Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η παραδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης που θάφτηκε… Συνθλίβουν την πανίδα οι ανεμογεννήτριες

Η παραδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης που θάφτηκε… Συνθλίβουν την πανίδα οι ανεμογεννήτριες
Οι πιθανές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας στην άγρια ζωή και το περιβάλλον
«Η αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετάβαση του έθνους μας σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα ενεργειακά έργα, τα έργα αιολικής ενέργειας μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην άγρια ζωή και το περιβάλλον».
Αυτή η παραδοχή από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DOE) είναι όμως «θαμμένη» σε μια χαοτική πλατφόρμα, τη WINDExchange platform, αποκρύπτοντας τις πραγματικές επιπτώσεις της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Τα «γλυκαντικά»

Βέβαια η μελέτη αρχίζει με το ότι η αιολική ενέργεια έχει πολλές θετικές επιπτώσεις.
Παρέχει προσιτή ηλεκτρική ενέργεια για σπίτια, επιχειρήσεις και πολλά άλλα χωρίς να δημιουργεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου—πράγμα που μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, η αιολική ενέργεια συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενεργειακή ανεξαρτησία και σε ένα ποικιλόμορφο, ασφαλές δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει.

Και συνεχίζει…

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έργα αιολικής ενέργειας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον και τα ζώα που ζουν εκεί.
Αυτές οι επιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία και το είδος, αλλά τα πουλιά και οι νυχτερίδες, καθώς και τα θαλάσσια θηλαστικά και η άλλη θαλάσσια ζωή στην περίπτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, προκαλούν μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας», αναφέρει η μελέτη.
Γι’ αυτό και τονίζεται στην έκθεση ότι η μείωση των επιπτώσεων στην άγρια ζωή της περιοχής είναι ένα σημαντικό μέρος της υπεύθυνης ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, είτε στην ξηρά είτε στην υπεράκτια.
Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές έργων αιολικής ενέργειας και οι χειριστές τοποθεσιών πρέπει να εργαστούν για να κατανοήσουν, να αποφύγουν ή/και να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις πιθανές επιπτώσεις σε όλες τις φάσεις της ζωής ενός έργου.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε μια τοποθεσία αιολικής ενέργειας για άγρια ζωή πριν ξεκινήσει η κατασκευή;

Η έκθεση προχωρά και σε κάποιες οδηγίες για τις φάσεις κατασκευής ενός αιολικού πάρκου.
«Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης μιας μελλοντικής τοποθεσίας αιολικής ενέργειας, οι κατασκευαστές του έργου πρέπει να ελέγξουν την τοποθεσία για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των πιθανών επιπτώσεων στην τοπική άγρια ζωή», αναφέρει.
Με βάση την ανάλυσή τους στην επιφάνεια εργασίας, οι κατασκευαστές έργων αιολικής ενέργειας θα παρακολουθούν ενεργά την τοποθεσία για άγρια ζωή που μπορεί να επηρεαστεί από μια εγκατάσταση αιολικής ενέργειας.
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες παρακολούθησης διευκολύνουν τον εντοπισμό του τύπου και του αριθμού των ζώων που υπάρχουν σε μια πιθανή τοποθεσία αιολικής ενέργειας, καθώς και πότε είναι παρόντα τα ζώα και πώς συμπεριφέρονται.
1_161.png
Η προσέγγιση

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια κλιμακωτή προσέγγιση με ποικίλες μεθόδους για να ελέγξουν μια πιθανή τοποθεσία για ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.
Για να ελέγξουν έναν τόπο, ξεκινούν με μια ανασκόπηση ερευνών, δορυφορικών εικόνων και μοντέλων προβλεπόμενων τοποθεσιών ζώων.
Με βάση αυτήν την ανάλυση, οι κατασκευαστές θα παρακολουθούν ενεργά την τοποθεσία για άγρια ζωή που μπορεί να επηρεαστεί από μια εγκατάσταση αιολικής ενέργειας.
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες παρακολούθησης διευκολύνουν τον εντοπισμό του τύπου και του αριθμού των ζώων που υπάρχουν σε μια πιθανή τοποθεσία αιολικής ενέργειας, καθώς και πότε υπάρχουν ζώα και πώς συμπεριφέρονται.
Για καθοδήγηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος που πρέπει να λαμβάνετε κατά την ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία χερσαίων έργων αιολικής ενέργειας, το DOE παραπέμπει στις Κατευθυντήριες οδηγίες για την αιολική ενέργεια της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της άγριας ζωής κατά την κατασκευή εργοταξίου αιολικής ενέργειας;

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής τόσο σε χερσαία όσο και σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι κατασκευαστές συνεχίζουν να παρακολουθούν την τοποθεσία για την παρουσία ευαίσθητων ειδών και να προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, σε χερσαίες και κατανεμημένες τοποθεσίες αιολικής ενέργειας, οι κατασκευαστές προσπαθούν να αποφύγουν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των περιόδων ζευγαρώματος ή αναπαραγωγής για αγριόπετεινους και άλλα πτηνά που φωλιάζουν στο έδαφος, καθώς η αυξημένη παρουσία ανθρώπων, η κίνηση και οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία φυσιολογική αναπαραγωγική συμπεριφορά των πτηνών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες ενδέχεται να σταματήσουν εάν υπάρχει άγρια ζωή.

Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της άγριας ζωής σε χώρους λειτουργίας αιολικής ενέργειας;

Μόλις τεθεί σε λειτουργία ένας χώρος αιολικής ενέργειας, οι φορείς εκμετάλλευσης του τόπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες στρατηγικές για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή.
Αυτές οι στρατηγικές, οι οποίες διαφέρουν από είδος σε είδος, περιλαμβάνουν:
- Συνεχής παρακολούθηση για την παρουσία και τυχόν επιπτώσεις στην άγρια ζωή της περιοχής.
- Περικοπή, που σημαίνει επιβράδυνση ή διακοπή των πτερυγίων σε οποιαδήποτε ή όλες τις ανεμογεννήτριες όταν υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρχουν ζώα.
- Χρήση αποτρεπτικής τεχνολογίας για να αποθαρρύνει τα ζώα να πλησιάζουν τα περιστρεφόμενα πτερύγια του στροβίλου.
Για τουλάχιστον ένα έτος μετά την έναρξη λειτουργίας μιας εγκατάστασης αιολικής ενέργειας, ο χειριστής παρακολουθεί την τοποθεσία για να μετρήσει τις πραγματικές επιπτώσεις σε πτηνά και νυχτερίδες και να καθορίσει εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα διατήρησης, όπως περιορισμός ή/και αποτρεπτικά μέτρα.
Το εργαλείο GenEst του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει εκτιμήσεις των επιπτώσεων από πτηνά και νυχτερίδες σε τοποθεσίες αιολικής ενέργειας, μπορεί να υποστηρίξει αυτό το στάδιο της διαδικασίας ελέγχου.
Οι φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή κατά την αντικατάσταση παλαιών εξαρτημάτων στροβίλου με πιο σύγχρονη τεχνολογία (μια διαδικασία γνωστή ως ανατροφοδότηση) και μετά τον παροπλισμό της εγκατάστασης.

Πώς βελτιώνουμε τη συνύπαρξη της άγριας ζωής με την αιολική ενέργεια;

Το Γραφείο Τεχνολογιών Αιολικής Ενέργειας (WETO) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) υποστηρίζει τις προσπάθειες για την αξιολόγηση και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αιολικής ενέργειας.
Μερικές από αυτές τις προσπάθειες πραγματοποιούνται μέσω έρευνας στα εθνικά εργαστήρια της DOE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης