτων Isetan Mitsukoshi Holdings, η οποία σημείωσε πτώση 11%.
Ο ευρύς δείκτης Topix σημείωσε πτώση 3,3%.
Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, περισσότερο από την πτώση 0,4% τον προηγούμενο μήνα.
Οι κινήσεις στις ιαπωνικές αγορές έρχονται καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τη νίκη του Shigeru Ishiba στις εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος την περασμένη Παρασκευή.
Θα διαδεχθεί τον Fumio Kishida στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε ,72%, ξεπερνώντας το ιστορικό του υψηλό των 8.246,2 μονάδων.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,13% και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,21%.
Οι ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο ενίσχυσαν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, αν και οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούσαν να περιορίζονται από τον κίνδυνο αυξημένης προσφοράς.
Η εβδομάδα είναι γεμάτη με σημαντικά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τις μισθοδοσίες που θα μπορούσε να καθορίσει αν η Fed θα προβεί σε άλλη μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης