Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθειες Erdogan να λύσει το Κουρδικό

Προσπάθειες Erdogan να λύσει το Κουρδικό
Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Erdogan χαρακτηρίζεται κρίσιμο…
Θέματα επίσης στο υπουργικό συμβούλιο είναι και οι διασυνοριακές επιχειρήσεις της ΜΙΤ και του τουρκικού στρατού κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ και στην Ανατολική Συρία.
Η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνεται επίσης στην ατζέντα.
Ωστόσο το θέμα που κυριαρχεί από την περασμένη εβδομάδα είναι η απροσδόκητη πολιτική στροφή της τουρκικής ηγεσίας με νέο στόχο να λύσει ειρηνικά το Κουρδικό, ένα θέμα διχασμού και αιματηρού πολέμου που κρατάει πάνω από έναν αιώνα και με την νεότερη φάση του να ξεκινά από το 1978 με την ίδρυση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάναπό τον Abdullah Ocalan και την κήρυξη ένοπλου αγώνα που κρατάει μέχρι σήμερα.
Είναι η τρίτη φορά που το τουρκικό κράτος υπό την ηγεσία του Erdogan αποπειράται να λύσει το Κουρδικό.
Οι δυο προηγούμενες απέτυχαν, η τρίτη έφερε τον ως τώρα άσπονδο εχθρό των Κούρδων, ακροδεξιό εθνικιστή Devlet Bahceli κυβερνητικό εταίρο του Erdogan, στην πρώτη γραμμή να ζητά από τον έγκλειστο στη φυλακή του Ιμραλί, Abdullah Ocalan να δώσει εντολή στους μαχητές του να καταθέσουν τα όπλα και ο ίδιος να κηρύξει τη διάλυση της οργάνωσης.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τα στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ και στην Ανατολική Συρία ήταν θετικές καθώς ο Ocalan εξακολουθεί να αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό της Οργάνωσης.
Η πρόταση Bahceli περιλαμβάνει και μια ευνοϊκή νομική μεταχείριση για τον Ocalan, ωστόσο ο ΑΠΟ φέρεται να θέτει δυο όρους για να δεχτεί την πρόταση: να υπάρχει εγγυήτρια χώρα και νομική εγγύηση για τον ίδιο.
Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM συνεδρίασε και εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι από τα πρώτα και πιο σημαντικά βήματα για να γίνει ειρήνη είναι η άρση της απομόνωσης του Ocalan που αποτελεί ειδική πρακτική του δίκαιου του πολέμου.
Η απάντηση του DEM φαίνεται να απογοήτευσε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που επισημαίνουν ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά ότι «θα καταθέσουν τα όπλα». Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή του Erdogan με τη βοήθεια του Bahceli θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αλλά θέλουν να δουν τι θα ακολουθήσει.
Αρκετοί δε θεωρούν ότι μια ειρηνευτική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κουρδικού θα μπορούσε να εξασφαλίσει το πολιτικό μέλλον του Erdogan στην προεδρία με τις ψήφους του DEM που στις βουλευτικές εκλογές του 2023 συγκέντρωσε το 8.82 % των ψήφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης