Τα χρήματα θα προέλθουν από τα κλεμμένα ρωσικά assets
Τα χρήματα θα προέλθουν από τα κλεμμένα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν κατασχέσει οι δυτικές χώρες.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των συμμάχων της G7 για την παροχή 45 δισ. ευρώ στο Κίεβο το συντομότερο δυνατό.
Τα 35 δισ. ευρώ θα είναι "μη καθορισμένα" και "μη στοχευμένα", σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα έχει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να δαπανήσει τα χρήματα.
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη 9/10 οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ (Coreper), έρχεται μία ημέρα αφότου η Ουγγαρία επιβεβαίωσε ότι θα μπλοκάρει μια βασική αλλαγή στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους στις 5 Νοεμβρίου.
Η προτεινόμενη τροποποίηση θα προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη θα ανανεώνουν τους περιορισμούς για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, αξίας περίπου 210 δισ. ευρώ σε όλο το μπλοκ, κάθε 36 μήνες και όχι κάθε έξι μήνες, όπως υπαγορεύει η τρέχουσα πρακτική.
Σύμφωνα με το σχέδιο της G7, τα έκτακτα κέρδη που θα φέρουν τα περιουσιακά στοιχεία θα μοχλευτούν για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρηματικού ποσού που θα δανείσει ο κάθε σύμμαχος στην Ουκρανία. Εάν αυτά τα κέρδη δεν είναι πλέον διαθέσιμα, η Δύση θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό.
Αρχικά, η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα συνεισέφεραν στο δάνειο σε ίσα μέρη με 18 δισ. ευρώ η καθεμία, αλλά η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων από την πλευρά της Ουάσινγκτον οδήγησε τις Βρυξέλλες να αυξήσουν δραστικά το μερίδιό τους έως και 35 δισ. ευρώ.
Η συνεισφορά του μπλοκ θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία καταλήξουν σε μεγαλύτερες δεσμεύσεις. Η Αυστραλία, η οποία δεν είναι μέλος της G7, θα μπορούσε επίσης να συνεισφέρει.
Η συμφωνία της Τετάρτης 9/10, η οποία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ να αυξήσει το μερίδιο πολλών δισεκατομμυρίων πριν από το τέλος του έτους.
Ωστόσο, η άρνηση της Ουγγαρίας να τροποποιήσει το καθεστώς κυρώσεων θα μπορούσε να επιβραδύνει την τελική απόφαση σε επίπεδο G7...
Οι ΗΠΑ αναμένεται να βάλουν περισσότερα μετρητά στο τραπέζι αν η περίοδος ανανέωσης παραταθεί στους 36 μήνες. Η πρόταση υπολείπεται ήδη του ιδανικού στόχου της Ουάσινγκτον (ανανέωση επ' αόριστον), οπότε η καθυστέρηση της Βουδαπέστης είναι απίθανο να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών