Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Σε λειτουργία το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα THAAD – Γιατί ζητά και δεύτερη συστοιχία

Ισραήλ: Σε λειτουργία το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα THAAD – Γιατί ζητά και δεύτερη συστοιχία
Η ανάπτυξη του συστήματος THAAD στοχεύει στην προετοιμασία μιας αναμενόμενης ιρανικής αντίδρασης στην αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση 
Το αμερικανικό αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) έχει τεθεί σε λειτουργία στο Ισραήλ, μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο KAN το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024.
Το σύστημα THAAD, σχεδιασμένο για να συμπληρώνει το υπάρχον σύστημα Patriot, προσφέρει προστασία σε ευρύτερη περιοχή με εμβέλεια 150-200 χιλιομέτρων (93-124 μίλια), καθιστώντας το ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους.
Κάθε συστοιχία αποτελείται από έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά, 48 συστήματα αναχαίτισης και προηγμένο εξοπλισμό ραντάρ και απαιτούνται 95 στρατιώτες για να τη λειτουργία του.
Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 12 ανέφερε την Παρασκευή (18/10) ότι το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν μια δεύτερη συστοιχία THAAD για να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι πιθανών ιρανικών αντιποίνων στην σχεδιαζόμενη επερχόμενη επίθεση.
Η Τεχεράνη φέρεται να προετοιμάζεται για μια πιθανή ισραηλινή επίθεση μετά από αναφορές που υποδηλώνουν ότι η ισραηλινή ηγεσία συμφώνησε να εξαπολύσει πλήγμα.
Σε απάντηση, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Κυριακή 20/10 ότι θα στείλει μια προηγμένη συστοιχία αεράμυνας στο Ισραήλ, μαζί με αμερικανούς στρατιώτες για τη λειτουργία του συστήματος.
Έρχεται επίσης ενάντια στις παράδοξες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ που παροτρύνουν το Ισραήλ να αποφύγει τη στόχευση κρίσιμων ιρανικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εν μέσω ανησυχιών ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.
Μια πρώτη αποστολή συστοιχίας THAAD, μαζί με τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη λειτουργία του συστήματος και μια ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, είχε ήδη ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Εάν αυτό το αίτημα εγκριθεί, θα υπάρξει και δεύτερη παράδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης