Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν χρειάζονται πλέον πυραύλους ATACMS - Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν βόμβες ολίσθησης JSOW στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Δεν χρειάζονται πλέον πυραύλους ATACMS - Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν βόμβες ολίσθησης JSOW στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
Η βόμβα ολίσθησης ακριβείας τύπου AGM-154 JSOW έχει εμβέλεια 130 χιλιομέτρων όταν εκτοξεύεται από μεγάλα υψόμετρα και χρησιμοποιεί συστήματα αδρανειακής πλοήγησης και GPS
Σχετικά Άρθρα
Είναι οριστικό: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία βόμβες ολίσθησης μεγάλης εμβέλειας για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δίνοντάς της νέες επιλογές επίθεσης κατά της Ρωσίας...
Ένας από τους κύριους στόχους του ταξιδιού του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να ζητήσει την έγκριση της παγκόσμιας κοινότητας, ώστε να επιτραπούν δυτικές πυραυλικές επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Αυτό δεν επιτεύχθηκε εν τέλει, αλλά η Ουάσιγκτον γλύκανε το χάπι του κωμικού - προέδρου...: Θα μεταφέρει ισχυρά όπλα που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί πλήρως στο πεδίο της μάχης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε την Πέμπτη 26/9 ότι αποφάσισε να παράσχει στο Κίεβο το Joint Standoff Weapon για «να ενισχύσει τις ικανότητες μακράς εμβέλειας χτυπημάτων της Ουκρανίας» ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας για την... «ασφάλεια» της χώρας.
Το AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) είναι μια αεροπορική βόμβα ολίσθησης με βεληνεκές άνω των 70 μιλίων που βρίσκεται σε υπηρεσία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η βόμβα, η οποία ζυγίζει πάνω από 1.000 λίβρες χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Ναυτικό των ΗΠΑ και στρατούς αρκετών άλλων χωρών.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του JSOW, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουκρανία θα λάβει την έκδοση με πυρομαχικά διασποράς, οι οποίες ουσιαστικά είναι μικρές βόμβες που διασκορπίζονται κατά τη διάρκεια της πτήσης, προκαλώντας πιθανώς μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι μια ενιαία κεφαλή.
Το JSOW είναι συμβατό με τα F-16 που έλαβε η Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.

unnamed_3_18.jpg

Πύραυλοι ή βόμβες τελικά; 


Εδώ και καιρό οι Ουκρανοί ζητιανεύουν για το JASSM, έναν πύραυλο αέρος-εδάφους ικανό να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 900 χιλιομέτρων.
Ζήτησαν επίσης να εγκριθεί η ευρύτερη χρήση του ATACMS, που μπορεί να φτάσει τα 300 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ενήργησε διαφορετικά: υποσχέθηκε δημόσια να προμηθεύσει πυρομαχικά AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW).
Μπορούν να ονομαστούν ως όπλα μεγάλης εμβέλειας, αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις.
Συνολικά, οι Αμερικανοί παρήγαγαν περίπου 24 χιλιάδες JSOW, εκ των οποίων μόνο περίπου δύο χιλιάδες έφταναν τη μέγιστη εμβέλεια.

agm-154-jsow-bomb_2.jpg


Θα κάνουν οι ΗΠΑ την εξαίρεση για την Ουκρανία...;


Η ικανότητα να χτυπά στόχους σε απόσταση 560 χιλιομέτρων, φυσικά, καθιστά το συγκεκριμένο όπλο επικίνδυνο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παραχωρήσει ποτέ σε άλλη χώρα τις τελευταίες τροποποιήσεις του εξοπλισμού και υπάρχουν αμφιβολίες ότι θα κάνουν μια εξαίρεση τώρα για λογαριασμό τςη Ουκρανίας.
Επιπλέον, το Κίεβο είναι οπλισμένο με πιο σύγχρονους πυραύλους αεροσκαφών με συγκρίσιμο βεληνεκές - Storm Shadow / SCALP.

unnamed_2_30.jpg

Η παραλλαγή AGM-154A φέρει ένα φυσίγγιο με 145 υποπυρομαχικά και έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει πεζικά και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα.
Το AGM-154B, με τη σειρά του, είναι εξοπλισμένο με έξι υποπυρομαχικά BLU-108/B ικανά να καταστρέψουν βαρύ εξοπλισμό.
Οι ΗΠΑ έστειλαν στο Κίεβο πυρομαχικά αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.
Το JSOW δεν έχει την εμβέλεια ορισμένων άλλων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει η Ουκρανία, όπως οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow/SCALP-EG που παρέχονται από τη Βρετανία και τη Γαλλία, αλλά το προφίλ του ως βόμβα ολίσθησης θα το καταστήσει χρήσιμο πλεονέκτημα για το Κίεβο.
Μια βόμβα ολίσθησης είναι ένας τύπος πυρομαχικών stand-off, που σημαίνει ότι ένα επιτιθέμενο αεροσκάφος μπορεί να το απελευθερώσει από απόσταση.
Η Ουκρανία έχει ήδη στο οπλοστάσιό της βόμβες ολίσθησης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων άλλων που παρέχονται από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης